Tiszaalpár – hagyományőrzés – a Magyar Turán Alapítvány részvételével + képek

A Magyar – Turán Alapítvány szeptemberi hónapja nagyon mozgalmasan telt el. Szeptember harmadik hétvégéjén az alapítvány tagjainak egy része a dobrudzsai „Turco-Tatar Kurultai”-on képviselte hazánkat, közben itthon is részt vettünk egy szép hagyományőrző ünnepségen. Alapítványunk szeptember 14-én a tiszaalpári Hagyományőrző Napon vett részt, illetve támogatta megrendezését.

01

Tiszaalpár nem csak egy csodálatosan gyönyörű tájban elhelyezkedő szép település a Tisza jobb partján, hanem szakrális hely is. A település mellett avar sírokat tártak fel valamint előkelő honfoglalás kori sírhelyek is vannak a Tiszaalpár határában. Az ősi türk nyelvekben az alp– fenséget, vezért, előkelőt jelentett. A helyi néphagyomány szerint pedig Atilla Nagyfejedelem sírját is itt rejtegeti a Tisza ártere.

A településen található a magyar szépirodalomból jól ismert „Zalán vára”, melyet eredetileg Anonymus a Gesta Hungarorumban leirt históriája ihletett, azonban a várhoz kapcsolódó legendák történelmi hitelessége erősen kérdéses.

tiszaalpar02

A Tiszaalpári Hagyományőrző Egyesület rendezvényét Kapás Alida Éva, az egyesület elnöke nyitotta meg, majd beszédet mondott Dr. Vancsura István Tiszaalpár polgármestere. A színes programok között néptáncbemutatókat, népdalkör fellépését nézhette meg a kilátogató közönség. A programok ideje alatt a gyermekek és felnőttek egyaránt kipróbálhattak népi játékokat, a lovagolni vágyókat a Bársony Lovasudvar csikósai foglalkoztatták. Eközben az érdeklődők a kézművesek standjainál nézelődhettek, vásárolhattak, valamint kenyérlángost is fogyaszthattak.

Nepdalkor

A délután folyamán a Karabaksa csoport regös éneklése és dobolása az ősi világot idézte fel.

Karabaksa

A Magyar – Turán Alapítvány képviselői tartalmas programokkal támogatták a rendezvényt: volt íjász bemutató, gyalog harci bemutató, solymászok, valamint az alapítvány elnökének, Bíró András Zsolt antropológusnak, a Kurultáj főszervezőjének ismeretterjesztő előadását is meghallgatták az érdeklődők. Az alapítvány által felállított jurtákban érdekes kiállításokat lehetett megtekinteni, a gyerekek is megismerkedhettek ősi kultúránkkal.

gyerekek

MagyarTuran bemutato

jurtaban

BiroAndras eloadas

A hagyományőrző nap egy a Kovács László „Fehérholló Öskü” vezette szertűzzel zárult.

szertuz

ijasztatas

solymasz

kozonseg

Turan bemutato