Bíró András Zsolt előadása – Budapesten

Magyar őstörténet a természettudományok tükrében címmel Bíró András Zsolt antropológus-humánbiológus a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója tart tudományos ismeretterjesztő előadást a magyarság őstörténetének természettudományos (antropológiai, genetikai) kutatásáról.

Akademián riport

A kutató szakterülete a hun, avar valamint a honfoglalás korának antropológiája, a sztyeppei lovasnomád népek temetőiből feltárt csontvázmaradványok embertani vizsgálata, mikroevolúciós hatások kutatása, valamint a migrációk genetikai és antropológiai alapú modellezése. Az előadó a kutató munkáját a magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában végzi, de ugyanakkor számos régészeti ismerettel és tereptapasztalattal rendelkezik. Számos antropológiai, genetikai és adatgyűjtő expedíció tagja, valamint vezetője volt a Kaukázus vidéken, a Volga-Urál övezetben, Dél- Szibériában, Közép –Ázsiában, Anatóliában és a Balkán területén.

Az antropológus a saját, valamint a munkatársaival együtt végzett kutatásainak az eredményeiről számol be. Betekintést nyújt az elmúlt évtized őstörténeti kutatásai által kimutatott számos összefüggésekbe is. A természettudományok gyors fejlődése, a leletanyag bővülése, valamint új források adatainak a bevonása számtalan új eredménnyel gazdagította a magyar őstörténet kutatását és újszerű, árnyaltabb őstörténeti modellek kidolgozását is lehetővé teszi.

Az előadás vetített képekkel illusztrált, kb. 90 perc időtartamú.

Szeretettel várunk mindenkit aki érdeklődik a magyar őstörténet valamint a természettudományos kutatások eredményei iránt.

A belépés díjtalan.

Időpont: 2017. május 13. (szombat) 18 óra.

Helyszín: Duna Palota – Elvira szalon. Budapest, V. ker. Zrínyi utca 5.

Elnöki központban Bíró András Zsolt