A kazakisztáni TURAN együttes jubileumi koncertje: Hatalmas siker, teljes telt ház előtt!

Csodálatos estét tölthettünk el kazak testvéreink zenéjét hallgatva a Várkert Bazárban. A fergeteges koncertet tomboló boldog közönség, baráti hangulat jellemezte. A koncet mellett, jurta és fotókiállítás valósult meg a Magyar-Turán Alapítvány jóvoltából. A megnyitó beszédet Bíró András Zsolt az alapítvány elnöke tartotta. A kulturális programon számos hazai intézményvezető, és közéleti szereplő vett részt, illetve a kazak, a kirgiz és a török nagykövetség vezetői tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt.

IMG_9853_30

Közvetlenül a bécsi fellépésük után Budapesten, a Várkert Bazárba zárta európai koncertkörútját az idén 15 éves kazaksztáni ethno-folk együttes, a Turan. A másfélórás koncerten a kazak folklór különleges, ősi hagyományait mutatta be teltház előtt az együttes, melynek tagjai: Serik Nurmoldayev, Bauyrzhan Bekmukhanbet, Makhsat Medeubek, Erzhigit Aliev, Zhantu Dadabayev. „A tehetséges fiatalokból álló zenekar elkötelezett a múltból fennmaradt dallamvilág felelevenítésére és jelenbe való átültetésére” – fejtette ki Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke a koncert előtti megnyitóbeszédében. Magyarországon rendszeres fellépői a bugaci Kurultaj rendezvénysorozatának, melyet a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány szervez több mint 15 éve. Az elmúlt években lelkes rajongótáboruk alakult ki itthon is, ami nem véletlen, hiszen koncertjük igazi, kihagyhatatlan kuriózum volt. Egyedülálló zenei arculatot kölcsönöz számukra a művészi, finoman kimunkált dallam és hangszínvilág bemutatása, melyet a többszáz fős hazai közönség több alkalommal is tapsviharral köszönt meg.

Turan_nagykovet_BAZS

A koncertet követően számos érdeklődő készített közös fényképet az együttes tagjaival a Magyar-Turán Alapítvány jóvoltából felállított jurta és fotókiállítás előtt. A kulturális programon számos hazai intézményvezető, és közéleti szereplő vett részt, illetve a kazak, a kirgiz és a török nagykövetség vezetői tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt.

kiallitas_Turan_Varkert40

A kazak Turan együttes megidézi az ősi hangszerek hangját

A Turan egy nemzeti, néprajzi örökséggel foglalkozó együttes, amelynek célja, hogy megismertesse a fiatal nemzedékkel a kazak nép gazdag hagyományokkal rendelkező művészetét. A fellépés során megidézték az ősi hangszerek hangzását, összhangot keresve a jelen dallam- és hangszervilágával. Olyan melódiák után kutatnak, amelyek választ adhatnak a ma élő ember kihívásaira is, ezért több hangulatot, lelkivívódást érzékeltettek egyedi hangzásvilágukkal.

Turan_koncert_VB40

Prezentálták a torokhang sokféle változatát, és a hangszerek hangját kísérelték meg az emberi hanghoz hasonlatossá varázsolni, így ragadva meg az ősi zene lényegét. Olyan különleges hangszerek szólaltak meg a koncerten, mint: szibizgi, shakobyz, sazsyrnai, serter, zsetigen, shinkildek, dombra vagy az ylkobyz. Jelenleg több, mint húszféle hangszeren játszanak, egy zeneszámon belül különböző hangszereket szólaltattak meg egy időben.

Turan_hangszerek

Az együttes folyamatosan bővíti repertoárját a zene egyéb műfajain belül is, más előadókkal együttműködve. A Turan világszerte népszerű koncerteken mutatja be a kazak népzenét, felléptek már az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban, Törökországban vagy Kínában is.
Nagy költségvetésű történelmi filmekben is hallhattuk muzsikájukat felcsendülni, például a hazánkban is bemutatott Nomád című filmben.

Turan_VB