Az Ősök Útján – Kurultaj hívogató Felvidéken

Augusztus 7-8-án (péntek-szombat) a Felföldi Dalia Iskola hagyományőrző rendezvényt tart a felvidéki Gömörpéterfalán. A pénteki napon Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke a gömörpéterfalai kultúrházban tart fórumot. 

Biro_Andras

A Magyar Turán Szövetség által létrehozott Kárpát-medencei hagyományőrző közösség egyik felvidéki oszlopos tagja a Felföldi Dalia Iskola. „Az Ősök Útján – Kurultaj hívogató Felvidéken” című rendezvényük fő célja az ősi magyar készség, az íjászat népszerűsítése, illetve mozgósítás az augusztus 21-23. között megrendezésre kerülő Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésre.

A pénteki napon a tíz éves Kurultaj film vetítésére kerül sor a gömörpéterfalai kultúrházban, majd utána szabad beszélgetés, fórum formájában Bíró András Zsolttal a Kurultaj főszervezőjével, az idei Kurultaj programjairól és a Magyar-Turán Alapítvány célkitűzéseiről.

A szombati nap folyamán lehetőség lesz íjászversenyre, lehet tanulni Rőth Imrétől, Vermes Balázstól a nyílt edzések során, izgalmas előadások az ismereteket tágítják, mellette lehet saját nyílhegyet kovácsolni, kézművesektől vásárolni. A hagyományos íjkészítésről szóló előadás hallgatható meg, Szabó Józseftől (Magyar-Turán Szövetség) és Évinger Sándor antropológus (Magyar Természettudományi Múzeum) tudományos előadást tart a honfoglaláskori koponyalékelésről. A hűsítőről a Palóc Kocsma gondoskodik, este a Varkocs zenél ősi hangszereken, utána pedig egy fergeteges moldvai táncház, tábortűz zárja a napot!

A rendezvény ingyenes, a szervezők szeretettel várnak mindenkit! Aki teheti, hozzon magával íjat!

 

A programról ide kattintva a Felföldi Dalia Iskola oldalán tájékozódhat.

Kurultaj_hivogato_Felvidek