Dal készült a Kurultajról, videoklip – bemutató

A 2023. évi Ősök Napja (08.04-06.) előtt készült el egy szép dal a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésről, a hun-, és türk népek közös ünnepéről. A zenei videóban Arslanbek Sultanbekov dalát Fehér József énekli el, akinek tollából alább elolvashatjuk a „Kurultaj Dal” megszületésének előzményeit. Az idei Ősök Napján a kiérkező közönség a zenei színpadon meghallgathatja élőben is szívet melengető zenei produkciót.

kurultaj_dalq

A tavalyi év bővelkedett a különleges programokban a „Turán világában”. A programok közül kimagaslott a 2022-es Kurultáj. Talán nem túlzás azt írni, hogy a tavalyi minden idők legnagyobb Kurultája volt. Nem csak nézőszámban volt kiemelkedő, hanem számos magas rangú külföldi politikus is érkezett hazánkba a Bugacon megrendezett ünnepre. Törökországtól kezdve Azerbajdzsánon, Kazakisztánon vagy Kirgizisztánon át több Közép- Ázsiai országból összesen huszonhét magukat hun vagy türk múlttal rendelkező nép érkezett, hogy együtt ünnepelje velünk nagy történelem formáló őseinket, közös múltunkat.

Ez a bőség a zenei színpadon is megmutatkozott; huszonhét ország zenészei és táncosai mutatták be kultúrájuk legjavát. Ezen országok egyik legismertebb előadója Arslanbek Sultanbekov az a nogaj származású zenész, akinek Dombra című dala egész Közép- Ázsiában és a Turán világban híressé vált. A zenész már több alkalommal adott nagysikerű koncertet Bíró András Zsolt elnök úr meghívására hazánkban.

Egy csodálatos estén, ahol módunk volt együtt zenélni a művésszel, fogalmazódott meg az a gondolat Arslanbek művész úr részéről, hogy szívesen írna dalt a Kurultájról.

 Természetesen nagyon tetszett az ötlet, de az igazán nagy meglepetés akkor ért, amikor felkért, hogy segítsek az írásban és szeretné, ha én énekelném el a dalt…

De mesélje el Arslanbek Sultanbekov művész úr miként került kapcsolatba a Kurultájjal, honnan származik, hogyan született a Kurultáj dal…

Két video található a cikkben az egyik egy video riport Arslanbek úrral, hogyan született a dal. A másik a Kurultáj című dal videoklipje, ime:

Érdekes képes riport Arslanbek Sultanbekovval:

Köszönet!

Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen kiváló művésszel dolgozhattam, aki a Turán világban igen nagy megbecsülésnek örvend. Különösen boldoggá tesz, hogy a szívemnek igazán kedves témát dolgoztunk fel és énekelhettem el, mint a Kurultáj.

Szeretnem megköszönni azoknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a dal:

Bíró András Zsolt elnök úrnak, aki kitalálta megszervezte és létre hozta ezt a csodálatos ünnepet a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést, amely mára mozgalommá szerveződött a Magyar Turán Szövetség összefogása által. Tiszteletet kivívva nemzetünknek az egész világon.

Arslanbek Sultanbekov művész úrnak, akit nogaj származása és népének múltja arra sarkal, hogy minél többen ismerjék meg ezt a gyönyörű kultúrát. Köszönöm, hogy méltónak talált arra, hogy vele énekelhessek.

Timur Kitov zenei producernek a különleges hangzásokért és a sok türelemért, jókedvért a stúdió munkákban.

Az Unlimited Pictures filmstúdió vezetőjének, Bán Istvánnak és munkatársának, Bán Norbertnek, akiknek gyönyörű képeik hűen tükrözik vissza azt a különleges hangulatot, amit a Kurultájon átélhetünk. Norbinak külön köszönöm a türelmet, hogy kitartott mellettem a vágás során!

Köszönet Vörösmarti Imre „ERMINEK” az magyarországi stúdiumunkáért.

Valamint köszönet drága páromnak Timinek, hogy bátorít és tartja a frontot akkor is amikor nem könnyű! Gyermekeimnek Fanninak, Flórának, Csongornak, hogy irányt adnak.

 Mindezt köszönöm elsősorban a magasságos Tengrinek hogy lehetőséget adott, hogy megismerjem ezeket az embereket és reszt vehessek ebben a kultúrmisszióban.

Azt szeretném, hogy ez a dal legalább annyi örömöt hozzon mindenkinek, aki látja és hallja, mint nekem a készítése!

Fehér József

a Magyar Turán Alapítvány munkatársa

Hajrá Turán!