Ganire Pashayeva asszonyt gyászolja a Turán világ

Szeptember 28–án délután, fiatalon (48 éves korában) elhunyt Ganire Alasger kizi Pashaeva (azerbajdzsáni: Qənirə Әləsgər qızı Paşayeva), az Azerbajdzsán Nemzetgyűlés képviselője, a Hayder Aliyev alapítvány elnöke, kiadó, jogász a Türk Világ összefogásának lánglelkű támogatója. A Türk nemzetek közötti kulturális és stratégiai együttműködés fáradhatatlan aktivistája, valamint a türk világ női szervezeteinek lelkes támogatója.

Ganire_F2_fen

Az azerbajdzsáni Tovuz régió szülötte, amely a Karabag (Karabah) hegyvidék szomszédságában terül el. A Szovjetunió szétbomlásakor a Karabah hegyvidéket és a Tovuz régió egy részét is megszállták (orosz támogatással) az erősen felfegyverzett örmény szeparatisták. Ezért érthető, hogy Ganire asszony egyik legfontosabb küldetésének érezte a karabahi történelem és tragédiák hiteles bemutatását. A török és azerbajdzsáni nemzet testvéri kapcsolatainak erősítése, a türk nemzetek közötti rokonság bemutatásának és éltetésének volt ez egyik legkiválóbb és legaktívabb képviselője.

Közhan Yazgan, Ganire Pashayeva, Bíró András Zsolt

Közhan Yazgan, Ganire Pashayeva, Bíró András Zsolt

A magyar nemzet elkötelezett barátjaként emlékezünk rá, mindamellett a határon túl élő magyarság sorsát is a szívén viselte, a nemzetközi fórumokon megemlítette és bemutatta. Bakuban a Székely Szabadság napján több alkalommal is szimpátia felvonulást szervezett. Az azerbajdzsáni magyar programok lelkes szervezője volt.

Ganirel Lezsák Bíró Baku

A Magyar Turán Alapítvánnyal többször közösen szervezte meg a bakui magyar hagyományőrző napokat. 2012–óta minden magyarországi Kurultajon részt vett, és kulturális műsort szervezett az azerbajdzsáni küldöttek egy csoportjával. A Magyar Turán Alapítvány elnökéhez Bíró András Zsolthoz – a közös tisztelet alapján – mély és őszinte barátság fűzte. A Kurultaj főszervezője ez alábbi szavakkal búcsúzott tőle a személyes oldalán: ”Ganire nővérem a Nagy Tengri kísérjen utadon. Örök emléked szívünkben él tovább. Örök csillag maradsz a nagy Turán egén!”

Az egész Türk Világ számára nagy és fájó veszteség Ganire asszony halála. A Magyar Turán Szövetség minden tagja nevében őszintén gyászoljuk eltávozott azerbajdzsáni nővérünket, és őszinte együttérzésünket fejezzük ki a rokonoknak, Azerbajdzsán, és a Türk Világ nemzeteinek, amelyek osztoznak a közös gyászban!

Ganiréval díjkiosztón