„Hunok bejövetele” – Hatalmas panorámakép a Kurultajon

A 2018. augusztus 10-12. között megrendezésre kerülő Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen ismét felépítjük a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtáját. Az “Atilla Sátrának” elnevezett óriásjurtában bemutatott régészeti és antropológiai kiállítás a Kárpát-medencéből irányított Hun Birodalomnak, és az íjfeszítő népeknek állít emléket. A kiállító és kegyeleti óriás jurtában – hagyományosan –  a bejárattal szemben lesz felállítva a “Hunok Bejövetele” című hatalmas panorámakép, melyről alább olvashatunk egy rövid ismertetőt.

 huns3

A félkörkép amely Atillának és törzsszövetségében harcoló seregének állít emléket, Kertai Zalán festőművész alkotása. Megidézi a nagy vonulás hangulatát, gomolygó színes csapatait. A festmény 20 méter hosszú és majdnem 3 méter magas, a távlattól egészen közeli  megjelenéséig ábrázolja a sereg megérkezését. A távoli vágtától a közelbe torlódó, a dominanciáért küzdő vezérekig mutatja be a hun hadak Kárpát-medencébe vonulását. Ez a színes forgatag a festmény központi része élén Atillával.

 hunok_kertai

Kertai Zalán festőművész munkáját régészek segítették, hogy a kiállításhoz igazodva lehetőleg a legpontosabb képet kapjuk a korabeli hunok megjelenéséről, viseletéről. A panoráma kép elkészítésekor a művész a gazdagabb ábrázolásra törekedett, a figyelmet ráirányítva az íjfeszítő népek gazdagon díszített megjelenésére, a nomád-harcosok külsejére. A korabeli fegyverek, régészeti leletek alapján lefestett sisakok, lószerszámok is láthatóak lesznek a képen, ezáltal a „Hunok bejövetele” emelkedett hangulatot fog biztosítani az Atilla Sátrának megtekintéséhez, és az ősi keleti pusztai életérzés átéléséhez.