Szervátiusz Jenő-díjat kapott Bíró András Zsolt

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap, a Budai Várban, a Magyarság Házában a 2016. évi Szervátiusz Jenő-díjat Bíró András Zsolt antropológusnak – a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés főszervezőjének. Az idei évben a rangos elismerést a Magyar – Turán Alapítvány elnökén kívül még négy, a nemzeti kultúra elkötelezett képviselőjének ítélték oda.

IMG_0940

A díj alapítók Szervátiusz Tibor, Szervátiusz Klára és Bíró András Zsolt antropológus

A Szervátiusz Alapítványt Szervátiusz Tibor szobrász és felesége, Szervátiusz Klára hozta létre a művész édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján, 2003-ban. Egyúttal létrehozták a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó olyan  magyar művészek munkáira, akik a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak létre. 2005-óta a díjat olyan közéleti személyeknek is adományozzák akik munkájukkal hozzájárulnak a magyar nemzettudat erősítéséhez.

IMG_0911

Az idei díjazottak:

Barabás Éva marosvásárhelyi festőművész, ifj. Tóth Győrgy a Magyar Rádió szerkesztő műsorvezetője, Hadnagy Jolán a farkaslakai Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke, Báthory Katalin a Kárpátalja szövetség alapító főtitkára és Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar – Turán Alapítvány elnöke.

IMG_0955

Barabás Éva, Bíró András Zsolt, Szervátiusz Klára, Hadnagy Jolán, Báthory Katalin, ifj. Tóth György, középen: Szervátiusz Tibor

Bíró András Zsolt laudációját dr. Ladvenszky Levente történész tartotta, aki beszédében ismertette a Magyar – Turán Alapítvány elnökének tudományos életútját. Az antropológiai munkásságának bemutatása után, kiemelte a Kurultáj-Magyar Törzsi Gyűlés főszervezőjeként végzett állhatatos és fáradhatatlan szervezői képességét, mely tulajdonságainak mozgatója a hite és meggyőződése. Hite a magyar nemzetben, meggyőződése pedig abban, hogy a magyarság szétszabdaltsága ellenére megint újra egyesíthető.

IMG_0945

Báthory Katalin (a híres fejedelmi dinasztia egyenes ági leszármazottja) a Kárpátalja Szövetség főtitkára és Bíró András Zsolt antropológus (a Kurultaj főszervezője)

A történész kijelentette, hogy nem túlzás állítani, hogy Bíró András Zsolt méltó követője Kőrösi Csoma Sándornak, vagy Vámbéry Árminnak. Kutatásai a magyarság eredetének és vándorlásának, illetve korai történetére terjednek ki. Nevéhez fűződik a keleti nomádok, és a Kárpát-medencei hunok, avarok, honfoglalók, lelet-együtteseinek speciális méretekkel kiegészített adatbázisának létrehozása, valamint a honfoglaló magyarok arclapossági adatokkal kiegészített leletjegyzékének a létrehozása. A hagyományőrzésben is kiemelkedő munkát vitt véghez a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés kétévenkénti megszervezésével, amely a Kárpát-medencei magyarság kulturális újra egyesítésének egyik legszebb példája.

 IMG_0919

 

A díj Szervátiusz Jenő (1903–1983) kolozsvári születésű szobrász nevét viseli. Az ő munkája többek között a Kolozsvári Pietà, Tamási Áron síremléke Farkaslakán, a Jókai-emlékkő Pápán – az utóbbi kettőt fiával, Tiborral közösen készítette –, valamint a Cantata Profana, amely Sopronban, az erdészeti egyetemen áll.