Ősök Napja programismertető és sajtótájékoztató Egerben

Időpont: 2013 június 21. 17 órai kezdettel. Helyszín: Eger, Bartakovics Béla közösségi ház, Knézich Károly u. 8. Az augusztus 9-11 Bugacon megrendezésre kerülő II. Ősök Napja, nagyszabású hagyományőrző ünnepség egyik díszvendége Eger városa lesz.

Az Ősök Napja a Kárpát –medencei magyarság egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet a Magyar Turán Alapítvány által életre hívott több mint ötven hagyományőrző és civil szervezetet tömörítő Turán Szövetség szervez. A rendezvény a Kárpát medencei magyarság legnagyobb összevont Atilla Nagyfejedelem és Árpád Vezér tiszteletére létrehozott emlékünnepe. A rendezvény fővédnöke: Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke. Mindezek mellett a különböző korok felidézésével a magyarság legnagyobb őseire emlékeznek közösen a hagyományőrzők és a vendégek, három nap alatt Bugacon, a több mint 40 ünnepi program keretében. A Gárdonyi Géza emlékév tiszteletére a Magyar Turán Alapítvány, antropológus szakértők közreműködésével elkészítteti Dobó István egri várkapitány arcrekonstrukciós szobrát amelyet az Ősök Napján fognak bemutatni a nagyközönségnek egy történelmi élőképpel egybekötött szoboravató ünnepségen.

 

Június 21 –én (pénteken) az Ősök Napja díszvendége, Eger városa nevében tart sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepi programismertetőt Eger város önkormányzata, az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Turán Alapítvány.

A programismertető mellett Évinger Sándor antropológus (Magyar Természettudományi Múzeum) tart rövid szakmai ismertetőt Dobó István arcrekonstrukciójának munkálatairól.

A sajtótájékoztatót követően (18h) Bíró András Zsolt tart tudományos ismeretterjesztő előadást a helyszínen.

A rendezvénysorozat díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!