Szép ünnepnapok: Solti Vigadalom – Duna átlövés

A hosszú ünnepi hétvégén rekordszámú vendég látogatott ki a XI. Solti Pünkösdi Vigadalomra. A sikeres rendezvényen számtalan hagyományőrző program várta az odalátogató közönséget.

A Solt-Révbérpusztán megtartott rendezvényen, a szervezők közlése alapján, az előző évekhez képest többszörösére nőtt a látogatószám. A színes programokat megközelítőleg 4-5 ezer ember kísérte figyelemmel. A hagyományőrző lovas és íjászprogramok mellett számos koncert, csikósbemutatók, fogatverseny, vidámpark, divatbemutató és kirakodóvásár gazdagította a programkínálatot. A Magyar Turán Szövetség 40 fős honfoglalás kori harcos csapata vasárnap folyamán, egész nap harci formációk gyakorlatozását mutatta be.

A Turán Szövetség harcosai

Bíró András Zsolt antropológus – a Kurultáj főszervezője – lelkesítő beszédet tartott a nagyszínpadon. Beszédében kiemelte, hogy a mai globalizált világ kihívásaival szemben csak az erős öntudatú, saját történelmére büszke magyar nép adhat megfelelő választ. A több oldalról jelentkező történelemhamísítások ellenére jól kitapintható az „arany középút”, mely valós kutatási eredményekre alapozva mutatja be a magyar nép (ős)történetét. Ebben a munkában élenjáró szerepet tölt be a Magyar Turán Alapítvány, melynek Kurultáj rendezvényéhez évről – évre egyre több szervezet csatlakozik. A megosztási kísérletek ellenére egyre nagyobb méretűvé válik a Magyar Törzsi Gyűlés ünnepe, amely idén a II. Ősök Napjára várja szeretettel az érdeklődő közönséget, augusztus 9-11-én Bugacra.

Bíró András Zsolt beszéde Solton

 

Solt Fejefelem Emléknapja - a Turán Szövetség hagyományőrzői

Bíró András Zsolt beszéde után a Turán Szövetség seregének zászlói után sokan vonultak le a solti Duna partra Mónus József rekordkísérletét megnézni. Mónus József íjászvilágbajnok Duna fölött átívelő céllövéssel egy újabb világrekordot kísérelt meg felállítani. A hajdúnánási íjász Dunaföldvár felöl a Duna jobb partjáról adott le célzott lövéseket a solti cél felé. Dunaföldvárra csónakokkal átkelő íjászok és Fehér Holló Öskű, táltos szertartással áldották meg a nyílvesszők útját. Mónus József („Fehér Farkas”) lövése megtörtént, azonban a Duna felett fújó nagyon erős oldalszél miatt a vesszők a parthoz közeli kis vízbe csapódtak bele. Ezáltal sajnos a hitelesítés nem történhetett meg. A távlövési kísérlet után a közönség visszatért Révbérpusztára és tovább élvezhette a pünkösdi vigadalom gazdag programkínálatát.

 

Mónus József beszéde

A háromnapos rendezvény méltóképpen tisztelgett Solt Nagyfejedelem emléke előtt. Reméljük, hogy a jövőben sok ehhez hasonló ünnepet tartanak Solton, és országszerte is, ahol az ősi magyar tradíciók is megfelelően bemutatásra kerülnek.

Táltos áldás a nyílvesszőre