Köszönet a Kurultaj segítőinek – díszvacsora Bugacon

Idén augusztus 10-11-12-én került megrendezésre a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés a hun és türk tudatú népek legnagyobb seregszemléje, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Az esemény a 10 éves évfordulóhoz méltón, hatalmas sikerrel zárult. A rendkívüli hőség ellenére is közel kétszázezren látogattak el Bugacra és ünnepeltek velünk azon a hétvégén. Ez a siker nem kis részben azoknak a támogatóknak is köszönhető, akik adományukkal vagy önkéntesként a rendezvény során jelenlétükkel segítették a rendezők munkáját.

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány, Bugac önkormányzatával közösen díszvacsorát szervezett, hogy köszönetét fejezze ki azoknak a lelkes segítőknek, akik áldozatvállalásukkal segítették az ünnep megvalósulását. Az önkéntesek, segítők, hagyományőrzők az összefogással szép példát mutattak az egész magyarságnak.

 33961_01

A díszvacsorának a Kiskunsági Nemzeti Park bejáratánál fekvő Karikás Csárda adott helyet. A több mint 200 vendéget Szabó László, Bugac polgármestere köszöntötte. Köszöntőjében kifejtette, hogy a 2010-óta Bugacon megrendezésre kerülő Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés nemcsak megtiszteltetés, de lehetőség is a településnek. Évek óta sok helybeli vesz részt önkéntesként a munkában, mely által valódi közösségi összefogás formálódik a rendezvényért és a településért. Ennek kézzel fogható eredménye, hogy az új orvosi rendelő építéséhez a parkolókból befolyt bevétellel – mintegy 2 millió Forinttal – hozzájárultak a szervezők.

33967_07

A minden második évben megrendezett Kurultaj és a páratlan években megtartott Ősök Napja hagyományőrző ünnepek legnagyobb hazai támogatója és fővédnöke Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke. A díszvacsorán elmondott köszöntőjében Lezsák Sándor visszaemlékezett, hogy ahogyan annak idején a hagyományőrzők összefogása is létrejött, úgy a közte és a szervezők – résztvevők közötti szövetség sem papíron köttetett, hanem a szívekben, és ehhez az adott szó volt a pecsét és az aláírás.

33974_14

A fővédnöki köszöntőt követően a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke és a Kurultaj főszervezője, Bíró András Zsolt röviden bemutatta az alapítvány ez évben elvégzett munkáját, külön kitérve a Kurultajra és a Nomád Világjátékokra, ahol Magyarország a nemzetek rangsorában a hatodik helyen végzett.

Előadásában a főszervező rámutatott, hogy a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány a 2008-ban kezdődött összefogást tovább szélesítette, melyben a hagyományőrzők mellett tudományos szakemberek, sportolók és kézművesek is részt vesznek. Az elmúlt tíz évben a rendezvények látogatottsága folyamatosan nőtt, ami azt bizonyítja, hogy a magyar emberek igénylik, hogy legyen egy színvonalas, méltó ünnep, melyben a magyarság legrégebbi őseit ünnepelheti.

33980_20

A 2009-ben a Magyar-Turán Alapítvány szárnyai alatt létrejött Turán Szövetség ez évben elkezdte a tagkönyvek kibocsátását, és a díszvacsorán négy kárpátaljai és öt magyarországi tagunk vehette át tagsági igazolványát. A 2018-as Nomád Világjátékokon Koczka László íjász társunk egymaga 3 érmet nyert, így idén ő lett a Turán Szövetség legeredményesebb sportolója, mely alkalomból egy egyedi készítésű, gyöngyház berakásos markolatú üzbég kést vehetett át Bíró András Zsolttól.

Koczka_laszlo

Az egész évi munkájáért és a Kurultajon tanúsított helytállásáért elismerésben részesült Suarez Nathalie Zselyke, a Turán Szövetség tagja is. A bugaci önkéntesek közül kiemelkedő teljesítménye jutalmául külön elismerésben részesült Petrovics Tamás és Endre Máté, akik négy napon át a parkolók kialakításában és a parkoltatás lebonyolításában végeztek példamutató munkát.

nathalie_suarez

Reméljük, mindannyian találkozunk ismét 2019-ben, az Ősök Napján.

fotók: Varga Zoltán, további képek: lezsaksandor.hu