Kiállítások a 2023. évi Ősök Napján

Az Ősök Napja ünnepen Bugacon (08.04-06.) idén is érdekes kiállításokat tekinthet meg a közönség. A kisebb életmód-bemutató, korabeli kultúrát-, művészeteket-, szakrális életet bemutató kiállító jurtákon kívül, három nagy tárlatot tekinthetnek meg az ünnepre kiérkező látogatók.

KIÁLLÍTÁS PLAKÁT 2023

“Atilla Sátra” hatalmas hun kori jurtában különleges régészeti és történeti kiállítás: ”Vadlovaktól a lovasnemzetig ” (Lovaskultúrák a ló háziasításától a honfoglalás koráig) lesz megtekinthető. A ló háziasítását követően egy történelmi jelentőségű esemény zajlott le. Az ember birtokba vette az addig szinte lakatlan hatalmas füves puszták belső területeit is. Átalakult a pásztorkodás, a teherhordás és közlekedés, majd a hadászat is a lovasharcosok színrelépésével. Kialakult a lovasnomád civilizáció. A kiállítás a lovas kultúrák fejlődése mentén húz egy idővonalat, amelynek egy- egy pontját kiemeli.

2021.08.14. T2  osoknapja_68

”Ősök Sátra” óriás jurtában: Az ősök arcképcsarnoka (antropológiai kiállítás, arcrekonstrukciókkal és honfoglalás korabeli tárgyrekonstrukciókkal) tárlatot csodálhatjuk meg.

“Ősök íja, íjak őse” – Történelmi íjrekonstrukciós kiállítás és bemutató, a szarmatáktól az Oszmán korig. Ismerkedés a íjkészítés természetes alapanyagaival, a mesterség fogásaival, a hagyományos szerszámokkal.

Honfoglalaskor_eletmod_50