Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum honfoglalás-kori kiállítása

Mától látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum megújult Karoling- és honfoglalás – kori kiállítása. A tárlattal kiegészülve Magyarország legnagyobb állandó régészeti kiállítása jön létre az intézményben. Az alábbi hírben a honfoglalás-kori tárlatról szóló hírt olvashatjuk el.

 

Révész László, a honfoglalás kori tárlat szakkurátora hangsúlyozta, hogy a korszakkal kapcsolatos színes, de áltudományos elképzelésekkel szemben az eddigi kutatás által feltárt valódi tudásanyagot igyekeztek összefoglalni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden kérdés tisztázódott volna: külön képernyő mutatja be a korai magyarság vándorlására vonatkozó, jelenleg legelfogadottabb, de egymással is versengő elméleteket, ahogy abban a kérdésben is tudományos viták folynak, hogy a Dunántúl feletti magyar uralmat végleg biztosító, 907-es brezalauspurci csata helyszíne a mai Pozsony vagy Zalavár mellé tehető – fűzte hozzá.

a Magyar Nemzeti Múzeum megújult Karoling- és honfoglalás-kori kiállítása. / MTI Fotó: Kovács Tamás

a Magyar Nemzeti Múzeum megújult Karoling- és honfoglalás-kori kiállítása. / MTI Fotó: Kovács Tamás

Látványos animáció mutatja be a 899-es brentai csatát, míg a kalandozó magyarok fegyvereivel, felszerelésével és zsákmányanyagával sírleletek ismertetik meg a látogatót.
A kiállítás egyaránt megmutatja a 10. századi magyarság vezető rétegének és köznépének tárgyi anyagát és kitér a korabeli magyarság egyelőre kevéssé ismert hiedelemvilágára is. A látogatók egy 900-as évekbeli kislány szemével nézhetnek végig egy akkori magyar falun és a vállalkozó kedvűek azt is kipróbálhatják, milyen állatot tudtak volna elejteni egy reflexíjjal.

Forrás: MTI