A 2018-as Kurultaj színpadán: Petrás Mária – Moldvai csángó zenéje

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűléseken, illetve az Ősök Napja ünnepeinken, minden évben – kiemelt elemeként – egy-egy magyar tájegység kultúrája kerül középpontba. A 2018-as augusztusi Kurultajon is így lesz. Idén a csángó-magyar kultúra bemutatása kap nagyobb hangsúlyt. A csángó nyelv és kultúra talán a magyarság legősibb kultúrrétegét mutatja meg. Pénteken a nagyszínpad zenei műsorának esti előadásait a „Csángó Menyekező” nyitja meg. Majd szombaton este Petrás Máriát, és zenekarának moldvai csángó zenéjét is meghallgathatjuk.

A csángó nyelv a korai középkorig visszanyúló egyetemes magyar kultúra és művelődés kincseihez tartozik. Ugyanakkor kultúrájuk: dalaik, táncaik, viseletük, hitviláguk és szokásaik egy jelentős része a korai sámánisztikus kultúra elemeit őrzi, mely visszavezet bennünket ősvallásunk korába. A Csángó Menyekezőről, illetve a csángókról itt olvashat kicsit részletesebben.

Petrás Mária koncertje / fotó: szekesfehervar.hu

Petrás Mária koncertje / fotó: szekesfehervar.hu

Petrás Mária és zenekara-Moldvai Csángó zene (Csángóföld)

„Úgy érzem, Istentül kapott feladatom az, hogy azt a szépséget, amit a mi kicsi népünk jelent, elmondjam, főként a kerámián és énekhangon keresztül, mert a moldvai csángóság megőrizte a természetes ösztöneit, tudását, hordozza az ősi hitét, egészen a teremtésig visszamenően.” (Petrás Mária)

Petrás Mária Moldvai Csángó születésű Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, keramikus művész, az MMA rendes tagja.

A magyar népzene meghatározó alakja, a csángó hagyományok és dallamok hiteles és kiemelkedő éltetője. Népdalénekesként szólóban is, de a Muzsikás együttes énekeseként is gyakran fellép hazánkban és külföldön egyaránt.

A Kurultaj programjai sorában szombat este 21.40-kor találkozhatunk vele és zenekarával egyedülálló zenei élményt kínálva az érdeklődőknek.

Petrás Mária kerámiája: Babba Mária (a Napba öltözött Boldogasszony) /fotó-netfolk.blog.hu/

Petrás Mária kerámiája: Babba Mária (a Napba öltözött Boldogasszony) /fotó-netfolk.blog.hu/