A Magyar-Turán Szövetség csapatai a dobrudzsai hagyományőrző fesztiválon

2023. szeptember 2-3. között immár nyolcadik alkalommal szervezték meg a türk-, és tatár népek dobrudzsai hagyományőrző fesztiválját a Kara Ulis Kurultait, a tengerparti Venus településen, illetve Medigia, Konstanca és Mangalia mellékhelyszíneken. Az idei rendezvényen az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Magyar Turán Alapítvány ismét népes csapattal képviselte hazánkat, a Turán Szövetség székelyföldi és felvidéki szervezetei bemutatókon, felvonulásokon és tanácskozásokon vettek részt.

venus_aszt

 A történelmi Dobrudzsa területén ma Bulgária, Románia és Ukrajna osztozik. A soknemzetiségű Dobrudzsának meghatározó elemei voltak a lovasnomád népek. A 20. század elején e terület lakossága jórészt tatár, török népekből, és bolgárokból állt, a románok apró kisebbséget alkottak. Az I. világháború után Dobrudzsa déli része is román fennhatóság alá került, és a Román Királyság hatalmas nemzeti betelepítési programba kezdett, hogy csökkentsék a nem román nemzetiségek számát. Beszüntették a tatár, török, bolgár nyelvű oktatást, 40 román nyelvű iskolát építettek, és a mai napig folyamatosan folytatódott a hagymakupolás honfoglalás. Majd a dél-dobrudzsai területekre több tízezer macedorománt telepítettek a balkán-közép vlach őshazából. Mára románok alkottják a többséget, 60 ezer főre csökkent a törökök és tatárok száma.

Turan_venus

 2023. szeptember 2-3 között került megrendezésre a dobrudzsai tatárok – a Türk-Tatár Demokrata szövetség – által szervezett Kara Ulis Kurultai elevezésű találkozó, amelyen több nemzetiségű résztvevő között a Magyar-Turán Szövetség székelyföldi és felvidéki tagszervezetei közös csapattal képviselték a Turán Alapítványt.

 A rendezvény helyszíneként a festői környezetű Fekete-tenger partja, Vénus adott otthont, ahol különböző sportrendezvények, tatár gasztronómia és kulturális programok zajlottak. A fesztiválhoz kapcsolódóan Medigiában, Konstancán és Mangaliában felvonulások voltak, amelyeken a Turán csapatának tagjai is részt vettek, akik kezében a tengermelléki szél lobogtatta nemzeti színű zászlóinkat.

felvonulas

 A szombat esti hivatalos megnyitó keretében a felvidéki képviseletünk a Felföldi Dalia Iskola tartott bemutatót, köréjük gyűlt még a tengerparton fürdőző nép is, akik körében nagy sikert aratott a hagyományőrzők fellépése. A bemutatón a Magyar Turán Székelyföld csapata büszkén tartotta a székely, a felvidéki és a magyar nemzeti zászlót, valamint a rokonnépeket összekötő Magyar-Turán zászlaját.

bemutato_Dalia

 A vasárnapi napra áthelyezett íjászversenyen Szécsényi Ádám a harmadik helyezést érte el, a 60 méteres távlövészetben. A délutáni konferenciára is hivatott volt Alapítványunk, ahol részünkről elhangzott: „Nagyra becsüljük az ilyen rendezvényeket, amelyeken lehetőség van találkozni a rokon népekkel. Ilyenkor erősítjük egymás kultúráját és a testvéri köteléket!”

 Ez a rendezvény dobrudzsai tatárok számára az év legnagyobb eseménye, amelynek immár meghatározó része a Magyar-Turán Alapítvány hagyományőrző csapata, akik ezúttal is sikeresen teljesítették a feladatokat és emelték a rendezvény színvonalát.

ijaszverseny_dobrudzsa