Hagyományos Sportok Világfóruma

Az elmúlt hétvégén Több mint 50 ország részvételével rendezték meg a Hagyományos Sportok Világfóruma, elnevezésű nagyszabású konferenciát a törökországi Antalya városában. Hazánkat a Magyar Turán Alapítvány (Bíró András Zsolt elnök, Fehér József, Ahmet Acikgöz delegáltak) valamint Borbély László (Nemzeti Íjász Szövetség) képviselte.

A kirgiz delegáció vezetői Bíró András Zsolttal és Fehér Józseffel

A kirgiz delegáció vezetői Bíró András Zsolttal és Fehér Józseffel

A rendezvény főszervezője a törökországi alapítású Világ Etnosport Konföderáció (angolul: World Etnosport Confederation, törökül: Dünya Etnospor Konfederasiyonu). A szervezet elnöke Bilan Erdogan (a török kormányfő fia) aki egyben a török íjászszövetség elnöke is (Okcular Vakfi). A Világ minden részéről érkező küldöttek (több mint 800 fő) együtt vettek részt a rendezvény főbb műsorain és központi előadásain, valamint a protokoll eseményeken. Mindezek mellett külön szekciókban, témánként is tartottak kerekasztal-megbeszéléséket és tematikus előadásokat. Kiemelt témaként kezelték a türk népek hagyományos sportjait (népi birkózások, íjászat, lovas viadalok). A konferencián részt vett a Kazak Hagyományőrző Sportok Szövetsége, a Kirgiz Hagyományőrző Sportok Szövetsége (akik a Nomád Világjátékok főszervezői) melyek évek óta a Magyar Turán Alapítvány fontos partnerei.

Etnospert fórum

Bíró András Zsolt (Magyar Turán Alapítvány elnöke) beszédet mondott a megnyitó fórumon,Antalya fórum pódiumon valamint előadott a lovassport szekcióban a köböre (kökbörü, kök par, buzkashi) sportviadalok nemzetközi és magyarországi helyzetéről. A második napon  pedig a hagyományos birkózások témában tartott tematikus előadást a magyar delegáció vezetője, aki egyben a Kurultaj (világ legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe) főszervezője, maga is jelentős küzdő sportolói múlttal rendelkezik (hétszeres magyar bajnok judós). A magyar Turán Szövetség által delegált birkózó csapatok évek óta számos sikert aratnak a hagyományos birkózó viadalokon (eddig 7 világbajnoki érmet szerezve). A kerekasztal-tárgyalások során Bíró András Zsolt kiemelte a magyar hagyományőrző íjászat és különösen a lovasíjászat jelentőségét, valamint a magyar rendszerek alkalmazhatóságát mutatta be. Az antalyai megbeszélések során jobban megismerhették a kiváló magyar hagyományőrző sportokat a konferenciákon résztvevő sportvezetők.

˙

Bíró András Zsolt (a M. Turán Alapítvány elnöke) és Bilan Erdogan (az Etnosport elnöke)

Bíró András Zsolt (a M. Turán Alapítvány elnöke) és Bilan Erdogan (az Etnosport elnöke)

A magyar delegációt az irodájában fogadta Bilan Erdogan főszervező, akivel megbeszélést folytattak a jövőbeli együttműködés összehangolásáról, valamint egymás rendezvényein való részvétel módjairól. A magyar küldöttség szintén külön megbeszélést folytatott a Nomád Világjátékokat szervező kirgiz delegációval (Két éve a magyar Turán Szövetség hagyományőrző válogatottjának bemutatójával nyitották meg a rendezvényt, és sportolóink 6 érmet szereztek a rangos világversenyen). A magyar delegáció fontos egyeztetést tartott Tadzsikisztán képviselőivel is, akikkel kölcsönösen a további együttműködés elmélyítését tűzték ki célul. A hagyományos sportoknak még soha nem volt ilyen nagy (világ)méretű és szakmailag jól előkészített nemzetközi konferenciája.

A sikeres kongresszus során számos új kapcsolat született, valamint több témában és sportágban sikerült közös fejlesztési és szervezési célokat kitűzni. Bízhatunk benne, hogy a hagyományőrző sportok fejlesztése, bemutatása és nemzetközi szervezettségének kiépítése kapcsán is jelentős fejlődés várható. Reméljük a jövő sikereiben, nekünk magyaroknak is jelentős részünk lesz, amellyel tovább lehet erősíteni Magyarország nemzetközi pozícióit és elismertségét.

Etnosport Forum plakát