Magas rangú türkmenisztáni delegációt fogadott a Magyar Természettudományi Múzeum

Háromnapos, kulturális és tudományos együttműködéseket előkészítő látogatásra Magyarországra érkezett Türkmenisztán kulturális minisztere és küldöttsége. A magyarországi látogatásuk első napján a magas rangú vendégeket Bernert Zsolt a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, valamint Bíró András Zsolt antropológus a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, a Magyar Turán Alapítvány elnöke fogadták.

Berdi Sahetmuradov, Bilbil Babayeva asszony, Bíró András Zsolt, Atageldi Ashirovich Shamuradov, Bernert Zsolt, Silapov Mekan / fotó: MTTM

Berdi Sahetmuradov, Bilbil Babayeva asszony, Bíró András Zsolt, Atageldi Ashirovich Shamuradov, Bernert Zsolt, Silapov Mekan / fotó: MTTM

A türkmén delegációt Atageldi Ashirovich Shamuradov Türkmenisztán kulturális ügyekért felelős minisztere vezeti, akinek kíséretében, Babayeva Bilbil asszony a Türkmén Kulturális Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatokért felelős főosztályának vezetője, Silapov Mekan úr, a türkmenisztáni Lebap régió kulturális tanácsának vezetője és Berdi Sahetmuradov diplomata is Budapestre látogattak. A magyar kulturális diplomácia részéről a delegációt Gerencsér Ágnes nemzetközi referens és dr. Székely Gábor kormány-főtanácsos kísérte.

turk_delegacio_2_40

A türkmén vendégek megtekintették a MTTM különböző időszakos kiállításait és a múzeum rendezvénytermeit. Ezt követően a múzeum Semsey Andor termében folytattak megbeszélést, amelynek fő témája a hamarosan Magyarországon megrendezésre kerülő Türkmén Kulturális napok lehetséges helyszíneinek a kiválasztása volt. A megbeszélések érintették a Türkmenisztánban folyó ásatások révén előkerült történeti csontvázanyagok antropológiai vizsgálataiban való magyar szakértői részvételt az MTTM részéről, valamint szakmai együttműködés kiépítése a zoológiai gyűjtemények kölcsönös bővítése céljából. Bernert Zsolt főigazgató úr, biztosította a türkmén felet, hogy az MTTM kész a szakmai együttműködésre, valamint a lehetőségekhez mérten a közös expedíciók és képzési programok megvalósítására.

turk_delegacio_03_40

A jövőben közösen rendezendő kiállítások és kulturális események közös szervezéséről is tárgyaltak a felek, amelyben a Magyar Turán Alapítványnak lehet fontos szerepe, amelyet már jól ismernek több közös rendezvény és a nagyszabású magyarországi Kurultaj révén Türkmenisztánban.

turk_delegacio_04_40