VII. Ősök Napja – méltón ünnepeltük Őseink hagyományát

Az elmúlt hétvégén nagy sikerrel zárult a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe. Az időjárási előrejelzései ellenére, csak reménykedni mertünk egy szép ünnep megvalósulásában. Az Ég meghallgatta kívánságainkat, és a 2023. évi Ősök Napja ünnepünk fényesen valósult meg. Már a rendezvény kezdetén hatalmas tömegek érkeztek a bugaci pusztába, és ezen népes tömeget még az időnként előforduló záporok sem tántoríthatták el attól, hogy együtt emlékezzünk és ünnepeljük őseink hagyományát. Ezúton is köszönjük a bugaci pusztára kisereglett több tízezres tömegnek (résztvevőknek, segítőknek, rendfenntartóknak, vendégeknek, látogatóknak, hagyományőrzőknek), hogy az időjárási viszontagságok ellenére, minden komolyabb probléma nélkül, méltóságteljesen ünnepeltek!

osok_KK_30

A hetedik alkalommal megrendezett Ősök Napjára a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek magyar hagyományőrzők, illetve a rokon népeink országaiból is szép számmal jöttek vendégek és látogatók, így a kiérkező közönséggel együtt közösen ünnepelhettük a magyar ősök napját, illetve a közös pusztai, nomád hagyományainkat.

Az idei ünnep fő látványelemét ismét a Nomád Vonulás és az azt követő Seregszemle adta, amely Árpád népének, a honfoglalás-kori magyar nemzetnek, a Kárpát-medencébe érkezésére emlékezett. A Vonuláson több mint 500 lovas és gyalogos hagyományőrző vett részt. A seregszemlén is komoly létszámmal bővült a korhű fegyverzettel és viselettel rendelkező hagyományőrző csapatok száma.

osok_2_30

A hagyományőrző sportversenyek is kibővültek 2023-ban. Az idei lovasversenyek mellett, számos gyalogos vetélkedőre is sor került. Az övbirkózáson felnőtt és ifjúsági kategóriákra bontva mérhették össze tudásukat a versenyzők. Az emberpróbáló, nagy erőt és ügyességet kívánó szablyavívó, illetve vértes hadivívó versenyek mellett az idei íjászversenyek lettek kibővítve. A már hagyománnyá vált Harci Íjászaton kívül most egy távlövő, és távcéllövő íjászverseny is megrendezésre került.

osok_3_30

Az idei évben is több ezer látogató tekintette meg az Ősök Napja tudományos kiállításait. “Vadlovaktól a lovasnemzetig” (Lovas kultúrák a ló háziasításától a Honfoglalás koráig, régészeti – antropológia kiállítást, a Magyar-Turán Alapítvány a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével rendezte meg. Fő kiáltáselemként a tárlatra érkező látogatók megtekinthették egy hun lovasharcos teljes rekonstrukcióját, szemkápráztató hun ékszerrekonstrukciókat, és korabeli lószerszám, illetve nyereg fajtákat.  A hun korszakot bemutató régészeti, antropológiai kiállítások mellett. Az idén felállításara került a Trianon Sátor, ahol az elszakított országrészeink képviselői hozták magukkal a szülőföldjük üzenetét.

 osok_4_40

Az Ősök Napja ünnepe megmutatta, hogy a magyar nép a bajban, a nehéz időben is képes az összefogásra, a hagyományőrző közösségek a kitartásuk, áldozatvállalásuk mentén egy nagy és szép ünneppel tették lehetővé, hogy a Kárpát-medence magyar nemzetrészei idén is méltóságteljesen emlékezhessenek magyar Őseinkre.

 osok_5_40

A rendezők ezúton mondanak köszönetet a programok megvalósításában segédkező múzeumok és tudományos intézetek munkatársainak, a lovas és gyalogos hadi hagyományőrző csapatoknak, a lovasoknak, hagyományőrzőknek, zenészeknek, műsorvezetőknek, a rendfenntartóknak, orvosoknak és mentősöknek, a parkolásban és forgalomirányításban dolgozóknak, és az építésben, bontásban segédkező önkénteseknek.

Találkozunk jövőre a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen!

 osok_6_40

osok_u_40