Nagyszabású kulturális rendezvénysorozat a Felvidéken

A  június 30 – július 6. között megrendezésre kerül a XVII. Jászói Nyári Szabadegyetem, amely a Felvidék egyik legnagyobb nyári művelődési tábora. A Magyar Turán Alapítvány partnerségi megállapodást kötött a Csemadokkal – a rendezvény főszervezőjével – így a szabadegyetem kiemelt támogatója lett a Kurultájt szervező alapítvány. Majd augusztusban a Csemadok (a Felvidék legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete) is képviselteti magát a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésen.

A jászói rendezvényen  több előadást hallgathatnak meg különböző témákban, történeti, antropológiai előadást tart a Magyar Turán Alapítványtól többek között Bíró András Zsolt a antropológus, a Kurultaj főszervezője. Az előadásokon kívül koncerteken vehetnek részt, de lesznek kézműves foglalkozások is, és megtekinthető lesz a Magyar Turán Alapítvány kiállítási jurtája, illetve harci bemutatók, íjásztatás is színesíti a programot.

antropológiai előadás

A magyar (ős)történeti és antropológiai tárgyú programokat alább tekinthetjük meg:

2014. július 3. (csütörtök)

20.00    Vetítéssel egybekötött előadás: „Expedíció a kazakisztáni Madjar törzs szállásterületén.”

            Előadó: Bíró András Zsolt, antropológus, humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, a Kurultaj főszervezője, a Magyar Természettudományi Múzeum – Embertani Tárának munkatársa. Az előadásban betekintést kapunk őseink rendkívül érdekes történetéből, az utóbbi évtized modern természettudományos kutatásainak idevonatkozó eseményei alapján. A mai Magyarországon a magyarság eredetének, vándorlásának és ősi rokoni kapcsolatainak bonyolult szerteágazó problematikájának felvázolásakor megkerülhetetlenné válik a Kazakisztánban élő madjar törzs bemutatása.

2014. július 4. (péntek)

10.00   Előadás: „Őseink szokásairól valló csontok.”

            Előadó: Évinger Sándor, antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum – Embertani Tárának munkatársa. Előadás a mesterséges koponyadeformálásról, jelképes és sebészeti koponyalékelésről a Kárpát-medencében.  A keleti gyűjtő utak során feldolgozott leletek azt a feltevést erősítik, hogy az ősi magyarság egyik jelentős, eredő komponense messziről, Közép- és Belső Ázsiából származnak. Hosszú migráció, számos embertani kölcsönhatás után érkezett a Dél Urál vidékére,  ezen hosszú út során kaszpi, szibériai, uráli és kaukázusi típusokkal kombinálódva jelent meg, a Kárpát-medencében talált néptöredékeket magába olvasztó, Árpád-korra kialakult embertani arca lett.

15.00     Jurta megtekintése, harci bemutató – íjásztatás.

             Előadók és bemutatók: a Magyar Turán Alapítvány munkatársai és a Kurultaj szervezői. A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés, a magyarországi Bugacon Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepévé vált, az idén 2014. augusztus 8 – 9 – 10-én kerül megrendezésre. A Kurultajon a rokon népek népművészeti műsorain túl nemcsak régészeti – antropológiai kiállítást, de harci bemutatókat, hagyományos nomád lovas játékokat és versenyeket is láthat a közönség. A Kurultaj szervezői a táborban ebből adnak ízelítőt, íjászati bemutatót, íjászversenyeket és harci bemutatókat is tartanak. A felállított honfoglalás-kori jurta pedig bepillantást nyújt a hagyományőrzők mindennapjaiba, teljesen korhű életmódot mutat be.

16.00    Előadás: „Néprajzkutató az észak-kaukázusi balkárok és karacsájok körében.”

            Előadó: Agócs Gergely, népzenész, népzenekutató, néprajzkutató. A felvidéki származású néprajzkutató 2000 szeptemberében tíznapos gyűjtő utat szervezett az észak-kaukázusi balkárok és karacsájok körében, és azóta is oda visszajár.  Gyűjtései között a magyar mellett szlovák, ruszin, gurálok – lengyelek, cigányok, románok, horvátok, udmurtok, komik, nogajok, baskirok és kobardok folklóranyaga is szerepel. Az Észak-kaukázusi gyűjtései mára több, mint 1500 dallamot számlálnak. 

17.00     Előadás: „Hunoktól a honfoglalókig – lovas nomádok a Kárpát-medencében.”

             Előadó: Bernert Zsolt, antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum – Embertani Tárának munkatársa. Az előadás a Kárpát-medence történetét foglalja össze a hunoktól a magyar honfoglalás időszakáig. Gondolatokat hallhatunk a lovas nomád hagyományáról a Kárpát-medencében, a ló jelentőségéről a nomádok életében, a lóval kapcsolatos hiedelmekről, a nomád lovak külleméről.

 2014. július 5. (szombat)

10.00    Előadás: „A magyarság eredete, a természettudományos őstörténet tükrében”.

            Előadó: Bíró András Zsolt, antropológus, humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, a Kurultaj főszervezője, a Magyar Természettudományi Múzeum – Embertani Tárának munkatársa.  Az előadás a magyarság eredetének, vándorlásának és ősi rokoni kapcsolataink bonyolult, szerteágazó problematikáját mutatja be, főleg az antropológia, genetika, régészet, valamint az eddig kevésbé ismert történeti források tükrében.

A TELJES PROGRAM az alábbi linken elérhető:

Jászói Szabadegyetem és nyári művelődési tábor PROGRAMJA

Csemadok2

Játszóházi és kézműves foglalkozások:

Kézműves programok, nemezelés, selyemfestés, gyöngyfűzés. Fazekasmesterség. Ügyes kezek – környezetünkben található természetes anyagok, hétköznapi tárgyak praktikus vagy díszítő elemekké varázslása. Játszóházi foglalkozások – gipszfigurák festése, gyöngyfűzés, agyagozás, papírfigurák készítése, arcfestés. Gyékényezés, edényalátétek készítése. Kukoricacsuhé, babák, virágok, madarak és szalmadíszek készítése.

Az egész hetes nyári tábor vendége lesz Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelep Alapítvány és Népfőiskola alapítója, Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, a Haza Embere díj tulajdonosa, Fuksz Sándor, a Magyarok Világszövetsége elnökhelyettese, a Világszövetség Petőfi bizottságának koordinátora, Zsapka Attila, verséneklő, a Kor-Zár együttes frontembere, Zombori Ottó, csillagász, az Uránia Csillagda nyugalmazott igazgatója, Gál Sándor, költő, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Mihályi Molnár László, költő, publicista, középiskolai tanár, Turai Kamil, esztéta, docens, művészfilozófus, Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója, a Fókusz diákszínpad alapító-rendezője, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor, a Duna Tv Magyar Örökség-díjas honismereti magazinműsor a Hazajáró főszereplői, Bíró András Zsolt, antropológus, humánbiológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke, a Kurultaj főszervezője és további munkatársai, Agócs Gergely, népzene- és néprajzkutató, a Szlovákiai Magyar Folklórszövetség alapító tagja, a Fölszállott a páva zsűritagja, Maczkó Mária, énekművész, népdalénekes, valamint Sára Sándor, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, filmrendező.

Érdeklődni és jelentkezni a következő címen és telefonszámokon lehet:

Tel. / Fax: 00421(0) 55 460 36 02
Mobil: 00421 / 905 818 377
E-mail: szepsi@csemadok.sk

Felvidékről A Kurultajra – a Csemedok szervezésében:

             A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány Elnöksége és titkársága körlevélben fordult a Csemadok Területi Választmányok elnökeihez és titkáraihoz, hogy minden magyarok által lakott járásból egy – egy autóbuszt indítsanak a Kurultajra, erre a háromnapos hagyományőrző rendezvényre.

            A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány titkársága kétnapos autóbusz kirándulást szervez az idei Kurultajra, 2014. augusztus 9-én és 10-én, szombaton és vasárnap. A Területi Választmány titkársága várja az érdeklődőket. Bővebb információt nyújt Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány elnöke a 0905 654 921 telefonszámon, valamint Zborai Imre, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány titkára a 0905 818 377 vagy 055 / 460 36 02-es telefonszámokon.

            Legyünk minél többen Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén, a magyarországi Bugacon!

559204_213642958762820_228213194_n