Magyar kitüntetettek a Türk Akadémia konferenciáján

Kazakisztán fővárosában Asztanában tartott nemzetközi konferenciát és fórumot a Türk Akadémia, ahol Bíró András Zsoltot a Magyar Turán Alapítvány elnökét, a Kurultaj főszervezőjét emlékéremmel tüntették ki.

Szeptember 25-én a Türk Akadémia által szervezett nemzetközi fórumon jelen voltak a türk világ jelentős nemzetközi szervezetei (TÜRKSOY – A Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete, TÜRKPA – Türk országok Interparlamentáris Közgyűlése) valamint a tudományos élet jeles szereplői, számos tudományos és oktatási intézet vezetője. A konferenciát Darhan Kydyrali professzor (turkológus, történész) a Türk Akadémia elnöke vezette, Düysen Kasseinov Karabaevuli a TÜRKSOY főtitkára valamint  Zhandos Asanov a TÜRKPA egyik főtitkárának jelenlétében.

mgnyt

A Mándoky Könyvtár átadóünnepsége Asztanában

A fórumot Mándoky Kongur István kiváló magyar turkológus emlékének szentelték annak az eseménynek a kapcsán, hogy a Türk Akadémia asztanai központjában lesz elhelyezve a Mándoky Kongur István hagyatékát képező hatalmas (16 ezer kötetet tartalmazó) szakkönyvtár, amely a Türk Akadémia tudományos könyvtára mellett helyezkedik el és a magyar tudós nevét viseli a fórumot megelőző megnyitó óta. A könyvtár ünnepélyes megnyitóján Abish Kekilbaevuli professzor (író) és Mándoky Ongajsa, a magyar turkológus özvegye, együtt vágták el a díszszalagot a Kazak Parlament képviselői és a meghívott vendégek jelenlétében.

A fórumon a nemzetközi szervezetek  és tudományos intézetek vezetői mellett Magyarország képviseletében szót kapott Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultaj főszervezője. A magyar tudós kazak nyelvű köszöntőjében méltatta mindazokat akik a nemzeti hagyományok és közös értékeink megőrzéséért dolgoznak, valamint kiemelte az együttműködés jelentőségét a tudomány, az oktatás és a kulturális élet minden területén.

Türk Akadémia konferencia

Türk Akadémia nemzetközi fóruma Asztanában

A fórumon kitüntetést, Mándoky Kongur István emlékérmet adtak át Bíró András Zsoltanak. A Türk Akadémia elnöke Darhan Kydyrali méltatta Bíró munkásságát (kiemelve a kazakisztáni antropológiai adatok rendszerezését és elemzését, Abilhair kán rekonstrukciójának megvalósítását) valamint megemlítette a kazak-magyar kulturális kapcsolatok erősítése kapcsán elért eredményeit és nem utolsó sorban az egész türk világban elismerést keltő Kurultaj megszervezését. Magyarországról a rendezvényen részt vett Mukuseva Rausangul a Szegedi Tudományegyetem lektora és Somfai Kara Dávid néprajzkutató.

Kitüntetés Átadás

Bíró András Zsolt Darhan Kydyralival az akadémia elnökével

A magyar parlament nevében Lezsák Sándor (A Magyar Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj fővédnöke) küldött üzenetet, amelyet Dorogi Sándor a Magyar Külügyminisztérium munkatársa olvasott fel, majd átvette a Lezsák Sándornak adományozott Mándoky emlékérmet. Kitüntetésben részesült még Kirgizisztánból Kadirali Konkobaev a bishkeki Manas Egyetem nyelvész professzora, valamint Firdausz Hiszamitdinova baskír professzor asszony az Orosz Tudományos Akadémia Baskir Tagozatának tagja, az ufai Baskír Néprajzi Intézet igazgatója.

Szeptember 26-án tudományos üléssel folytatódott a Türk Akadémia rendezvénye. Az asztanai ”Piramis – kulturális palota” épületének konferencia teremében 14 tudós (Kazakisztánból, Törökországból, Kirgiziából, Üzbegisztánból, Mongóliából, Tatársztánból, Baskiriából, és Magyarországból) tartott előadást a további meghívott tudósokból, képviselőkből sajtó munkatársakból álló népes hallgatóság előtt. Orazak Ismagulov kazak akadémikus bevezetője valamint a törökországi Ahmet Tasagil történész professzor előadása után másodikként Bíró András Zsolt előadása következett amely a Közép ázsiai régió Hun és Türk kori népességének a sajátosságait mutatta be az antropológiai kutatások alapján. A program délután a konferencia eredményeinek megvitatásával zárult.

Konferencia Asztana

Tudományos ülés az asztanai Piramis Kulturális Palotában

 

A Türk Akadémia

 

10628021_10203592539147698_7462319499166152017_nA Kazak Köztársaság kormányának segítségével létrehozták Asztanában a Türk Akadémiát (2012). Az Akadémia a tudományos, különösen a türk népek eredetének, történelmének (benne a hun korszak) és kultúrájának a kutatását segíti valamint a türk és velük kulturálisan rokon nemzetek közötti együttműködést koordinálja, szorosan együttműködve a Kazak Tudományos és Oktatási ügyekért felelős minisztériummal.

A Kazak Szenátus döntése alapján a Türk Akadémia nemzetközi működési státust kapott mind a tudományos kutatási programok mind pedig az oktatási programok terén.

2012. augusztus 23-án pedig négy ország, Kazakisztán, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán parlamentjének közös ratifikációja értelmében elindulta Türk Akadémia hivatalos nemzetközi működése is.

A Türk Akadémia első elnöke Darhan Kydyrali (történész,turkológus, diplomata) lett. Az akadémia jelenleg 47 hivatalos munkatárssal dolgozik és több mint harminc tudományos és kulturális projektet indított. A tudományos együttműködésben Közép-Ázsia, Törökország valamint számos más ország kiemelkedő tudósai (történészek, régészek, antropológusok, genetikusok, nyelvészek, néprajzkutatók) vesznek részt. Jelenleg már több mint 50 nemzetközi rangú tudományos és oktatási intézettel működnek együtt. A Türk Akadémiával a türk világ legjelentősebb nemzetközi szervezetei (TÜRKSOY – a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete, TURKPA – a Türk Országok Interparlamentáris Közgyűlése) is szorosan együttműködnek. 2014 júniusában Azerbajdzsánban (Baku) tartott TURKPA Kongresszuson Magyarország megfigyelői státuszt kapott. A kongresszuson a magyar parlamentet Lezsák Sándor úr a Magyar Országgyűlés alelnöke képviselte. Mindez az együttműködés, a közös ratifikációt aláíró országok együttműködésének erősödését jelzik, valamint a közös, hosszú távú stratégiák összehangolásának irányába mutatnak.