2016. évi Karacsun – Téli Napforduló Ünnepünk – Rakamazon

2016. XII. 21-én a Magyar Turán Szövetség központi Karacsun – Téli Napforduló Ünnepsége a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon lesz megrendezve. Rakamaz városa a 2016. évben, méltó otthont ad az Őseinkre való emlékezésnek és a tavasz fényeit váró Karacsun – Téli Napforduló Ünnepnek.

slide10

A magyar emberek gondolatvilágában a város neve összeforrt a legszebb honfoglalás-kori emlékeinkkel, a „Rakamazi Turul” korongábrázolásával, illetve a rakamazi tarsolylemezzel. Az 1956-ban és 1974-ben megtalált régészeti emlékeink a térség kiemelkedően gazdag honfoglalás-kori régészeti emlékeiről tesznek tanúbizonyságot. Nem véletlenül! Hiszen a legtöbb régészünk, azt feltételezi, hogy a Felső-Tisza vidéke, a Bodrogköz és a Rétköz térsége lehetett a magyarok által elsőként elfoglalt szállásterület a IX. században,  valószínűleg ezen a területen jött létre a honfoglaló magyarság egyik első hatalmi központja.

 Karacsun fekvo

Karacsun – Téli Napforduló Ünnepe

2016. december 21. (szerda). Kezdés 14 órától.

- táltos dobos zene

- sólyomröptetés, solymászbemutató

- hagyományos íjászbemutató

- honfoglalás kori viselet és fegyverbemutató

- szertűz, táltos és regös énekek

- virrasztás hajnalig, zenei programok

Ünnepi köszöntőt mond: Bíró András Zsolt antropológus (a Magyar – Turán Alapítvány elnöke)

Helyszín: Rakamaz – Íjászpálya (Bocskai út legvégén)

Rakamaz íjászpálya

Előző este, december 20-án (kedden), 18 órától Bíró András Zsolt antropológus a Városi Művelődési Központban tudományos, ismeretterjesztő előadást tart. “Honfoglaló népesség embertani jellege és temetkezési szokásai” címmel.

Helyszín: Rakamaz, Városi Művelődési Központ, Szent István út 174.

 A-rakamazi-turul

Szeretettel várjuk minden magyar testvérünket!

Magyar Turán Szövetség