Magyar őstörténeti előadásaink Erdélyben – Székelyföldön

Bíró András Zsolt antropológus – a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, a Kurultaj – Magyar Tőrzsi Gyűlés főszervezője tudományos ismeretterjesztő előadást tart Erdélyben, a székelyföldi Szentegyházán és Bölönben.

„Az ősi magyarság kialakulása, vándorlása és kultúrája” című előadások tematikája érinteni fogja a Erdély népességtörténetét és a székelység eredetének kérdésköréhez is ad érdekes információkat. A két székelyföldi előadás után a megjelent közönség kérdezhet az előadótól, illetve ismertetésre kerül az Erdélyi Ősök Napja rendezvény is, amely idén először kerül megrendezésre Bölönben, július 9-10-én.

Biro_andras_zsolt

Előadások címe: Az ősi magyarság kialakulása, vándorlása és kultúrája

Vetített képes, tudományos ismeretterjesztő előadás.

Előadó: Bíró András Zsolt, antropológus kutató (Magyar Természettudományi Múzeum) a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke.

A Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója akinek a szakterülete a hun az avar és a honfoglalás-kor kutatása, az eurázsiai sztyepp övezet népességeinek antropológiai és genetikai kutatása, valamint a nomád népek vándorlásának a történeti és humánbiológiai alapú modellezése. Az utóbbi évek antropológiai és genetikai kutatásainak tükrében mutatja be a magyarság őstörténetének bizonyos fejezeteit, valamint a néprajzi adtok és a régészetei leletek tükrében az ősi magyarság kultúrájáról is sokat megtudhatunk. Az elmúlt évtized embertani kutatómunkája által létrehozott adatbázisok számos új érdekes eredményt mutatnak. A kutató maga is több mint 8 expedíciót és adatgyűjtő utat szervezett a Kaukázus vidékre, Dél –Szibériába, valamint Közép Ázsia számos régiójába. Az érdekes vetített-képes előadáson első kézből értesülhetünk a magyar őstörténet kutatásának néhány fontos eredményéről, az embertan és a genetika, a néprajz és a régészet tükrében. Betekinthetünk őseink rendkívül érdekes őstörténetébe, valamint az utóbbi évtized modern természettudományos kutatásainak ide vonatkozó eredményeit is megismerhetjük.

Előadások:

Július 07. csütörtök – Szentegyháza

Helyszín: Gábor Áron Művelődési Ház, Köztársaság utca 24.

Előadás kezdete: 19 óra

Július 08. péntek – Bölön

Helyszín: Unitárius Szeretetotthon Bölön, Hegy utca 608.

Előadás kezdete: 18 óra

Előadás Szentegyháza

Bölön előadás (1)