Sportdiplomáciai díjjal tüntették ki a Kurultaj főszervezőjét Bíró András Zsoltot

A „Sportkapcsolatok fejlesztéséért” címmel tartott díjátadó ünnepséget a Nemzeti Versenysport Szövetség január 23-án a New York Palotában. A Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, Dr. Mészáros János és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Dr. Kamuti Jenő meghívására 40, hazánkban akkreditált diplomáciai képviselet sportdiplomáciával foglalkozó képviselője és a hazai sportélet neves szereplői töltötték meg a New York Palota „Rossini” különtermét.

Bíró András Zsolt a Magyar-Turán Alapítvány elnöke és Abe Tetsushi a Magyar Kendo Szövetség technikai igazgatója

Bíró András Zsolt a Magyar-Turán Alapítvány elnöke és Abe Tetsushi a Magyar Kendo Szövetség technikai igazgatója

A Magyarország sportdiplomáciai kapcsolatai érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért a Nemzeti Versenysport Szövetség a „Sportkapcsolatok Fejlesztéséért” díjban részesítette Abe Tetsushi–t a Magyar Kendo Szövetség technikai igazgatóját, és Bíró András Zsoltot, a Magyar-Turán Alapítvány elnökét.

Bíró András Zsolt és az általa vezetett Magyar-Turán Alapítvány közel egy évtizede szervezi Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepét, a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést, amely a hagyományos nomád sportok seregszemléje is. Ez a rendezvény volt az ötletadója a Nomád Világjátékoknak, melyen – a NVESZ és a Magyar-Turán Alapítvány vezetésével – résztvevő sportolókból és hagyományőrzőkből álló csapat a nemzetek rangsorában az előkelő hatodik helyet vívta ki Magyarországnak.

Dr. Mészáros János a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke átadja a díjat Bíró András Zsoltnak

Dr. Mészáros János a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke átadja a díjat Bíró András Zsoltnak

A vendégeket elsőként Dr Kamuti Jenő olimpiai bajnok vívó köszöntötte, aki sportbeli élményeit és tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. „Sport nem létezik diplomácia nélkül” –mondta és alátámasztásul számos, a magyar sport történetéből vett példával illusztrálta szavait. A történelmi visszatekintés után a sportra, az egészséges életmódra nevelés fontosságát hangsúlyozva kijelentette: Az ellenfél tisztelete, a tisztességes küzdelem, a becsület: ezt jelenti a sport.

Szabó Tünde, az EMMI Sportért Felelős Államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy míg a tavalyi évben 136 sportrendezvényt támogatott az állam, az idei évben várhatóan ez a szám eléri a 150 –et. A fejlődés – amellett, hogy a kormányzat eltökélt a fiatalok sportra nevelése, az egészséges életmód támogatásában, 2019-ben Budapest Európa Sport Fővárosa lett. Ez a kitüntető cím nemcsak elismerése a magyar sportéletnek, de jó lehetőség is a sportdiplomáciai kapcsolatok fejlesztésére.

Iglói-Nagy István a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője, Bíró András Zsolt a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, Szabó Tünde az EMMI Sportért Felelős Államtitkára, Dr. Mészáros János a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

Iglói-Nagy István a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője, Bíró András Zsolt a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, Szabó Tünde az EMMI Sportért Felelős Államtitkára, Dr. Mészáros János a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

Iglói-Nagy István, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetője – üdvözlő szavaiban mintegy visszautalva Kamuti Jenő gondolataira- arról beszélt, hogy amellett, hogy a sport nem lehet meg a diplomácia nélkül, a diplomáciának is szüksége van a sportra. A sport a diplomácia szolgálatában segíti Magyarország kapcsolatépítését. Azt, hogy ezt a magyar kormányzat fontosnak tartja, mi sem fejezi ki jobban, mint maga az a tény, hogy a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumon belül külön főosztályt hoztak létre a sportdiplomácia számára.

Végül a házigazda, dr. Mészáros János a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke emelkedett szólásra. Rövid, de szakszerű beszámolójában a Versenysport Szövetség munkáját mutatta be, és meghívta a diplomáciai testületek jelenlévő képviselőin keresztül a NVESZ 2019-es rendezvényeire nemzeteik sportolóit.

Bóné Zoltán, a szövetség főtitkára ezt követően arról beszélt, hogy a 2018-as év tapasztalatai alapján létrejött a „Sportkapcsolatok fejlesztéséért” díj, mindazon diplomáciai képviseletek és magánszemélyek részére, akik a sportkapcsolatok fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A Nemzeti Versenysport Szövetség által létrehozott, a „Sportkapcsolatok fejlesztéséért” díjat a 2018-s évben végzett tevékenysége alapján a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek és szervezetek közül a Kolumbiai Köztársaság Nagykövetsége, Mexikó Nagykövetsége, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és az Osztrák Köztársaság  Nagykövetsége kapta.

dijazottak

Fotók: Vörös Nándor