A Nemzetközi Türk Akadémia és a Magyar-Turán Alapítvány bővíti együttműködését

Kazakisztáni látogatása során Bíró András Zsolt antropológus látogatást tett a Nemzetközi Türk Akadémián és mélyebben megismerkedett a szervezet munkájával. A tegnapi nap során a Nemzetközi Türk Akadémia megbízott alelnöke Fuzuli Majidli találkozott Bíró András Zsolttal a Magyar-Turán Alapítvány elnökével.

Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke és Fuzuli Majidli a Nemzetközi Türk Akadémia alelnöke

Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke és Fuzuli Majidli a Nemzetközi Türk Akadémia alelnöke

A magyar alapítvány elnöke a Türk Múzeum- és Könyvtárat látogatta meg, ahol értékes kiállításokat és Mándoki Kongur István személyes könyvalapját tekintette meg. A kulturális találkozók és tárgyalások során az Akadémia vezetője hangsúlyozta a magyarországi Kurultaj jelentőségét, és Bíró András Zsolt vezette alapítvány kiemelt szerepét a magyar és a török népek együttműködésének erősítésében. Fuzuli Majidli rámutatott, hogy a Nemzetközi Türk Akadémia tevékenysége az egész türk világ tudományos folytonosságának és kulturális kapcsolatainak alapjait fekteti le. Majd szoros együttműködésre kérte fel a magyar oldalt a turkológia és az antropológia területén.

A Nemzetközi Türk Akadémia és a Magyar-Turán Alapítvány tárgyalása

A Nemzetközi Türk Akadémia és a Magyar-Turán Alapítvány tárgyalása

Bíró András Zsolt nagyra értékelte a Türk Akadémia munkáját, mely során kutatja a türk országok közös örökségét, növeli a népek testvériségét. Kifejezte készségét a tudományos együttműködés fejlesztésére és a közös projektek további megvalósítására. Bíró András Zsolt javasolta, hogy a Nemzetközi Türk Akadémia és a Magyar-Turán Alapítvány rendezzen Budapesten kiállítást Kutlug kagán kulturális hagyatékából (erről bővebben itt olvashat). A megbeszélések végén Majidli köszönetet mondott a Magyar-Turán Alapítvány elnökének, majd az Akadémia antropológia területén megjelent értékes könyveivel ajándékozta meg.

Biro_turk_konyvtar

Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország 2018-ban megfigyelői státuszt kapott a Nemzetközi Türk Akadémián, és hazánk lett az első ország, amely megkapta ezt a státuszt a türk világ együttműködési intézményeiben. Az idei évben pedig a magyarországi Bugacon – a Kurultajon, a hun- és türk népek 7. nemzetközi nagy találkozóján – közös megállapodást írtak alá a Nemzetközi Türk Akadémia és a Magyar-Turán Alapítvány közötti kölcsönös partnerség további erősítéséről.

Biro_konyv_atadas

 

kurultaj.hu, Fuzuli Majidli hivatalos oldala