Látogatóknak

A 2018. évi Nagy Kurultaj időpontja: Augusztus 10-12.

A jubileumi (10. éve Magyarországon megrendezett) Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés programjai folyamatosan kerülnek fel honlapunkra.

A 2017-es Ősök Napja programja

Kurultaj_2014

A 2017. évi Ősök Napja időpontja: augusztus 11-12-13.

 

Ősök Sátrai régészeti, antropológiai kiállítások

A Kurultájoknak és az Ősök Napjának egyik legsikeresebb eleme az Ősök Sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével két óriásjurtában rendeznek be. A kiállítások főleg a hun, avar és honfoglalás kor régészeti és antropológiai hagyatékából adnak ízelítőt. Fegyverek, lószerszámok, ékszerek és néhány használati tárgy mellett eredeti koponyák is ki lesznek állítva a különböző korokból. . Mindezek mellett az megtekinthető lesz az Atilla Sátrában megvalósuló – ”Ősök arcképcsarnoka”- nevű kiállítás. Itt a az előző évek honfoglalás és avar kori rekonstrukciók mellett láthatóak lesznek előkelő hun vezetők arcrekonstrukciói is. Több honfoglaló férfi és nő rekonstrukciója mellett, megtekinthetjük a nomád korszakok szép régészeti leleteit is. További érdekesség, hogy a nagyközönség láthat egy besenyő  harcos koponyája alapján készült rekonstrukciót.

Atilla Sátra, “A hunok bejövetele” félkörkép, tárlatok

A két kiállító jurta között ismét felépül a világ legnagyobb jurtája, Atilla sátra. A több, mint 20 méter átmérőjű jurtában a hun korszak elevenedik meg régészeti lelet rekonstrukciók, antropológiai arcrekonstrukciók és festmények segítségével.

A világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtájában a régészeti kiállítás mellett megcsodálhatjuk “A hunok bejövetele” című hatalmas félkörképet. A több mint 20 méter hosszú festmény tisztelgés a Kárpát-medencében birodalmat kialakító Atilla nagyfejedelem előtt.

Az “Atilla Sátra” antropológiai és régészeti kiállítást egy tudományos szakértői csapat koordinálja. A három óriás jurtából álló “Ősök Sátrai” kiállítási együttes több tudományos intézmény összefogásával valósul meg.

Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, hun vezéri viselet, hun sereg

A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció volt, 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelentek. 2014-ben pedig megcsodálhatunk egy hun kori vezéri viseletet amely eredeti hun leletekből készült szemkápráztató rekonstrukció lesz. A hun vezért csapata fogja követni a küzdőtéren.

Kísérleti régészeti bemutatók

A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában. E mellett láthatjuk a kor egyik legfontosabb –mára már ritkaságnak számító- mesterét, a fegyverkovácsot munka közben.

Nomád lovas-, íjász- és sport versenyek

A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar – buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. 2017-es Ősök Napján újabb érdekes nomád eredetű sportokkal bővül a “pusztai játékviadal”. Idén megrendezzük a nagyszabású övbirkózás bajnokságot, és bugaci ünnepünkön kerül megrendezésre a magyar bothúzás országos versenye is.

Gyalogos – páncélos párbajverseny

A páncélos-gyalogosok IX-XI. századi öltözetben, páncélban és fegyverekkel vívnak meg egymással. A harc nem előre megrendezett koreográfia szerint zajlik, hanem szabad küzdelem, mely leginkább hasonlít a kor valódi harcaihoz. A “párbajverseny” nagy közönségsikerre számíthat, melyen a résztvevő versenyzők jelentős díjakért szálnak harcba.

Lovas harci bemutatók a legjobbaktól

A három nap alatt számos lovasíjász és lovas harci bemutatót láthatunk. Bemutatkozik többek között a Vermes törzs a Felvidékről, a Pusztai rókák, a Bodnár törzs, a Nagy törzs, a Magyar Turán Válogatott és még sokan mások…

Előadások

A régészeti és antropológiai kiállítások közelében felállított előadósátorban idén is tudományos előadások lesznek hallhatók, neves hazai és idén neves külföldi előadók közreműködésével. Néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel. Az Ősök Napján előadók mind tudományos szakemberek és saját szakmájuknak nemzetközileg is elismert kutatói.

Kézműves bemutató és vásár

A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek. A vásárban kizárólag Kárpát-medencei magyar alapanyagból készített magyar kézműves termékkel lehet részt venni. Ennek az előírásnak következetes betartásával a Kurultaj és az Ősök Napja kézműves vásárai a Kárpát-medence legszínvonalasabb kézműves vásárai közé tartoznak.

Népzene és néptánc, archaikus és modern változatban

Hazai és eddig Európában még nem látott külföldi előadók.

A 2017-es Ősök Napján több magyar népzenei és néptánc bemutatót fognak tartani a Kárpát-medence különböző tájegységeiről. A modernebb, elektronikusabb hangzású, népzenei alapú koncertek sem maradhatnak el. A nagyszámban érkező látogatóknak, pedig elengedhetetlen vigassága az éjjelig tartó táncház.

Emlékezés őseinkre – szertűz

A magyar ősvallás felelevenítői, több száz táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját az ünnep alkalmából. 2017-ben a Kárpát-medencei magyarság együtt élheti át az összetartozás érzését, ám a turáni  rokon népeink képviselői közül is számosan érkeznek az Ősök Napjára, így ismét együtt emlékezhetünk dicső őseinkre, újra találkoznak a távoli testvérek. Legyen közöttük Ön is. Adózzunk kegyelettel őseink emlékei és tisztelettel sorsfordító tettei előtt.

A 2017. évi részletes program itt olvasható.

A helyszín megközelítése

GPS koordináták: 46.676032, 19.652499

Gépkocsival

  • Északról M5 autópálya, Kiskunfélegyháza Észak kihajtó, 54102 út Bugac. Az 54-es út Kecskemét felől Jakabszállás felé KERÜLENDŐ!
  • Keletről 4625-ös út Kiskunfélegyháza, 451-esen vissza Kiskunfélegyháza déli elkerülő úton 542 út
  • Délről Jászszentlászló, Móricgáti út, Bugac
  • Nyugatról Soltvadkert, 54-es út Jakabszállásig, 5407 Bugacpusztaháza, Bugac

FIGYELEM! A Bugac, Bugacpusztaháza, Móricgát háromszögben a főutak mentén és Bugac település egész területén a rendezvény teljes időtartama alatt ideiglenes megállási tilalom van! A tilosban parkoló gépjárművek tulajdonosai bírságra számíthatnak, egyes esetben a gépjárművet elszállíthatják, melynek költségei szintén a tulajdonost terhelik. A közlekedést motoros rendőrjárőrök segítik. Kérjük, használják a kijelölt parkolókat! A kempingbe vezető utakat, a parkolókat külön táblával jelezzük. Kövessék az útmutatást!

Tömegközlekedéssel

Volánbusszal Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről.

Parkolás

A parkolás költségei idén sem emelkedtek.

800,- Ft/szgk, 500,- Ft/motor, 10. 000,- Ft/busz, 4.000,- Ft/lakóautó. Kérjük, csak a kijelölt parkolóhelyeket használják! A tilosban parkoló gépjárművek tulajdonosai bírságra számíthatnak, egyes esetben a gépjárművet elszállíthatják, melynek költségei szintén a tulajdonost terhelik.

A kempingbe vezető utakat, a parkolókat külön táblával jelezzük. Kövessék az útmutatást!

 

Táborozás jurtával, sátorral

A három napos ünnepet az élheti át teljes valójában, aki mindhárom nap, de legalább szombat-vasárnap részt tud venni a programokon. Ehhez ár-érték arányban nagyon kedvező lehetőséget biztosít a Kurultaj saját kempingje, mely péntek reggeltől saját parkolóval, hideg-meleg vizes zuhanyzó blokkokkal fogadja az ünnepre sátorral érkezőket.

A sátorozás díjai sem emelkedtek az idén.

A sátorral érkező látogatók a táborban 4000 Ft ellenében verhetik fel normál méretű (5–6 m2) sátrukat időtartam megkötés nélkül. A sátorozáshoz nem kell regisztrálni.  A rendezvény területére behajtó gépkocsi után alkalmanként 800 Ft-ot kell fizetni. WC, melegvizes tisztálkodási lehetőség rendelkezésre áll. A rendet járőrszolgálat biztosítja. A sátorhelyeket péntek reggeltől lehet elfoglalni, hely van bőven.

A kempingben nyílt láng használata a sátrakban és azon kívül is tilos.

Jurtával a táborozás ingyenes. (A jurtatáborba saját jurtát kell hozni és ide regisztrálni kell.)

A jurtatáborban nyílt láng használata a sátrakban és azon kívül is tilos.

Bejelentkezés:

jurtatabor.kurultaj@gmail.com

Részvétel a közös programokon

A közös programokban (seregszemle, közös nyíllövés, közös dobolás) hagyományőrző viseletben (vagy magyar népviseletben) történhet. Előzetesen a csapatvezetők egyeztessenek a szervezőkkel. Aki egyénileg jött, csatlakozzon egy csapathoz. A seregszemlében korhű hagyományőrző viseletben (esetleg népviseletben), fegyverrel lehet részt venni.

ELÉRHETŐSÉGEK

SZÍNPADI PROGRAMOK
info(kukac)magyar-turan.hu
Varga Zoltán +36 70 633 7668

VENDÉGLÁTÁS, élelmiszer és/vagy ital árusítás
szerletics(kukac)magyar-turan.hu
Szerletics József +36 30 9437087

KÉZMŰVES KIRAKODÓVÁSÁR
kurultajvasar(kukac)gmail.com
Fekete László

LOVASOK
kurultajlovasok(kukac)gmail.com
Németh Szilvia +36 70 606 9564

TÁBOROZÁS (jurta, sátor)
jurtatabor.kurultaj(kukac)gmail.com

HAGYOMÁNYŐRZŐK (seregszemle)
A hagyományőrzőknek a seregszemlén való részvételével kapcsolatos kérdésekben  egyeztetni lehet:
sereg(kukac)magyar-turan.hu

jurtatáboros hagyományőrzőknek:

jurtatabor.kurultaj(kukac)gmail.com

SAJTÓNAK
sajto(kukac)magyar-turan.hu

Kérdések és válaszok

Mi az a Kurultáj? És mi az Ősök Napja?

A Kurultajról bővebben olvashat itt.

Az Ősök Napja rövid ismertetője, pedig itt található.

Milyen szolgáltatásokért kell fizetnem a rendezvényen?

A rendezvényre a belépés díjtalan, jurtával a táborozás ingyenes. A versenyeken nevezési díj nincsen. A parkolás (behajtásonként) 800 Ft-ba, a sátorozás sátoronként 4000 Ft-ba kerül. Természetszerűleg a helyszínen vásárolható ételért és italért is fizetni kell, de behozható a rendezvény területére élelmiszer.