„A külhoni magyarságért” díjat kapta Kopecsni Gábor – hagyományőrző szövetségünk egyik felvidéki vezetője -Gratulálunk!

A 2023. évi a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat, Kopecsni Gábor a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Ház vezetőjének adományozták az augusztus 20-i állami ünnepünk alkalmával. Kopecsni Gábor a Magyar Turán Szövetség oszlopos tagja, a Magyar Turán Felvidék vezetője. Állandó résztvevője – a felvidéki hagyományőrző iskolájával, a Felföldi Dalia Iskolával – a Magyar Turán Alapítvány itthoni, külhoni és külföldi rendezvényeinek, a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűléseknek, az Ősök Napja ünnepnek – és számos hagyományőrző rendezvényünknek. Gratulálunk Gábor!

Potápi Árpád János, Semjén Zsolt és Kopecsni Gábor a rangos díj átatásakor - fotó: MTI/Máthé Zoltán

Potápi Árpád János, Semjén Zsolt és Kopecsni Gábor a rangos díj átatásakor – fotó: MTI/Máthé Zoltán

Augusztus 19-én pénteken került sor a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadására a Budai Vigadóban található Hagyományok Házában. Az elismeréseket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár adták át. A néhai Kallós Zoltán néprajztudósról elnevezett díjat idén rendhagyó módon az állami kitüntetésekkel együtt adták át. Az elismerést ezúttal is tíz olyan határon túli személy vagy szervezet kapta meg, akik és amelyek a külhoni magyarságért kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenységet végeznek.

Kopecsni Gábor (jobbra) az idei Ősök Napja ünnepen

Kopecsni Gábor (jobbra) az idei Ősök Napja ünnepen

A felvidéki ma7 portál az alábbiakat írta a rangos díj idei adományozottjáról. A Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj egyik felvidéki díjazottja a gömörpételfalai Kopecsni Gábor, aki több mint egy évtizede kutatja néprajzi módszerekkel a népi harci testkultúrát, s aki a harcművészet mellett számos olyan tevékenységet is folytat, amely a magyar nemzeti kultúrát és értéket képviseli.

Kopecsni Gábor 1981 november 1-én született Dunaszerdahelyen. Tanulmányait szülővárosában, a Szabó Gyula Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában kezdte, majd a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában érettségizett. 2011-ben költözött Gömörpéterfalára. 2013-ban házasságot kötött az erdélyi Bencze Mikolttal, házasságukból három gyermek, Sólyom, Bars és Ajna született.

Kopecsni Gábor a "kis daliákkal" az Ősök Napján

Kopecsni Gábor a „kis daliákkal” az Ősök Napján

Kopecsni Gábor elsősorban a Felvidéket vette célba, de sikeres gyűjtéseket végzett Magyarországon és Erdélyben is. Jelenleg közel 600 adatközléssel rendelkezik. A kutatott anyagból 14 kiadvány látott napvilágot. 2014-ben addigi munkásságáért Ex Libris díjat kapott, 2022-ben pedig a Magyar Nemzeti Múzeum égisze alatt működő Önkéntes Néprajzgyűjtők Társasága Sebestyén Gyula-díjjal ismerte el tevékenységét.

Kopecsni Gábor 2019-ben Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával megvásárolt és felújított Gömörpéterfalán egy takaros parasztházat, valamint annak pajtáját. Itt regionális, országos és Kárpát-medence szintű Magyar Közösségi Házat hozott létre, amely egyben a Felföldi Dalia Iskola bázisa és központja is. Ugyanitt felesége, Kopecsni Mikolt népi bútorfestő vezetésével több mesterséget is kiszolgáló kézműves műhely került kialakításra. A gömöri vándorbölcsők díszítése is az ő munkáját dicséri.

Kopecsni Gábor a Magyar Turán Szövetség csapatával egy 2019-es kazakisztáni hagyományőrző fesztiválon

Kopecsni Gábor a Magyar Turán Szövetség csapatával egy 2019-es kazakisztáni hagyományőrző fesztiválon

Az eredeti teljes cikk elolvasható itt: https://ma7.sk/hethatar/atadtak-a-kallos-zoltan-dijakat-kopecsni-gabor-es-vadkerti-imre-a-dijazottak-kozott

Forrás: kurultaj.hu, MTI, ma7.sk