ADÓ 1%, Támogassa az Alapítványunkat!

Kérjük, támogasson minket adója 1%-val! A Magyar–Turán Alapítvány egy olyan szervezet, amely a kutató intézetektől függetlenül is működni képes, azok szakembereit összefogja egy közös fórumba a magyar őstörténet kutatás különböző szakterületeiről (történelemtudomány, régészet, antropológia, genetika, néprajz, nyelvészet).

A Magyar–Turán alapítvány kutatói mind a Magyar Haza elkötelezettjei, tiszteletben tartják a magyar hagyományokat és kultúrát, ugyanakkor kutatásaik kizárólag a korszerű tudományosság mentén haladnak. A ‘turán’ kifejezéssel érzékelteti az alapítvány, hogy nemcsak a magyarság Kárpát-medencei történetét kutatja, hanem vándorlását is, nemzetközi együttműködésben keleti országok (különösen a rokon népek) tudományos intézeteivel, szakembereivel.

Az alapítvány feladatának tekinti a tudományos eredmények megjelenítését a nem szakértő közönség számára is. Az alapítvány segíti a magyar hagyományőrző csoportok kapcsolatfelvételét a rokon népek hasonló szervezeteivel, és segíti a közös programok szervezését és lebonyolítását. Alapítványunk szervezi Európa legnagyobb lovas nomád hagyományőrző rendezvényét, a Kurultajt. 2011-ben megrendeztük az első Ősök Napját, és kezdeményeztük egy erről szóló törvény megalkotását.

Kurultaj napot szerveztünk Kazakisztánban és Azerbajdzsánban. Tető alá hoztunk egy kutatási együttműködést a Kazak Központi Állami Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára között, az első történeti embertani projektet. Támogattunk számos tudományos előadást a Kárpát-medencében, publikációt, szakkiadványt, régészeti kiállítást. Kollégáink közreműködésével végezték a kazakok egyik legnagyobb nemzeti hőse, Abilkhair kán földi maradványainak azonosítását, és elkészítették hiteles arcrekonstrukcióját. A 2013-ban kutatóutat szerveztünk a Kaukázusba, Dagesztánban a magyar őstörténeti kapcsolódásokat kerestük. Üzbegisztánban folytatódott a kutatássorozatunk,  a történeti migrációk embertani hatásainak modellezésével, melyben a keleti gyűjtőutakról származó DNS minták összevetése folyik a magyar adatbázissal. Az alapítványunk augusztusban megrendezte a II. Ősök Napja ünnepet. Az Ősök Sátraiban a történeti – antropológiai tárgyú kiállításokon a hun-kori tárlat mellett a végvári idők harcai is bemutatásra kerültek. Az ünnepen lett bemutatva Dobó István arcrekonstrukciós szobra is. 2014-ben ismét a bugaci pusztán rendeztük meg, a minden eddiginél nagyobb Kurultaj ünnepet, ahol felelevenedett a magyar nép korai története. Ízelítőt nyújtottunk a keleti rokonnépek kultúrájából és a magyar lovas-nomád hagyományokból. 2014-ben is folytatódtak a keleti rokon országokba irányuló tudományos kutatásaink, illetve kulturális kapcsolatainkat fejlesztettük. Többek között a magyar kultúra és az ősi türk rokonkultúrák közötti párhuzamok bemutatására több fellépést szerveztünk (legutóbb, Türkmenisztánban, Törökországban és Azerbajdzsánban). 2015-ben harmadszor rendeztük meg a Kárpát-medencei hagyományőrzés legnagyobb ünnepét, az Ősök Napját, ahol a színes lovasprogramok mellett kibővített régészeti és antropológiai kiállítást tekinthettek meg az ünnepre kilátogatók. A III. Ősök Napján a világ legnagyobb szétszedhető jurtájában, az Atilla Sátrában egy egyedülálló és szenzációs kiállítás keretében pillanthatunk vissza a múltba, hogy hogyan nézhettek ki őseink. Az Ősök Arcképcsarnoka elnevezésű kiállításon testközelből csodálhatjuk meg a Kárpát-medencébe érkezett lovasnomád népek koponya leleteiből készült plasztikus arcrekonstrukciókat. 

Ha Ön is szeretne részese lenni munkánknak, kérjük, támogassa a Magyar–Turán Alapítványt adója 1 %-a felajánlásával!

 

 

Bankszámla szám:

Budapest Bank 10102086-65899600-01003001 Swift BUDAHUHB

IBAN: HU30-10102086-65899600-01003001

Köszönjük támogatását!

Magyar-Turán Alapítvány