Kőrösi Csoma Sándor emlékutazás – Csilengi Dásza nyomán Nyugat-Tibetben

Nyugat-Tibet, a „Hágók országa” semmihez sem hasonlítható, különleges vidék a Karakoram-hegylánc és a Magas-Himalája vonulatai között. Ladakh káprázatos felszínformái, kristálytiszta csillagos égboltja, lelassult életritmusa, a helyiek napcserzette arcára írott sorsa, a buddhizmus „égi mentsvárai” annyira különlegessé teszik a vidéket, hogy minden szerencsés embernek látnia kellene, legalább egyszer életében. A mitikus Sangri-lá magyar vonatkozása, hogy itt élt és alkotott Csilengi Dásza, „az európai tanítvány” – ahogy mi ismerjük, Kőrösi Csoma Sándor – őshaza kutató, a tibetológia megalapítója…   A Ladakhtól nyugatra fekvő Kasmír-völgy India természeti ékköve. A mogul uralkodók által csak „Földi paradicsom”-ként szeretett országrész évszázadok óta a hűs nyári felüdülést jelentette India vezetői számára. Kasmír nyári fővárosában, Srinagarban építették fel függőkertekkel és szökőkutakkal teli csodálatos nyári palotáikat, melyeknek már évszázadokkal ezelőtt is világszerte a csodájára jártak. De a megannyi építészeti remek mellett sem szabad megfeledkeznünk a máig virágzó kasmíri háziiparról, a szőnyegszövő műhelyekről és a pasmina sálakat készítő mesterekről sem – akiket meglátogatva megkérdezhetjük: Megállt az idő Kőrösi Csoma korában?

Korosi 

Az alábbi sorokban a Teleki Sámuel Felfedezőklub érdekes utazásáról tájékozódhatunk. A Teleki Sámuel Felfedező Klub útjainak célkitűzése a különleges földrajzi értékeket jelentő természeti és kulturális látványosságok, tájak és városok minél teljesebb körű megismerése, a helyi lakosokkal és szakemberekkel történt találkozásokon keresztül is, a helyszínt jól ismerő, földrajzos végzettségű kísérők irányításával. A felfedező klub útjai speciális tematikára épülnek, s minden nap 1-1 kiemelt témakört dolgoznak fel. Az tibeti utazás főszervezője Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.

 

Figyelem!

1./ Az utazás résztvevői egy előre egyeztetett látogatás keretében találkozhatnak Dr. Kubassek Jánossal, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójával, hogy átvegyék névre szólóan dedikált, Körösi Csoma Sándorról írt A Himalája magyar remetéje c. művét.

2./ A nyugat-tibeti Leh tengerszint feletti magassága 3.524 m, vagyis szinte megegyezik a Kínához tartozó Lhásza magasságával. Az érkezést követően itt is 1 nap akklimatizációra van szükség.

Időpont:                 2016.  augusztus 6 – 19.                         

Létszám: 18 fő + 1 fő magyar + 1 fő indiai kísérő
Utazás: Menetrendszerinti járaton, a helyszínen belföldi repülőkön és légkondicionált kisbusszal,
Szállás: Az elérhető legjobb szállodákban, házakban és lakóhajón
Ellátás: Teljes ellátás, illetve reggeli és vacsora 5 napon

 

1. nap: Elrepülés Delhibe

Reggeli elrepülés menetrendtől függően Delhibe, 1 átszállással. Megérkezés az indiai fővárosba az éjféli órákban.

2. nap: Feljutás Nyugat-Tibet központjába, Leh-be

A menetrendtől függően 5-6 óra pihenés delhi szállodai szobánkban – vagy átszállással továbbrepülés Leh-be. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd kiadós pihenő. Ismerkedés Nyugat-Tibet természeti földrajzával, a szomszédos, Kínához tartozó Tibet múlt századi eseményeivel. A Dalai Láma és udvartartása menekülése- és Indiába költözése igaz meséjének áttekintése. Rövid közös akklimatizáló séta Leh utcáin, a 3.600 m magasság megszokása. Közös vacsora.

Éj Leh-ben

3. nap: Királyságok a Himalájában

Reggeli után megtekintjük a város fölé magasodó Sztok Palotamúzeumot. Egykor ez a palota volt a ladakhi királyok székhelye. 01_kJelenleg helytörténeti múzeumként működik, tetőiről páratlan kilátás nyílik a városra és a környező

hegyekre. Közös séta a Leh Palotához, a Lhászai Potala kisebb másához. Közös ebéd, majd a város piacának bejárása, vásárlási lehetőséggel. Lépcsőzés több száz fokon felfelé a Shanti sztúpá-hoz.  A Leh fölé magasodó sztúpa a város legszebb kilátópontján épült. 1985-ben szentelték fel, az ünnepségen Őszentsége a Dalai Láma is jelen volt. Az itt átélt napnyugta egészen különleges élmény, hiszen a környező hegyeket szinte bearanyozzák a lenyugvó nap sugarai. Közös visszatérés a hotelbe, majd vacsora.

Éj Lehben

4. nap: A Felső-Indus völgyének buddhista kolostorai

02Reggeli után egész napos látogatás a Felső-Indus-völgyének buddhista kolostoraiban. Utunk során legtávolabb a Lehtől 50 km-re lévő Hemis gompához jutunk el, közben pedig Shey és Thiksey kolostorokat tekintjük meg.  Shey egészen a XVI. századig volt Ladakh fővárosa, a királyi család palotájával. A ma kolostorként szolgáló palota-erőd egy tökéletesen védhető oromra épült. Belül a 12 méter magasságú, aranyozott Sakyamuni Buddha szobor vigyázza az Indus völgyét. Utunk következő állomása a festői Thiksey gompa. A 12 emeletes kolostor lenyűgözően magasodik az Indus jobb partján, ma is működik, falai között mintegy 60 láma él. A látogatás után ebéd, majd továbbutazás a Hemis gompá-hoz. A komplexumot 1630-ban építtették Singge Namgyal, híres ladakhi király uralkodása alatt. A Namgyal dinasztia a tibeti buddhizmus Drukpa szerzetesrendjét kedvelte leginkább, ezért válhatott a kolostor hatalmas „spirituális erőddé” az évszázadok során. A fő templom a Tshogkhang a buddhista freskók egyik csodálatos példája. A látogatást az Élet kereke, az imamalmok, az imazászlók, valamint a gompa falai között élő mintegy 400 szerzetes teszi felejthetetlenné. Visszautazás Leh-be, közös vacsora.

Éj Lehben

5. nap: Az égig érő Karakoram

Reggeli után utazás a fenséges Karakoram-hegység déli oldalán. Ismertető Földünk egyik legeljegesedettebb, a Himalája után második legmagasabb hegyvidékének természet földrajzáról, különös tekintettel a K2-re (Godwin-Austen), a Karakoram 8.611 m magas tetejére. Ebéd útközben. Látogatás a Karakoram lábainál épült kolostorokban, Alchi gompa-ban. Ladakh egyik legrégebbi kolostora, ezer évvel (!) ezelőtt épült, az Indus-folyó déli partjához egészen közel. A többi ladakhi kolostor komplexummal ellentétben ezt az egyetlen gompát rendhagyó módon, nem hegyoromra építették. A falakon található több ezer miniatűr Buddha ábrázolás megtekintése, majd pihenő a mészkőből faragott, gazdagon festett Buddha szobrok udvarán. Továbbutazás Uley Tokpo irányába, koraesti érkezéssel. Közös vacsora.

Éj Uley Tokpo-ban

6. nap: Lamayuru holdbéli tájain

Reggeli után Mulbekh felé vesszük utunkat, délelőtti érkezéssel Lamayuruhoz. A Lamayuru gompa Ladakh legrégebbi 03kolostora.  Jóval több mint ezer évvel ezelőtt, a buddhizmus ladakhi megjelenése előtt is „bön”, azaz vallási központ volt. Lamayurut a környezete is igen különlegessé teszi: geológiai formációi a Holdra emlékeztetnek – így legtöbbször csak Holdbéli tájként emlegetik. A környék geológiai kialakulása még nem tisztázott – ami további titokzatosságot kölcsönöz a helynek. Ebéd, majd továbbutazás háromezer éves kőfaragványok völgyébe. Ladakh több vidékén is találhatunk sziklafaragványokat, de a Mulbekh határában lévők egészen rendkívüli szépségűek. Megérkezés után rövid séta a falucskában, majd közös vacsora.

Éj Mulbekh falucskában

7. nap: Ösvények a Himalájában

Reggeli után „befordulás” a Szuru-folyó völgyébe, majd utazás délnek, a Magas-Himalája vonulatainak tövéhez. Rövid séták és fotószünetek a legfestőibb útszakaszokon.  Közvetlenül az út mellől fotózható két hétezres csúcs is, a Nun (7.135m) és a Kun (7.077m). A két hegy táplálta hatalmas gleccserek megtekintése, megörökítése. Átutazás a Szuru-völgy muszlim lakosságú, eldugott kis falvain, ebéddel útközben. Délutáni érkezés a 3.230 m magasságra települt Rangdumba. Vacsora előtt a falu melletti gompa megtekintése. Erre a vidékre már csak kevés turista érkezik, többen azok, akik Kőrösi Csoma Sándor útját járják. Rangdum kolostorát Kőrösi ittjártakor alapította Gelek Yeshe Takpa láma. Bár a helyi lakosság egy része muszlim vallású, a Rangdum gompa azt jelzi, hogy megérkeztünk Zanszkárba. A kolostor tetejéről kiváló kilátás nyílik a Szuru-völgyére, távolabb pedig már látszik a Penzi-la hágó 4.400 méteres, behavazott hegyoldala.

Éj Rangdumban

 

8. nap: Kőrösi Csoma nyomán Zanszkárba

Utazásunk során ezen a napon érjük el a legmagasabb pontot, a 4.400 méteres Penzi-la hágót. Pihenő, a Teleki zászló kitűzése és csoportkép készítés a hágón.  A közvetlenül alattunk „csikorgó”, lenyűgöző Drang Drung gleccser és a környező „hatezresek”Korosi fotózása. A hágó után leereszkedés a 3.800 m magasságban elterülő síkságra, átkeléssel a Tungri-hídon. Innen már egyenes út vezet Padumba, Zanszkár adminisztratív központjába. Rövid ebéd. Menet közben áttekintés Kőrösi Csoma Sándor tanuló éveiről, s arról, hogyan jutott el a háromszéki székely tudós ide, a Világ tetejére… s annak is az egyik legeldugottabb szegletébe.

Utazás a jakpásztorok, hegyi nomádok, sárból tapasztott falvak vidékén Sunni gompához. Mérkezés Padumba a késő délutáni órákban. Pihenő a hotelben, majd bőséges, finom vacsora.

Éj Padumban

9. nap: Csilengi Dásza emlékezete

Padumtól 38 km-re található Zangla, ahol Kőrösi Csoma Sándor (a helyiek számára Csilengi Dásza „az európai tanítvány”) megkezdte nyelvtudományi kutatásait, illetve a tibeti-angol szótár összeállítását. A nap folyamán áttekintjük a híres őshaza kutató itt végzett munkásságát, annak eredményeit.  Közös séta a királyi várhoz, ahol Csoma két éven át tartózkodott, majd meglátogatjuk a Baktay Ervin által beazonosított Csoma szobát, mely a hagyomány szerint a székely tudós dolgozószobája volt. Rövid látogatás a magyar önkéntesek által megépített Nap iskolában. (Szerencsés esetben talán még magával a zanglai királlyal is találkozhatunk!)

Padum felé visszaúton látogatás a Karsha gompá-ban. A kolostor fehérre meszelt vályogtéglából épült. Napjainkban mintegy 150 szerzetes lakik falai között. A gompa felső emeletéről lenyűgöző látvány nyílik a Sztod-folyóra, és a Padum környéki síkságra. A komplexum története messze, a XI. századra nyúlik vissza, valaha itt hozták létre Zanszkár legnagyobb könyvtárát. A kolostor-komplexumban ma nyolc templom található és két hatalmas imaterem. Az ősi falakon számtalan felbecsülhetetlen értékű thangka függ. A komplexumtól kissé távolabb található a női szerzetesek kolostora, a Chomo gompa.

Esti visszaérkezés a hotelünkbe, majd közös vacsora.

Éj Padumban

10. nap: Utazás a Kasmír-völgy felé

Reggeli után a 200 km távolság legyűrésének megkezdése, ugyanazon az úton, ahol korábban érkeztünk.  Útközben szemelvények, igaz mesék Kasmír múltjából. Rövid pihenőkkel folyamatos haladás Kargil, a Szuru-folyó torkolatának városa irányába. Áttekintés Babúr (1483–1530) és leszármazottai, a török-mongol Mogul császárok koráról, illetve az iszlám kultúra Észak-Indiában történő elterjedéséről. Megérkezés Kargilba a későesti órákban, vacsora majd szobáink elfoglalása.

Éj Kargilban

11. nap: A mesés Srinagar

05Reggeli után korai indulás. Rövid pihenő Drass faluban, ahol közösen próbáljuk elhinni / megérteni, hogy miért itt mérték a lakott világ második leghidegebb hőmérsékletét.  (Az első helyezés a szibériai Ojmjakon városnak jár) A 3.800 m magas Zoji-la-hágó átlépésével megérkezés a Kasmír-völgybe. Csomagolt ebédünk elfogyasztása útközben. Pihenő Srinagar előtt 35 km-rel, Sonamarg bájos hegyi üdülőfalujában. A név jelentése „Aranymező”, ahol ha nem találkoznánk a sok helyi turistával, valóban olyan érzésünk lenne, Svájc legszebb hegyeiben járnánk. Késő délutáni megérkezés Srinagarba. Szállásunk elfoglalása különleges lakóhajóinkon.(!) A város a Kasmír-völgy központjában, 1.730 m magasságban helyezkedik el, a Jhelum-folyó partján. A lakosság egy része a Dal-tó és a Nagin-tó közepén él, különleges lakóhajókon.

Ezt a nem mindennapi életformát egy kicsit mi is kipróbáljuk: Berendezkedés úszó szállodánkban, ahol az utolsó részletig gazdagon faragott bútorok és kasmíri szőnyegek vesznek minket körül. Vacsoránk elköltése valamint éjszakázás a nyaraló mogul császárok módján…

Éj Srinagar-ban

 12 nap: Srinagar kincsei

Reggeli után látogatás Shankaracharya templomában. Asóka király fia a Kr.e. III. században építtette ezt a különleges szentélyt. A híres mogul-kertek megtekintése: elsőnek a Források kertjébe igyekszünk. A Dal-tóban partján kialakított kert a06 mogul parkok káprázatos példája. Minden apró részletnek szimbolikus jelentése van. A pázsit, a rózsakert, a csobogók, a teraszok, a szökőkutak mindannyian különös, misztikus jelentéssel rendelkeznek. Átutazás a Shalimar Bagh kertbe. Ezt a kertet Jahangir építtette szeretett felesége számára. A kert olyan, mint egy mesebeli álom. A teraszokon sétálgatva eljutunk a legfelső szintre, melyet egyszerűen csak a „szerelem lakhelyének” neveznek az útikönyvek. Este csónakkirándulás a Dal-tavon.  A kasmíri csónakot itt shikkarának hívják, napernyő védi az utasokat, akik kényelmes párnákon ülnek. A kirándulás közben bejárjuk vízi piacot, valamint a tó lótuszokkal benőtt részét is. Esti visszatérés lakóhajónkra, majd vacsora.

Éj Srinagar-ban

13. nap: Kasmírból – Delhibe

Elutazás repülővel Delhibe. Érkezés után kisebb városnéző túra az indiai fővárosban.

Ó-Delhi: a Vörös-erőd megtekintése kívülről. A főváros mogul erődje az ország összes többi várát maga mögé utasítja méreteivel. Csak az oldalfalai 3 km hosszúak, magasságuk 18-30 méter. (!) A Jama Masjid India egyik legnagyobb mecsete: mintegy húszezren tudnak itt imádkozni imaidőben. 1658-ban fejezték be az építését. Három óriási kapu és négy saroktorony övezi. A két minaret 40 méter magas.

Új-Delhi: A Janpath sugárút megtekintése. Elhaladás a Parlament épülete mellett, majd megnézzük a köztársasági elnöki palotát, számos kormányzati épületet. Végül az India kaput és az I. Világháború emlékművet tekintjük meg közelebbről. Este búcsúvacsora a hotelben.

Fürdés és felkészülés a hazautazásra. 4 fő/ szoba elhelyezés este 23:00 óráig.

Éjszakai transzfer a repülőtérre. Elrepülés Budapestre, átszállással a 14. napon a hajnali órákban.

Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre reggel, menetrend szerint.

Részvételi díj: 567.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár, illetékkel 162.000,-Ft-tól
Indiai vízum és illetékek 26.000-Ft
Stornó biztosítás köthető
Elvárt borravaló  napi 3,-USD

1 ágyas felár:                                                                                                                    590,-USD

Szervezés és információk: Teleki Sámuel Felfedező Klub, www.telkiutak.hu,

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.

norbert@telekiutak.hu Telefon: 22/ 304 838, +36 30 250 2765