Keleti Fény – kulturális megállapodás

Fontos együttműködés jött létre a honfoglaló magyarok által elsőként elfoglalt szállásterület települései között. A legtöbb régészünk, azt feltételezi, hogy a Felső-Tisza vidéke, a Bodrogköz és a Rétköz térsége lehetett a magyarok által elsőként elfoglalt szállásterület a IX. században, valószínűleg ezen a területen jött létre a honfoglaló magyarság egyik első hatalmi központja. Az elmúlt hétvégén a nagytérség három települése, Tiszabezdéd, Rakamaz és Karos kulturális együttműködési megállapodást kötött. Az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásán a Magyar – Turán Közhasznú Alapítvány vezetősége kiemelt díszvendégként vett részt.

IMG_2954

A „Keleti Fény” néven kulturális szövetségre lépett három település Tiszabezdéden, a magyar költészet napja alkalmából tartott Versünnepen írta alá az együttműködési megállapodást. Tiszabezdéd, Rakamaz és Karos települések polgármesterei a szándéknyilatkozat értelmében a „Fent nevezettek a külső körülmények kényszere nélkül elkötelezettségüket adják több ezer éves múltunk, kultúránk, hagyományaink megismerésére, megélésére és gyarapítására, nemzeti identitásunk megőrzéséért.”

IMG_2933

A megállapodás a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány kezdeményezése nyomán jött létre. Az alapítvány közel tíz éve folytat szervezőmunkát a magyarság kulturális örökségének megőrzésén dolgozó hagyományőrző csapatok, szervezetek, települések összefogása érdekében. Két éve vettük tervbe a Bodrogköz beemelését ebbe a folyamatba, melynek részeként kulturális programokat  szerveztünk Karoson és Rakamazon. 2016-ban a Kurultaj díszvendége a Bodrogköz volt. Ebből az alkalomból „Megelevenedik a vezéri kíséret” címmel különleges kiállítást rendeztünk be, melyben a miskolci Herman Ottó Múzeum karosi leleteket bemutató kiállításának egyes elemeit valamint abban nem szereplő új tárgyrekonstrukciókat és antropológiai anyagot is láthattak a vendégek. Az aláíráson díszvendégként részt vett a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány küldöttsége is.

A most megkötött megállapodással tovább szélesedett az összefogás, amely szimbolikus jelentőségű, hiszen a régióban kerültek elő honfoglaló őseink anyagi kultúrájának legszebb és leggazdagabb bizonyítékai.

IMG_3008