A Hodzsali mészárlás – egy elhallgatott tragédia emléke

1992-ben, február 25-26-án történt meg az azerbajdzsán nép szörnyű tragédiája a hodzsali mészárlás. A 20. század végének egyik legvéresebb napja, február 26-a gyásznap Azerbajdzsánban. Az örmény – azerbajdzsán konfliktus, a Karabahért vívott háború sötét napjai ezek. Az örmény fegyveres alakulatok, az orosz belügyi csapatok támogatásával a hátuk mögött, lerohanták a védtelen Hodzsali városát. 613 fegyvertelen civil lakost mészároltak le, köztük 106 nőt és 63 gyermeket. Sok embert kegyetlenül megkínoztak (1275 embert hurcoltak el túszként, akik a legkegyetlenebb kínzásoknak voltak kitéve).

hodzsali_xocal

Az 1988-tól az etnikai tisztogatásokkal kísért harcoknak, 30 ezer azerbajdzsáni halottja és 100 ezer fő sebesültje volt. A szülőföldjükről elűzött azerbajdzsánok száma elérte (eléri) az 1 millió főt, a menekültek sorsa máig rendezetlen, közülük sokan szükséglakásokban tengetik életüket ma is. Az örmény és szovjet- orosz csapatok sok olyan területet is kihasítottak Azerbajdzsán földjéből, ahol nagy többségben azerbajdzsánok éltek. A örmények által elkövetett kegyetlen Hodzsali népirtás után az orosz és örmény csapatok hét teljes azerbajdzsán többségű járást is elfoglaltak, és lakosságát erőszakkal elűzték onnan. Azerbajdzsán elvesztette területének egyötödét.

A Hodzsali mészárlás nemzetközi jogba ütköző bűncselekménynek minősül.

 hodzsali

A tavaly ősszel kiújult azerbajdzsán – örmény konfliktusban az Azerbajdzsánhoz tartozó karabahi térség visszafoglalása állt a középpontban (az előzményekről és a térségről ebben a cikkünkben olvashat). Mára a terület jelentős része visszakerült Azerbajdzsánhoz, és a megnyugtató azerbajdzsán – örmény békeszerződés szerint az eddig Azerbajdzsántól elszakított Nahicsváni exlávé is – egy területcserét alkalmazó megállapodás eredményeképpen – végre összeköttetésbe került az anyaországgal, Azerbajdzsánnal.

Magyarországon – és nagyrészt Európában is – az örmény-azerbajdzsán konfliktus a korabeli szovjet-orosz híradásokból, leginkább örmény szembonból lett ismertetve. A szörnyűséges népirtásokkal fémjelzett, karabahi harcokról egy igen fontos könyvből tájékozódhatunk magyar nyelven, amely az Azerbajdzsáni Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége gondozásában jelent meg. A hiánypótló mű: Havva Mammadova – A Hodzsali népirtás. Havva Mammadova hodzsali mészárlásról szóló, magyarul is megjelent könyve több külföldi sajtóbeszámolót is tartalmaz az 1992-es tömeggyilkosságról, szomorú emléket állít a népirtássá fajult eseményeknek.

Hodzsali-Book borito50