A Magyar Turán Szövetség tagegyesületei hagyományőrző bemutatót tartottak Üllésen

A Csongrád Köböre és Lovasharc Hagyományőrző Egyesület – Dél-alföldi Turán, Tolnai-Turán Hagyományőrző Köböre és Sportegyesület és a Szegedi Szittyák honfoglaláskori harci és viseletbemutatóval nyűgözte le Üllés település lakóit a Szent Mihály napi eseményen.

ulles_turan_ny50

Minden évben hatalmas érdeklődés övezi az Üllés településén megszervezett Szent Mihály napi rendezvényt, ez idén sem volt ez másképp. A Magyar-Turán Szövetség gyalogos szakosztályához tartozó egyesületek is elfogadták a meghívást, és emelték az ünnepség színvonalát. Közösen felállítottak egy kazak jurtát az esemény helyszínén, melyben fegyver- és viseletbemutatót tekinthettek meg a kilátogató érdeklődők. Ezzel is igyekeztek valósághűen rekonstruálni a honfoglaláskori, nomád életet. Az Üllésre érkezők megcsodálhatták az ősi ruhák színpompás részleteit, valamint megismerkedhettek azokkal az eszközökkel és tárgyakkal, amelyekkel a honfoglaláskori magyarság élte mindennapi életét.

Ezt követően X. századi páncél és fegyver rekonstrukciókban vonultak fel a közönség előtt, mely igen nagy tetszést aratott, különösen mikor szablyával tisztelegve vonultak el a harcosok. Karádi Attila a Dél-alföldi Turán elnöke ismertette az egyesületek tevékenységét és harci viseletét, majd ez követően a küzdőtérre szólította az első két párbajozót. Gyors ütemű, látványos és nagyon izgalmas harci bemutatóval készültek a csapatok tagjai. Teljes páncélzatban és különböző szálfegyverekkel láthattak párbajokat a közönség tagjai. Szablyával, lándzsával és íjjal is küzdöttek, miközben különböző közelharci technikákat vetettek be egymás ellen. Az igazi csúcspont jelentő összecsapások alatt a Kurultaj dal is felcsendült.

ulles_turan_40

Az izgalmasabbnál izgalmasabb párbajok, csatajelenetek után egy kétkezes gyorsütemű szablya pörgetéssel zártak a Turán gyalogosai. Végezetül a közönségnek tisztelegve vonult le a csapat. A kitörő taps mutatta, hogy a bemutató elnyerte a nagyszámú közönség tetszését. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a bemutató végén, a kazak jurta előtt körülsereglették kicsik és nagyok is a hagyományőrző egyesületek tagjait. Voltak akik a lovaglást próbálták ki, mások a fegyverzetről érdeklődtek, míg olyan is akadt aki teljes páncélzatba bújt. A Csongrád Köböre és Lovasharc Hagyományőrző Egyesület – Dél-alföldi Turán és a Tolnai-Turán Hagyományőrző Köböre és Sportegyesület tagjai méltóképpen prezentálták őseink kultúráját és harci művészetét a látogatóknak, akiknek lehetőségük nyílt beszélgetni az egyesületek tagjaival, és még többet megtudni az ősi kultúráról és hagyományokról. Az esemény összehozta a közösséget, és remek alkalmat teremtett a fiatalabb generációknak is, hogy megismerjék őseink örökségét.

A két hagyományőrző egyesület elnöke (Karádi Attila – Dél-alföldi Turán, és Nagy László – Tolnai-Turán) elmondta, hogy az elmúlt években több tucat családi napon, kulturális és városi rendezvényen, közösségi ünnepen tartottak már X. századot megidéző hagyományőrző bemutatót és foglalkozást, és remélik, hogy ezen meghívások száma az elkövetkező években csak növekszik majd. Kifejtették továbbá, hogy az idei év közös zárásaként tökéletes alkalom volt az üllési Szent Mihály ünnepen történő fellépés, amelyért ezúton is köszönetet mondtak a szervezőknek.

 ulles_turan_50