A Magyar Turán Alapítvány együttműködési tárgyalásokat folytatott Törökországban

Az elmúlt héten A Magyar Turán Alapítvány küldöttsége többnapos tárgyalássorozaton vett részt Törökországban. A egyeztetések alkalmával a tudományos, kulturális, hagyományőrző témakörök álltak a középpontban.

Serkan Kayalar a TIKA elnöke és Bíró András Zsolt

Serkan Kayalar a TIKA elnöke és Bíró András Zsolt

Binali Yildirim miniszterelnöki tanácsadó

Binali Yildirim miniszterelnöki tanácsadó

A megbeszélések első napján Bíró András Zsolt, az alapítvány elnöke, a Török Nemzetgyűlés tiszteletbeli elnökével, Binali Yildirim úrral tartott megbeszéléseket. Binali Yildirim úr, volt miniszterelnök, a jelenlegi miniszterelnök tanácsadója, felsőházi parlamenti képviselő a Török Nemzetgyűlés tiszteletbeli elnöke, fogadta Bíró András Zsoltot – a Magyar Turán alapítvány elnökét – ankarai hivatalában. A Magyar-Turán Alapítvány és a török állami szervezetek közötti stratégiai együttműködésről egyeztettek, valamint közösen áttekintették a jövő év kiemelten fontos eseményeinek terveit.

Ezt követően a tárgyalássorozat tovább folytatódott, az YTB szervezet ankarai irodájában. Az YtB: Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (Határon túli törökök és rokonnemzetek közösségeinek hivatala).

A YTB elnöke Abdullah Eren ankarai hivatalában látta vendégül a Magyar Turán Alapítvány elnökét. A két elnök áttekintette a két szervezet rendkívül hasonló stratégiájának és célkitűzéseinek közös pontjait. A baráti hangulatban folytatott több min két órás megbeszélés végén a két szervezet a jövő évre tervezett rendezvények tematikáját valamint az együttműködés bővítésének további lehetőségeit vették számba. Megállapodtak a YTB megjelenési formáiról a 2024 évi magyarországi Kurultajon, valamint közös projektek kidolgozásáról értekeztek.

A YTB elnöke Abdullah Eren és Bíró András Zsolt

A YTB elnöke Abdullah Eren és Bíró András Zsolt

A tanácskozások záró napjaiban sikeres tárgyalásokat folytatott a Magyar Turán Alapítvány a TIKA és a Yunus Emre intézet ankarai központjában.

Mahmut Cevik- TIKA főtanácsadóval

Mahmut Cevik- TIKA főtanácsadóval

A TIKA-Türk İşbirliği ve Koordinasyon İdaresi Başkanlığı (A Török Együttműködési és Koordinációs Hivatal) Törökország és egyben a Türk világ egyik legnagyobb kulturális, beruházási és nemzetközi együttműködéseket irányító állami intézete. A szervezet elnöke Serkan Kayalar úr hivatalában fogadta Bíró András Zsoltot a Magyar Turán Alapítvány elnökét. A TIKA szervezete már több alakalommal támogatta a magyarországi Kurultaj megvalósítását és a két szervezet már néhány alkalommal közösen valósított meg kisebb kulturális rendezvényeket is. A TIKA elnöke kifejezte elismerését a Magyar Turán Alapítvány értékes munkája és missziói kapcsán amelyek nem csak a magyarság javát és nemzeti identitásának erősítését szolgálja hanem az összes rokon türk nemzet együttműködését és rokontudatát is erősíti. A tudomány és a hagyományőrzés színvonalas összekapcsolásának egy nemzetközileg elismert példája a bugaci Kurultaj. A TIKA elnöke kijelentette, hogy a szervezetük jelentős mértékben fogja támogatni a 2024 évi magyarországi Kurultajt. Bíró András Zsolt elnök meghívta díszvendégnek Serkan Kayalar elnök urat az augusztusi Kurultajra valamint biztosította a TIKA vezetőjét a két szervezet közötti együttműködés további fejlesztéséről. A szervezet központjában a Bíró András Zsolt külön megbeszélést folytatott Mahmut Cevik főtanácsadóval aki több mint húsz éve dolgozik a TIKA vezetőségében.

A törökországi Yunus Emre Intézet (a török kultúra és művészet nemzetközi állami támogatásának

Prof. Şeref Ateş a Yunus Emre Intézet elnöke

Prof. Şeref Ateş a Yunus Emre Intézet elnöke

intézete) ankarai központi irodájában látta vendégül Bíró András Zsoltot a Magyar Turán Alapítvány elnökét, és Ahmet Barişçil urat Prof. Şeref Ateş a Yunus Emre Intézet elnöke. A Magyar Turán Alapítvány és a Yunus Emre Intézet régóta dolgozik együtt a magyar és a török kultúra, művészet és történelem színvonalas bemutatásán. A két intézet szeptemberben Budapesten stratégiai együttműködési szerződést írt alá. Az ankarai tárgyaláson a jövő évi programok terveit tekintették át közösen, valamint megállapodtak egy négy törökországi nagyvárost érintő a magyarországi Kurultajt előkészítő és népszerűsítő konferencia valamint koncert sorozat megszervezésében. Şeref Ateş elnök úr a Magyar Turán Alapítvány színvonalas munkái mellet külön megemlítette Ahmet Barişçil docens úr kiváló műfordításait amelyek mind a magyar mind a török kultúra értékes elemei és fontos hídként szolgálnak a két testvér nemzet modern kori kulturális életében.

 

megbeszelesek