A Türk Akadémia vezetésével egyeztetett a Magyar-Turán Alapítvány az új rovásfeliratok bemutatásáról

2022. szeptember 26-án Bursában, a Nemzetközi Türk Akadémia bemutatta az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb történelmi és régészeti felfedezésének számító, a Kutlug kagán tiszteletére emelt emlékhelynél idén nyáron felfedezett legújabb rovásírásos feliratot. Az eseményen a Türk Akadémia meghívására részt vett Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója is, aki kétoldalú megbeszélést folytatott Fuzuli Mejidlivel, a Türk Akadémia elnökhelyettesével.

Varga Zoltán - a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója és Fuzuli Mecidli - a Türk Akadémia elnökhelyettese

Varga Zoltán – a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója és Fuzuli Mecidli – a Nemzetközi Türk Akadémia elnökhelyettese

A kétoldalú megbeszélésen a felek véleményt cseréltek a kölcsönös együttműködés erősítéséről. Megállapodtak, hogy a feliratokat még az év végén bemutatják Magyarországon is. Varga Zoltán elmondta, hogy a Türk Akadémia által szervezett „Elteris Kutlug Kagán komplexuma és írása” című fotókiállítás és bemutató kiemelten magas színvonalon zajlott. Az Akadémia alelnöke köszönetét fejezte ki, hogy a magyar fél aktívan támogatja a Türk Akadémia kezdeményezéseit.

A Nemzetközi Türk Akadémia elnökhelyettese, Fuzuli Mecidli vezetésével tartott bemutatón a Türk Akadémia jeles tagjai mellett ott voltak az ásatást végző mongol régészcsoport tagjai is, Napil Bazılhan, Altangerel Enkhtor, Nurbolat Bögenbayev, Cserenkhandyn Buyankhishig, Gonchigiin Batbold.

A tudósok felhívták a figyelmet a „Nomgon” régióban felfedezett Kutlug kagán emlékhely fontosságára, és megjegyezték, hogy ez egy kiemelkedő esemény a turkológia számára, ami a Türk Akadémia hosszú távú tudományos munkájának eredménye.

Kagáni emlékmű Mongóliában - a Türk Akadémia- és Mongol Régészeti Intézetek expedíciója

Kagáni emlékmű Mongóliában – a Türk Akadémia- és Mongol Régészeti Intézetek expedíciója / fotó: Darhan Qydyráli a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke

Mindeddig az Orhon emlékoszlopok számítottak a legrégebbi ismert türk rovásfeliratoknak, amelyeket különböző időpontokban állítottak fel Kül Tegin, testvére, Bilge kagán és Bilge Tonyukuk emlékére. (Ezek másolatait a Kurultaj közönsége is évről-évre megtekintheti Bugacon.) Akinek az újonnan felfedezett feliratot ajánlják, az Elteris kagán, Kül Tegin és Bilge kagán apja volt, a második göktürk állam alapítója.

A VII. században épített emlékhely, ahol a felirat található, nyugatról keletre ovális alakú, 49 négyzetméteres területen épült. Prof. Dr. Darhan Kidirali, a Türk Akadémia szakértője szerint az emlékhely nyugati oldalán egy lyukas oltár, egy kőbaba és egy oroszlánt és két kölykét ábrázoló szobor található. Az építmény belsejében egy istentiszteleti hely nyomait is megtalálták.

Ezen kívül a bejáratnál 51 darab kőbaba található. Ezeket az úgynevezett balbal köveket a türkök az elhunytak emlékére állították. A balbálokat az ősi sámánhit nyomait viselő műveknek is nevezik.

Egyes kutatók szerint a székely-magyar rovásírás néven ismert magyar rovásírás a türk rovásírás közeli rokona. E sajátos írást a lovasnomád népek közül egyedül a magyarok őrizték meg itt Európa közepén, mind a mai napig. Ezért számunkra is nagy jelentőséggel bír ennek az új szövegnek a felfedezése, melyet várhatóan év végén a hazai közönség is megismerhet.

A Nemzetközi Türk Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete közös kutatása a Nomgon völgyben / fotó: Darhan Qydyráli, a Türk Akadémia elnöke /a képen középen/

A Nemzetközi Türk Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Mongol Tudományos Akadémia Régészeti Intézete közös kutatása a Nomgon völgyben / fotó: Darhan Qydyráli, a Türk Akadémia elnöke /a képen középen/