Dalok Napkelettől Napnyugatig- Petrás Mária az Ősök Napja színpadán

Az idén augusztus 16-18. között megrendezett Ősök Napja elsősorban a Kárpát-medencei magyarok ünnepe. Kifejezetten fontosnak tartjuk az ősi magyar népzenei hagyományok bemutatását, ezért az ünnepen elsősorban magyar népzenei és néptánc produkciókat hallgathat meg a kilátogató közönség. Szombaton délután Petrás Mária ad koncertet, aki a csángó-magyar népzene-kincsünk egyik legkiválóbb előadóművésze.

A csángó nyelv a korai középkorig visszanyúló egyetemes magyar kultúra és művelődés kincseihez tartozik. Ugyanakkor kultúrájuk: dalaik, táncaik, viseletük, hitviláguk és szokásaik egy jelentős része a korai sámánisztikus kultúra elemeit őrzi, mely visszavezet bennünket ősvallásunk korába. A csángókról ebben a cikkben olvashat kicsit részletesebben.

Petrás Mária koncertje / fotó: szekesfehervar.hu

Petrás Mária koncertje / fotó: szekesfehervar.hu

Petrás Mária 

„Úgy érzem, Istentül kapott feladatom az, hogy azt a szépséget, amit a mi kicsi népünk jelent, elmondjam, főként a kerámián és énekhangon keresztül, mert a moldvai csángóság megőrizte a természetes ösztöneit, tudását, hordozza az ősi hitét, egészen a teremtésig visszamenően.” (Petrás Mária)

Petrás Mária Moldvai Csángó születésű Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus művész, az MMA rendes tagja.

A magyar népzene meghatározó alakja, a csángó hagyományok és dallamok hiteles és kiemelkedő éltetője. Népdalénekesként szólóban is, de a Muzsikás együttes énekeseként is gyakran fellép hazánkban és külföldön egyaránt.

Az Ősök Napja programjai sorában szombat délután 18 órától hallgathatjuk meg Petrás Máriát, egyedülálló zenei élményt kínálva az érdeklődőknek.

Petrás Mária kerámiája: Babba Mária (a Napba öltözött Boldogasszony) /fotó-netfolk.blog.hu/

Petrás Mária kerámiája: Babba Mária (a Napba öltözött Boldogasszony) /fotó-netfolk.blog.hu/