Ősök Napja: több mint ötven program a bugaci pusztán

Több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő programon keresztül mutatják be a magyarság legősibb hagyományait, emellett a magyarság őseire, Árpád vezérre és Attila hun fejedelemre is emlékeznek a III. Ősök napja elnevezésű hagyományőrző találkozón a bugaci pusztán augusztus 14. és 16. között – közölte a Magyar-Turán Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

A magyar hagyományőrző társadalom színe-java gyűlik össze a bugaci pusztán, a III. Ősök Napján, hogy méltósággal emlékezzen a magyarság legnagyobb őseire, Atillára, Árpád vezérre, és színvonalas programokon keresztül mutassa be nemzetünk legősibb hagyományait az oda látogató nagyközönségnek. A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényére több mint 100.000 embert várnak a szervezők.

Ősök Napja - fotó: Kovács  László

A Magyar-Turán Alapítvány által szervezett ünnepség főbb programjait (kiállítások, seregszemle, jurtatábor, kézműves vásár) mind szakemberek készítik elő (történészek, antropológusok, régészek, néprajzosok) és a legkiválóbb hagyományőrző csapatok valósítják meg. Mára a Kurultaj mellett az Ősök Napja vált a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepévé, amely generációkat és nemzetrészeket köt össze. A három nap alatt több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő program valósul meg. Mindez egy a honfoglalás korának hangulatát felidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborban valósul meg.  A nagy területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat. A keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása is az egyik legfontosabb eleme a rendezvénynek. A ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak. Azok számára, akik több napra látogatnak a rendezvényre,  a jurtatábor közelében egy hatalmas kemping került kialakításra, amelyet mobil illemhelyekkel és  zuhany konténerekkel teszik komfortossá az ott tartózkodást a szervezők.

Az Ősök Napja a magyar kultúra és a magyar összefogás ünnepe. Pártok és politikai nézetek fölött áll és 15 millió magyart képvisel. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

kurultaj.hu  / MTI

Ősök Napja / Fotó: Kovács László

Ősök Napja / Fotók: Kovács László