Megelevenedett a múlt a IV. Turán – Hagyományőrző Sportok Viadalán

A Kárpát-medence legügyesebb hagyományőrző harcosai 15 versenyszámban mérték össze képességeiket, gyorsaságukat a IV. Turán – Hagyományőrző Sportok Viadala nevet viselő hagyományőrző programsorozaton. Az előző évek rendezvényeinek nagy érdeklődése és sikere után idén egy jelentősen kibővített eseményt szervezett a Magyar-Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége az Albertirsa közelében fekvő Rezgő Fészek Lovastanyán. 

Az április 20-21-i hétvégi verseny volt egyben az év eddigi legjelentősebb lovas-hagyományőrző rendezvénye. A Magyar-Turán Alapítvány célkitűzései között szerepel a lovas hagyományok és kultúra minél tágabb közösségekben való népszerűsítése, ezáltal ösztönözve a fiatal generációt, a sport és hagyományőrzés útjának megismerésére, továbbvitelére. Mivel már a versenykiírás is komoly nemzetközi érdeklődésre tett szert, ezért az elkövetkező években az alapítvány által megrendezett nagyszabású rendezvények keretei közt, a magyar lovasíjászok mellett, a turáni népek és lovasainak részvételével kívánják majd bővíteni az eseményt.

A Rónai Attila és Marosvölgyi Katalin által biztosított helyszínen – a Rezgő Fészek Lovastanyán – az őseink tudását felelevenítő harci vetélkedőkön mérték össze képességeiket a legjobb lovasíjászok és gyalogos hagyományőrzők közé tartozó csapatok tagjai. A rendezvény nívóját az is mutatja, hogy illusztris vendégek tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt, így például Kazaksztán konzulja Yermek Zhylkaidarov. A hagyományőrző versenyt Albertirsa polgármestere Fazekas László, Rónai Attila, a Turán Kupának otthont adó Rezgő Fészek Lovastanya vezetője és Bíró András Zsolt, a rendező Magyar-Turán Alapítvány elnöke nyitotta meg szombaton.

Bíró András Zsolt beszédében kiemelte az idei esemény fontosságát, mivel a 2024-es évtől, hivatalosan is a Magyar-Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége vált, az idén Kazaksztánban megrendezésre kerülő Nomád Világjátékok fő partnerévé, és a hazai versenyzők akreditációinak megbízottjává. Ennek köszönhetően, a Turán kupán jól szereplő versenyzőknek lehetősége nyílhat majd, hogy képviseljék hazánkat a Világjátékokon.

Az albertirsai versenyen öt különböző elkülönített pályán az első napon gyalogos harci íjászatban – terep pályán – tradicionális íjjal 25 méterről való céllövészetben, lovas lándzsapárbajban, Turán Lovasharc viadalban, Gyalogos lándzsavívásban, Vértes Harc – hadi párbajvívásban, Lovas birkózásban és íjász távlövő valamint távcéllövő versenyben indult harcosok méretettek meg. Újdonságként idén először rendeztek ifjúsági kategóriát a Turán szablya párbajvívásban, ahol az IFI harcosai is összemérhették tudásukat, képességeiket.

A szervezők által felállított versenypályán, a Turán Lovasharc viadalon több mint harminc lovasíjász mutatta be eleink fegyvereinek használatát, egy olyan egyedileg kiépített, kombinált pályán, amely magyarországi viszonylatban is nagy próbatétel elé állította a versenyzőket és paripáikat. Az indulóknak a futam során, először az íjász tudásukat mutathatták meg, majd a szálfegyverek sikeres használatáról kellett meggyőzniük a közönséget és a bírákat, vágtában, számos terepakadályt leküzdve szablyával és kopjával ledönteniük a kihelyezett célokat. Ezt megelőzően a labirintusban ember nagyságú bábukra, majd az erdei vadász pályán kihelyezett 3D-s állatokra kellett minél több célzott lövést leadniuk. Az erdei vadászatot követően egy csigarendszerrel ellátott mozgó célra és egy közel 100 méterre kihelyezett hadseregre is nyílzáport kellett szórniuk a versenyzőknek. Mindezt teljes vágtában, számos terepakadályok közepette, amelyek a versenyzők technikai tudása mellett a lóval való együttműködés eredményességét is megmutatta.

A második napon négy pályán a lovasnomád hagyományokon alapuló sportversenyeken és harci vetélkedőkön küzdöttek a legügyesebb harcosok. Többek között a tradicionális íjász céllövő verseny indulói, az eredeti Kassai rendszerű lovasíjász versenyben, a Turán szablya párbajban (felnőtt), a Puszta vágta – lovas gyorsasági versenyben, lovas szablyavívásban és a Puszták népe – lovas ügyességi vetélkedőben induló leggyorsabbakat díjazták a nap végén. Az eredeti Kassai rendszerű lovasíjász versenyen, egyenes pályán az győzött, aki a vágtázó ló hátáról, a pálya középpontjában elhelyezett, forgó célra a legrövidebb idő alatt, a legtöbb sikeres lövést tudta leadni.

A versenyszámok mellett az odalátogatók lovas solymász és sas bemutatót is megtekinthettek. Továbbá idén először egy rendkívül izgalmas fegyver hatásbemutatót is láthattak a kétnapos rendezvény résztvevői.

Vasárnap ugyanis sor került egy hasonló körülmények között, még sosem végzett illetve, nyilvánosan nem publikált fegyver hatásbemutatóval egybekötött páncél tesztre is. A ballisztikai kísérlettel azt kívánták demonstrálni, hogy az őseink által, csatában lóról használt, korabeli éles támadó fegyverekkel: közel 100# húzóerejű szaruíj, kovácsolt páncéltörő hegyek, szablya, fokosbárd, buzogány és lándzsa – mekkora pusztítást voltak képesek okozni egy csata vagy küzdelem során. A teszt első részében egy kontroll bábu került kihelyezésre, amely rétegzett felépítésében (sertés csont, izom, kötő- és zsírszövet, bőr és ruházati anyag) egy kvázi nulla védelemmel bíró alanyon okozott sérüléseket imitálta. A felállítást követően, a célra több alkalommal indítottak lovasíjász és szálfegyveres rohamot, amelyek közel mindegyike, a bábu szempontjából végzetes sérülésekkel zárult. A kontroll kísérletet követően, egy a Spearhead Armory által, kifejezetten a kísérletre készített, Balyk sook-i, lamellás vérttel ellátott bábu került kiállításra, amelyre ugyanazon támadások kerültek végrehajtásra. Az erről készült részletes videó anyag nemsokára megtekinthető lesz az általunk működtetett felületeken.

A kísérlet nem jöhetett volna létre:

– a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

– a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége

– a Spearhead Armory

– a Pest Megyei Turán-Lovas Hagyományőrző Egyesület

– a Zengő Nyíl Történelmi Íjász Iskola és Kísérleti Régészeti Műhely

– a Rezgő Fészek Lovastanya

– és a Tolnai-Turán Hagyományőrző Egyesület közreműködése és hathatós segítsége nélkül.

A versenyszámokra szép számmal érkeztek hagyományőrző sportolók Felvidékről, Délvidékről és Erdélyből is, illetve törökországi versenyzők is megméretették magukat.

A lovas és a hadi versenyek részletes eredményei elérhetőek itt olvashatók: IV_Turan_Viadal_eredmények01

Az íjászversenyek eredményei: _TURÁN KUPA 2024 – EREDMÉNYEK

Záróeseményként a győzteseknek járó érmeket és a rendezvény értékes díjait, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, Bíró András Zsolt adta át. A két napos rendezvényre látogatók az őseink harcászatát felelevenítő izgalmas sportversenyeket, lovasbirkózást, lovas gyorsasági futamokat, solymász röptetést, nomád fegyver és páncél bemutatót, illetve tradicionálisan berendezett jurtákat és viseleteket is megtekinthettek.

Gratulálunk a győzteseknek és tisztelet minden versenyzőnek!