IV. Turán – Hagyományőrző Sportok Viadala – április 20-21

Április 20-21. között Albertirsán rendezi meg Magyar-Turán Alapítvány által létrehozott hagyományőrző szövetség, a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége, az immár hagyományossá váló IV. Turán – Hagyományőrző Sportok Viadalát. A Rezgő Fészek Lovastanyán megrendezésre kerülő nagyszabású hagyományőrző sport viadal versenyszámaiban mérettethetik meg magukat a hagyományőrző sportolók. A hagyományőrző sport viadal nem csak a versenyek nézőinek jelenthet hatalmas élményt, hanem a magyar történelmi múlt iránt érdeklődő látogatóknak is.

 

Látványos lovas és gyalogos versenyszámok kerülnek megrendezésre, amelyek némelyikében különleges korabeli, főleg nomád fegyverek (szablya, lándzsa, visszacsapó íj, fokos) használatát is láthatják az érdeklődők. A versenyszámokban induló hagyományörző versenyzőknek regisztráció szükséges, valamint a lovakkal már az előkészítő napon (április 19. péntek) 17-óráig a helyszínre kell érkezni. A lovak egészségi állapotát és oltási papírjait a szervezők ellenőrzik. A versenyek mellett érdekes lovasharc és solymász valamint fegyver hatás bemutatókat is megtekinthet a kilátogató közönség.

A Viadal versenykiírása itt olvasandó: TURÁN LOVASVIADAL VERSENYKIÍRÁS

A következő versenyszámok kerülnek megrendezésre:

– Turán lovasharc verseny tereppályán (íj, szablya, lándzsa használat időméréssel) A versenykiírás, szabályát a linkre kattintva olvasható:  MAGYAR TURÁN LOVASHARC SZABÁLYOK V1

– Eredeti Kassai rendszerű lovasíjász verseny. Szabályzat: WFEA Originál Kassai Sistem

– Céllővő íjász verseny (gyalogos). Szabályzat: ÍJÁSZ CÉLLÖVŐ VERSENYSZABÁLYZAT

– Céllővő íjász verseny (gyalogos) – első alkalommal versenyzőknek. (A verseny ezen kategóriáiban azok vehetnek részt, akik eddig még sosem versenyeztek máshol.) Szabályzat: ÍJÁSZ CÉLLÖVŐ KEZDŐ VERSENYSZABÁLYZAT

– Íjász távlövő verseny (gyalogos). Szabályzat: ÍJÁSZ TÁVLÖVŐ VERSENYSZABÁLYZAT

– Íjász táv-céllövő (gyalogos) verseny. Szabályzat: ÍJÁSZ TÁVCÉLLÖVŐ VERSENYSZABÁLYZAT

– Lovas lándzsavívó verseny. Szabályzat: MAGYAR TURÁN FEGYVERES LOVAS HARC SZABÁLYOK V1

– Lovas szablyvívó verseny. Szabályzat: MAGYAR TURÁN FEGYVERES LOVAS HARC SZABÁLYOK V1

– ”Puszta vágta” – gyorsasági lóverseny. Szabályzat: PUSZTA VÁGTA VERSENYSZABÁLYZAT V1

– Turán lándzsa párbaj (gyalogos). Szabályzat: MAGYAR TURÁN FEGYVERES GYALOGOS HARC SZABÁLYOK V1

– Turán szablya párbaj (gyalogos). Szabályzat: MAGYAR TURÁN FEGYVERES GYALOGOS HARC SZABÁLYOK V1

– Turán szablya párbaj ifjúsági kategória. Szabályzat: TURÁN SZABLYAPÁRBAJ IFI VERSENYSZABÁLYZAT

– Turán vértes harc (gyalogos). Szabályzat: MAGYAR TURÁN FEGYVERES GYALOGOS HARC SZABÁLYOK V1

– ”Puszták népe viadal” (lovas ügyességi vetélkedő). Szabályzat: Puszták népe viadal verseny szabályzat

– Lovasbirkózás. Szabályzat: LOVAS BIRKÓZÁS SZABÁLYOK V1

Versenyzőknek kötelező a verseny előregisztrációja az alábbi felületen: KÖTEÉLEZŐ ELŐREGISZRÁCIÓ – versenyzőknek

A Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségébe tartozó sportegyesületek tagjainak nevezési díjait a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége átvállalja a versenyzők helyett.

A versenyszámok első három helyezettje érmet nyer, valamint értékes kupák és serlegek illetik a győzteseket, valamint komoly pénzdíjak és értékes ajándékok kerülnek kiosztásra. A területen életmódot bemutató jurták és kiállító jurták is lesznek elhelyezve, valamint a gyönyörű lovak mellet, sólymokat, sasokat és tevéket is megcsodálhatnak a látogatók. A rendezvény területén étkező sátor lesz.

Részletes (órára bontott program), és az egyes versenykategóriák nevezési díjai a linken megtekinthetők: TURÁN VIADAL 2024 VERSENYPROGRAM

Az étkezősátor kivételével a rendezvény területén tilos az alkoholfogyasztás. A kijelölt helyeket kivéve a rendezvény teljes területén tilos a dohányzás. A belépés és a parkolás is ingyenes.

A viadal célja ezeréves hadi hagyományaink bemutatása a lovas harcászat által és ösztönözni a fiatalokat múltunk megismerésére. Ezért felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy törekedjenek a korhű eszközök, fegyverek, felszerelések használatára.

Szombati program:

Vasárnapi program:

Egy lovas maximum 3 versenyszámban indulhat, viszont amennyiben a pályabírák nem megfelelőnek találják, a ló lovas páros felkészültségét abban az esetben bármikor kizárhatják azt.

Helyszín: Rezgő Fészek Lovastanya Albertirsai Tanyák Örkényi út 24.

GPS 47.188138, 19.643487

Részvételi felvételek, állategészségügyi feltétlek: reszvételi-feltételek-állategészségügy (1)

Egyéb felvilágosítás:

Pázmándiné Németh Szilvia

lovas szervező

e-mail: nemeth.szilvia@magyar-turan.hu

Telefon: +36 70/606-95-64

Minden kedves érdeklődőt várunk szeretettel!