Méltón ünnepeltük meg a jubileumi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést

Hatalmas sikerrel zárult  a 10 éves jubileumi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés a bugaci pusztán. A 2008-óta Magyarországon rendezett Kurultaj a Kápát-medence legnagyobb magyar hagyományőrző ünnepévé és Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényévé vált. Ugyanakkor az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is.

kurultaj_3

Az idei évben az eddigi legtöbb látogató érkezett a közös ünneplésre. Szombaton, a főnapon 160 – 162 ezer volt a látogatók száma. A becslések szerint a három nap alatt a vendégek száma elérte a 210 ezret. Egyre többen érdeklődnek e hatalmas rendezvény iránt és fontosnak tartják azt az üzenetet, amit az ünnep közvetít – a magyarság múltjának méltó és igaz bemutatását, valamint a különleges és ősi kultúránk továbbélését.

Az idei Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen a magyarok mellett 27 rokonnemzet volt jelen. Összesen közel 400 lovas és még egyszer ennyi gyalogos hagyományőrző vett részt a programokon. A jelenlévő 111 hagyományőrző csapat nem csak a Kurultajon, hanem egyéb hagyományőrző rendezvényeken is együttműködik.

Az ünnepség egyik fő programján a Seregszemlén, idén is a Kárpát-medence legjobb hagyományőrző lovasai vonultak fel. A Magyar-Turán Alapítvány célja, hogy minél hitelesebben, tudományos alapokon mutassa be a magyar történelmet a közönségnek. Ennek jegyében a Seregszemlét felvezető első lovas tized korhű viseletben, régészeti leletek alapján rekonstruált ruházatot és fegyverzetet hordott. Egy 10. századi rekonstrukció alapján készült selyem brokát mintás köntöst viseltek, valamint a híres „pécsi sisak” rekonstrukcióját. A tized hagyományőrzőinek övén egy 10. századi készenléti íjtartónak a rekonstrukciója és egy fából, bőrből és vasból készült homokóra tegez lógott.

Kurultaj_tized

A látványos Seregszemle után az ünnepi beszédekre került sor, ahol többek között Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke mondott köszöntőt. A rendezvény üzenetét, szellemiségét idézve egyebek mellet a következő gondolatokat osztotta meg a közösséggel:

„Akit alávetettségbe akarnak taszítani szülőföldjén, akit ki akarnak forgatni anyagi és szellemi javaiból, annak akaratát úgy akarják megtörni, hogy először megtörik és összezavarják a tudatát. Megtámadják a nemi, családi, vallási és nemzeti önazonosságát, meg akarják hamisítani a múltját, és el akarják venni a jövőjét, vagyis az áldozatot úgy összezavarják, hogy már szó szerint azt se tudja, fiú-e vagy lány, honnan jön, hová tart és kihez tartozik. Ezen a harcmodorral szemben csak a lélek, a szellem és az akarat erejével védekezhetünk, csak így őrizhetjük meg önrendelkezési jogunkat, azon készségünket és képességünket, hogy életünket ne a mások, hanem a magunk érdekei szerint éljük.”

A Kurultajt megtisztelte jelenlétével – a magyarországi díszvendégek között – a rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkára és Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője.

A Bugacra érkezett külföldi díszvendégek között az ünnepre érkezett Saparbayev Berdibek a nyugat-kazakisztáni Aktöbe megye kormányzója, Ualiyev Kuatzhan a Kazak Köztársaság kulturális és sport miniszterhelyettese, a TIKA magyarországi képviselője Ayşe Saraç. Hüsein Sözlü Adana város főpolgármestere, Hasing Akca a Yörük Türkmén Kulturális Elnöke; Ganire Pasayeva Azerbajdzsán Felsőházi képviselő; és Kazakisztán, Törökország, Azerbajdzsán, és Mongólia nagykövetei.

001

Mint minden évben, most is számos érdekes előadást tartottak elismert antropológusok, genetikusok, régészek és történészek. Annyi érdeklődő volt, hogy a nagy előadó sátorban alig fértek el az érdeklődők. A nagy hőség ellenére többen még a sátor bejárata előtt állva is végighallgatták az előadásokat. A Turán Fórumon Darhan Kydyrali, a Nemzetközi Türk Akadémia Elnöke előadást tartott, majd aranyérmes kitüntetést adott át Bíró András Zsolt antropológusnak, a Magyar-Turán Alapítvány Elnökének a rendezvény főszervezőjének. A szép kitüntetést a türk népek tudományos kutatásainak összehangolása, valamint a legnagyobb hun-türk hagyományőrző ünnep megrendezésének elismeréséért kapta.

002

Kiemelt program volt továbbá az elsőször Magyarországon megrendezett profi Európai Bothúzó Bajnokság. A magas színvonalú versenyen kiegyenlített párbajok voltak. A férfi kategória győztese az oroszországi Viktor Kolibabcuk lett. A női kategóriában magyar versenyző győzött, a mosonszolnoki Lachmann Mirtill. Innokenty Grigorjev a Nemzetközi Szövetség képviselője és a Jakut Sportminiszter helyettes nagyon elégedett volt a versennyel és jól érezte magát a rendezvényen. A másik hagyományos küzdősportban az Övbirkózó Nemzeti Bajnokságon is hatalmas küzdelmeket izgulhatott végig a nagyszámú közönség.

003

Az íjászversenyre rekord számú nevező jelentkezett. A résztvevők között voltak külföldiek is, például kirgizek és törökök. Vasárnap a legjobb 20 íjász versenyzett; közülük a győztes – Kovács Zsolt, Sopronból – részt fog venni a Magyar-Turán Alapítvány csapatának tagjaként az idei Világ Nomád Játékokon Kirgíziában.

A színpadon a magyar és külföldi zenészek és táncosok elbűvölték a látogatókat. Péntek este a Csángó Menyekezőt Petrás Máriával, és az Ismerős Arcok koncertjét láthatták a vendégek. A hazai, csángó, felvidéki és délvidéki produkciók mellett a kirgiz, ujgur, török, tatár, türkmén, karacsáj, csuvas, nogaj, üzbég, azerbajdzsáni, kazak, jakut, tuvai, burját, dagesztáni és balkár művészek is bemutatták a saját országuk zenéjét, táncát a színpadon.

A Kurultajra érkezett látogatók az méltón ünnepelték végig a három napot. A számtalan lovas programot, a Kárpát-medence egyik legnagyobb kézműves vásárát, és a tudományos kiállításokat is kiemelt érdeklődéssel – a hosszú sorok ellenére – baráti hangulatban látogatták végig a vendégeink.

Minden magyar és turáni testvérünknek kívánunk sikeres, boldog jövőt és mindenkit szeretettel várunk a két év múlva megrendezésre kerülő következő Kurultajra, valamint az addig megszervezésre kerülő ünnepeinkre és rendezvényeinkre!

00c