I. Kárpát-medencei Nomád Viadal a Magyar-Turán Alapítvány támogatásával

Június végén Szank községben egy új emlékhelyet avattak fel, amely a kunok történelmét mutatja be. A Kiskun Emlékhely avatóünnepsége után került megrendezésre az I. Kárpát-medencei Nomád Viadal, amely egy lovas harci megmérettetés első versenye volt. A viadalt a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés és az Ősök Napja szervezője a Magyar – Turán Alapítvány is támogatta.

Szank-10

Szank – Árpád-kori település, Kiskun Emlékhely

A Kárpát-medencét érintő keleti lovasnomád népek népvándorlásának egyik utolsó fejezete a magyarországi kunok bejövetele, amelyre méltón emlékezhetünk. 33 kiskun település összefogásából építettek emlékhelyet Szank községben a kunoknak. A Kiskun Emlékhely kialakítása a Szank közelében talált Árpád-kori település maradványainak régészeti feltárását követően kezdődött meg. A kun települések közös gyökereit és történelmét bemutató komplexumot június 21-én Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Nagy István agrárminiszter adta át.

fotó: baon.hu

fotó: baon.hu

Az emlékhely a kunok több száz éves történelmét mutatja be a legmodernebb technikával, a letelepedésétől és magyarságba történő beolvadásáig. Egy történelmi tanösvényt végig járva ismerhetik meg a kunok Kárpát-medencei történetét, mindennapi életmódjukat. Az emlékhelyen feltárt kettős körárokkal védett középkori templomrom és cölöpsánc mellett felépítettek négyféle korabeli lakhely típust: jurtát, Árpád-kori földházat, egy 14-15. századi kun lakóházat és egy 19. századi tanyát is.

Szank-13

I. Kárpát-medencei Nomád Viadal

Az múzeum átadása alkalmából lett megrendezve az I. Kárpát-medencei Nomád Viadal. A Magyar Turán Alapítvány, amely kárpát medence legnagyobb nomád ünnepét a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést és az Ősök Napját szervezi, örömmel állt a kezdeményezés mellé. Komoly díjat ajánlott fel az első helyezettnek. A viadalon több mint harminc harcos versengett egyéniben és csapatban egyaránt. Az akadálypályán váltott fegyverekkel elvégzett feladatok során azonban nem csak a gyorsaságot, hanem a ló és lovasa összeszokott, harmonikus munkáját is díjazta a rangos zsűri. Ezt nem kisebb szakmai nevek fémjeleztek, mint Sallay Sándor, Győrffy-Villám András és  Zerinváry Szilárd.

 Szank-12

A verseny első helyezettje  Vermes Balázs lett, aki a Magyar Turán válogatott színeiben tavaly, 2018-ban megnyerte a Kirgíziai Nomád Világjátékok lovasíjász versenyét. A második helyezett Balog Péter a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület színeiben indult. Harmadik helyezett pedig Leidinger Dániel lett, aki szintén Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesül tagja, egyben a verseny megálmodója Ördög András által felajánlott különdíjat; egy kunfakó csődör csikót is elnyert. A díjakat Patkós Zsolt Szank község polgármestere, Győrffy-Villám András a zsűri elnöke, Ördög András lótenyésztő és Fehér József a Magyar Turán Alapítvány küldötte adta át.

Szank-3

 

Szank-15

Az I. Kárpát-medencei Nomád Viadalon résztvevő csapatok és lovas versenyzők többségével újra találkozhatnak az augusztus 16-18. között megrendezésre kerülő Ősök Napja ünnepen Bugacon, amely a Kárpát-medence legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye. Az Ősök Napján többek között lovas versenyeket, hagyományőrző viadalokat, hadi bemutatókat, seregszemlét csodálhat meg a Bugacra kilátogató közönség.

Szank-1