III. Ősök Napja – összegzés

A Turán Szövetség meghívására az idén is több száz kárpát-medencei magyar hagyományőrző ünnepelte Bugacon az Ősök Napját. A Magyar-Turán Alapítvány által rendezett Ősök Napja ünnepen honfoglaló őseinkre, dicső tetteikre vezérükre, az Árpád-ház dinasztiát megalapító Árpád vezérre emlékezünk. Az alapítvány kitűzött célja egy, a hivatalos magyar ünneprendbe iktatott ünnepnap kinevezése, melyen honszerző őseinkről emlékezünk meg.

A rekkenő hőség ellenére több tízezer látogató volt kíváncsi az antropológiai és régészeti kiállításokra, a népzenei programokra és a világ legjobb lovasíjászainak bemutatóira. A két évvel ezelőtti Ősök Napjához képest nőtt mind a résztvevők, mind a látogatók száma. Közel háromszáz lovas és gyalogos hagyományőrző vett részt a 31 program megvalósításában. Az embert és lovat egyaránt próbára tevő 40 fokos hőség ellenére minden programot komolyabb csúszás nélkül sikerült megvalósítani.

lovasok

A rendezőkhöz folyamatosan beérkező adatok alapján az idei Ősök Napja nem csak a vendégek és a résztvevők száma tekintetében hozott fejlődést. A pusztában a több tízezer ember színvonalas ellátása nem kis feladat. Nehéz összeegyeztetni a nomád körülmények között 3 napra felépített éttermek költségét és az olcsó árak igényét összeegyeztetni. Azt már megszokhattuk, hogy a helyi kistermelők bőséges és ízletes friss zöldség és gyümölcs kínálata minden évben megjelenik a vásárban. Az idén azonban jóval több bugaci és környékbeli vállalkozó kapcsolódott be a vendéglátásba is. Ez a vállalkozó kedv megmutatkozott az étlapokon is mind a választékban, mind az árakban. A 900-1000 Ft-os egytálételek mellett az olyan különlegességeket, mint a szürkemarha pörkölt vagy a káposztás kecskepörkölt is 1200-1400 Ft körüli áron lehetett kóstolni. Ugyanígy az italok árában is lehetett tapasztalni a szelídülést. Reméljük, ez a tendencia jövőre, a Kurultajon folytatódni fog.

 Gastronomy in Bugac50

A nagy hőségre készülve az árnyékoló felületek megnövelése mellett esőztető és párakapu is várta a látogatókat. A vízellátásban is mindössze kétszer volt rövidebb zavar, mindkettő a kedves vendégek illetéktelen beavatkozásának következményeként.

Összességében a vendégek számának növekedése mellett is örvendetes, hogy eleget téve a rendezők kérésének, viszonylag kevesen dohányoztak, és nagyobbrészt ők is a kijelölt helyeket vették igénybe.

A vendégek és a résztvevők fegyelmezettségére jellemző, hogy hétfő estére a terület szemétmentesen, szinte eredeti állapotában volt.

P1060140

A rendezők ezúton mondanak köszönetet a programok megvalósításában segédkező múzeumok és tudományos intézetek munkatársainak, a lovas és gyalogos hadi hagyományőrző csapatoknak, a lovasoknak, hagyományőrzőknek, zenészeknek, műsorvezetőknek, a rendfenntartóknak, a parkolásban és forgalomirányításban dolgozóknak, és az építésben, bontásban segédkező önkénteseknek.

Találkozunk jövőre a Kurultajon!