A TÜRKSOY is részt vesz a bugaci Kurultajon

A Magyar-Turán Alapítvány központi irodájába látogatott a TÜRKSOY főtitkára Sultan Raev úr. A Türk Világ egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális szervezete a TÜRKSOY amelynek ez élére nemrégen választották meg a kirgiz származású kiváló írót Sultan Raev urat, akit Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke fogadott az alapítvány székházában.

QIOeikYU

A két elnök valamint a Türk Államok Szervezetének vezetősége megbeszélést folytatott, ahol megállapodtak a TÜRKSOY részvételének részleteiről az idei, bugaci hun-türk Kurultajon.

turksoylogA TÜRKSOY 1993-ban Ankarában alapított szervezet, melynek célja a türk identitású népek oktatási, tudományos és kulturális együttműködése, illetve hagyományaik ápolása és művészetük népszerűsítése. A kulturális szervezet eredeti neve is beszédes, hiszen Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi, „A Türk Kultúra és Művészetek Közös Szervezete” – rövidítése és egyben a Türk, illetve soy (származás) szavak összetétele. A szervezet tagjai Azerbajdzsán Kazakisztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Törökország és Türkmenisztán, megfigyelő státuszban pedig az Oroszországi Föderációból az Altaj Köztársaság, Baskíria, Hakaszföld, Szaha Köztársaság – Jakutföld, Tatárföld és Tuva, illetve Észak-Ciprus és Moldovából Gagauzia.

A Türk Államok Szervezete (korábban Türk Tanács) egy geopolitikai szervezet, amelyet 2009-ben alapítottak, tagjai Azerbajdzsán, Kazakisztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. 2018 óta Magyarország, 2021-től Türkmenisztán megfigyelői tagsággal rendelkezik a tanácsban, és 2019-ben Budapesten nyitották meg a szervezet európai képviseletét.

Turk_tanacs_tagjai

Sultan Raev a TÜRKSOY főtitkára méltatta a Magyar Turán Alapítvány által kialakított kétoldalú kapcsolatokat a szervezet tagállamaival, illetve kijelentette, hogy nagy elismerést érdemel Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés, hiszen a közös gyökerű nomád népek sport, és kulturális hagyományainak népszerűsítésében a legjelentősebb fórum Európában. Bíró András Zsolt elmondta, hogy örömmel fogadják Bugacon a TÜRKSOY tagországok zene, és táncművészeit.

Ts_megbeszeles

Az idei Kurultájon először vesz részt szervezetileg és önálló műsorokkal a TÜRKSOY. A kulturális szervezet mellet az idei Kurultajon a 27 nemzet delegációi, a Türk Világ legnagyobb szervezetei is képviseltetik magukat. Jelen lesz a Türk Államok Szervezetének elnöke és alelnöke, a Türk Counsil, a TIKA, a Yunus Emre Intézet, az Ethnosport Világszövetség és annak elnöke Bilal Erdoğan úr (a török miniszterelnök fia).

A türk országok magas szinten képviseltetik magukat így a Kurultajon részt vesz Kirgizisztán kulturális minisztere, Üzbegisztán sport minisztere, Kazakisztán hírközlési és média minisztere, a Tükmenisztáni Lóügyi Minisztérium vezetősége (Türkmen Atlary), és a Török Képviselőház elnöke.

Ts_MTuran_csoportk