TEMERIN – Karacsun – Téli Napfordulós ünnepünk helyszíne a Délvidéken

2018. XII. 21-én a Magyar Turán Szövetség központi Karacsun – Téli Napfordulós Ünnepsége a Délvidéken, Temerinben lesz megrendezve. A  magyarok lakta (ma Szerbiához tartozó) dél-bácskai település méltó helyszíne az Őseinkre való emlékezésnek és a tavasz fényeit váró Karacsun – Téli Napforduló Ünnepnek.

 Temerin

Temerin – magyar összetartozás és a központi ünnep helyszíne

A Kárpát-medencei magyar összefogás jegyében idén a délvidéki Temerinben tartja a Magyar Turán Szövetség a központi Karacsun – Téli Napfordulós ünnepét. A magyar lakta bácskai tájegységet a trianoni békediktátum metszette szét, az akkor megszülető dél-szláv államhoz csatolt területeken a magyarok éltek többségben (43%). Az 1918-ban létrejött Szerb-Horvát-Szlovén (1929-től Jugoszláv) Királyság – Magyarországtól elcsatolt részein mindösszesen 28% délszláv anyanyelvű lakos élt (a szlávok után a második legnagyobb kisebbség a németek voltak 21%-al). /A kis kitérővel arra szerettünk volna rámutatni, hogy mennyire álságos az a sokszor (még magyar történészek által is!) hangoztatott nézőpont, amely szerint a létrejövő új államok etnikai alapon jogosan kapták meg a hazánktól elcsatolt területeket./

 

A magyar lakosság aránya a Délvidéken (Vajdaság / Szerbia)

A magyar lakosság aránya a Délvidéken (Vajdaság / Szerbia)

 

Temerin Újvidéktől 10-15 km-e északra ma is 43%-ban magyar lakosú város. A dél-szláv háborúig magyar többségű város etnikai arányát a szerbek a párizsi békeszerződés felrúgásával az 1990-es évek elején változtatták meg, amikor Boszniából és Horvátországból sok szerb lakost a magyartöbbségű városokba telepítettek, kifejezetten a magyar többség visszaszorítására. (pl. az -nagyjából 15ezer fős, erős magyar többségű Temerinbe kb. 4ezer szerbet telepítettek be, minden kisebbségi és béke szerződés pontját megsértve!)

 Osok_tanyaja

A Magyar Turán Szövetség idén a az elszakított délvidéki területen tarja a központi ünnepét, 15-órától, Temerinben az Ősök Tanyáján. Észak-Magyarországon lakó, a déli helyszínre nehezen eljutó hagyományőrző testvéreinknek, pedig a szövetségünkbe tartozó Sólyomfi-Nagy Zoltán által vezetett Ősforrás Központ Karacsun ünnepét ajánljuk, mely Tát-Tokodon kerül megrendezésre 12 órától.

A Magyar Turán Alapítvány központi ünnepségének helyszíne:

 Temerin, Ősök Tanyája, a Hunor Íjászegyesület területe

Kezdés: 15 óra.

 A részletek és a további programok folyamatosan olvashatók a honlapunkon: kurultaj.hu, és a közösségi profilunkon: https://www.facebook.com/kurultaj/

Szeretettel várjuk minden magyar testvérünket!

Teli_napfordulo