Erdélyi Ősök Napja – Bölönben

A Magyar-Turán-Székelyföld Hagyományőrző Egyesület és a Magyar–Turán Szövetség közös szervezésében valósul meg az első Erdélyi Ősök Napja hagyományőrző ünnep az erdővidéki Bölön településen (Kovászna–megye, Erdély) július 9-10-én. Az erdélyi és Kárpát-medencei hagyományőrző csapatok együtt emlékeznek meg a nagy közös, történelemformáló magyar ősökről, tisztelegnek Atilla nagyfejedelem és Árpád vezér dicső emléke előtt. A székelyföldi Bölön település határában a festői környezetben, az impozáns erődtemplom közelében, a Tana kúria birtoka ad majd otthont ez első Erdélyi Ősök Napja ünnepségnek.

Erdelyi_Osok_napja

A rendezvény előtti napokban Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar-Turán Szövetség elnöke előadást tart  július 7-én (csütörtökön) Szentegyházán a Gábor Áron Művelődési Házban, 19 órai ketdettel, majd másnap július 8-án (pénteken) 18 órai kezdettel. Helyszín: Bölön, Unitárius Szeretetotthon, Hegy utca 608.

A hagyományőrző ünnep területén (Tana kúria) felépül egy a honfoglalás korát idéző jurtatábor, és kialakításra kerül egy íjászpálya is. Az Aranyosszéki és Alsó Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület szervezésében, egy történelmi íjásztábor is része lesz a az Erdélyi Ősök Napjának.

A kiállító jurtában a Honfoglalás kori magyarság mindennapi életében szerepet játszó használati tárgyak valamint fegyverek és viseleti elemek lesznek majd megtekinthetőek. A rendezvény szombat reggel 9 órától látogatható az érdeklődők részére. A belépés díjtalan. Az esemény magánterületen zajlik, a szervezők által meghirdetett házirend alapján működik, amelynek betartását minden kedves látogatótól elvárunk. A házirendről (parkolási rend, kijelölt dohányzó helyek, balesetvédelmi szabályok) a helyszínen kihelyezett ismertetők és jelzések adnak majd útmutatást. A rendezvényre jurtával érkező hagyományőrzők július 8-án (pénteken) tudják felállítani a sátraikat a szervezők útmutatásai alapján.

K40_ osoknapja_230

Az ünnepségen szombaton és vasárnap is több alkalommal lesz megtekinthető a viselet és fegyverzet bemutató valamint a nomád harci bemutatók (szablya, fokos, lándzsa és íj használat). Az erdélyi és anyaországi résztvevők mellett, felvidéki és délvidéki résztvevő csapatok is érkeznek a rendezvényre. Szombaton hagyományőrző íjászverseny valamint nomád vértes szablyavívóverseny is gazdagítja a programok sorát. Vasárnap gyermek íjásztatás és gyermek vetélkedők lesznek a jurtatábor előterében.

Szombaton és vasárnap is lesz solymász bemutató és az ősi magyarok életét megelevenítő előadás a jurtatáborban. Az ünnepség alatt táltoszenei programok, doboló programok és népzenei program zajlanak. Szombat este 20 órakor szertűz, a szertartást vezeti Szedresi Atilla táltos. Vasárnap este 18h közös dobolás és ünnepzáró szertűz.

Minden magyar testvérünket és minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Részletes program

Szombat (július 9.)

10h Zenés – dobos hadi toborzó

10:30h Viselet bemutató a kiállító jurta előtt

11h Íjászverseny kezdete

12h Zászlós sereg felvonulás és köszöntő beszédek

Köszöntőt mond: Kozma Albert a Magyar-Turán – Székelyföld Hagyományőrző Egyesület elnöke, Ferencz Zoltán Bölön polgármestere, Soós Zoltán Marosvásárhely polgármestere, Tóth László főkonzul – Magyarország Főkonzulátusa – Csíkszereda, Bíró András Zsolt a Magyar–Turán Szövetség elnöke,

12:30h Solymász bemutató: Krekács Zoltán

13h Gyalogos harci bemutató (Csongrádi Turán, Tolnai Turán, Turán Székelyföld)

14h Viselet és fegyverzet bemutató

15h Közös táltos dobolás

16h Felföldi Dalia Iskola harci bemutatója (Felvidék)

16h A cél-távlövő verseny kezdete

17h Íjász bemutató

18h Vértes szablyavívó viadal

19h Szertűz (ősi magyar hitvilág megidézése) Szert vezeti: Szedresi Attila és Paál Gyula

20h Magyar népzene és népdal műsor

Sorbán Enikő népdalénekes

Hazafias dalcsokor: Bíró Éva, Fodor Erzsébet, Bálint Benedekfi Emília, Fülöp Zoltán

22h Szabadtéri táncház és táncmulatság. Magyar pásztor duda

Vasárnap (julius 10.)

10h Zenés – dobos hadi toborzó

10:30h Viselet bemutató és előadás őseink viseletéről, kultúrájáról

11h Íjász bemutató (ezt követően egész nap gyermek íjásztatás)

11:30h Ostor bemutató

12h Zászlós sereg felvonulás és megemlékezés a magyar hősökről

Bíró András Zsolt beszéde és meghívó a Magyar Törzsi Gyűlés -Kurultajra

12:30h Solymász bemutató: Krekács Zoltán

13h Gyalogos harci bemutató (Csongrádi Turán, Tolnai Turán, Turán Székelyföld)

14h Nomád szablyavívás

15h Előadás őseink hitvilágáról (kiállító jurta előtt)

16h Felföldi Dalia Iskola harci bemutatója (Felvidék)

17h közös dobolás

18h Szertűz és zárószer

Jurtával érkezőknek előzetes regisztráció: info@magyar-turan.hu e-mail címen

Rendezvénnyel kapcsolatos információk:  +40/752208074 telefonszámon

Szentegyhaza_eloadas

Bölön előadás