Elhunyt Hóvári János – a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője

Életének 69. évében vasárnap elhunyt Hóvári János történész-turkológus, Magyarország volt törökországi, kuvaiti és izraeli nagykövete, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője, a Pécsi Tudományegyetem egykori oktatója, címzetes egyetemi tanára. A kiváló geopolitikai szakértőt és történészt évek óta rendkívül jó kollegiális viszony fűzte a Magyar Turán Alapítványhoz, és vezetőjéhez Bíró András Zsolthoz.

Hovari_janos_sz

A Türk Államok Szervezetének főtitkára Kubanicsbek Ömüralijev mély fájdalommal értesült Hóvári János, a Türk Államok Szervezete  Magyarországi Képviseleti Irodájának ügyvezető igazgatójának korai haláláról. Tegnapi megemlékezésében így írt:

„Hóvári János, aki életét a turkológiának szentelte és a magyar diplomácián belül kiemelt rangra tett szert tiszteletreméltó módon végzett nagyköveti munkájával, nagyban hozzájárult a Magyarország és a türk államok közötti, széleskörű együttműködés megerősítéséhez. Odaadó erőfeszítéseinek köszönhetően figyelemre méltó sikereket ért el abban, hogy Magyarország és a magyar nép közeledjen a testvéri türk államokhoz és népekhez. Jelentős hozzájárulását nem felejtjük el, és emlékét örökre megőrizzük a szívünkben.”

Hóvári Jánoa a 2022-es Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlésen

Hóvári Jánoa köszöntője a 2022-es Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen

Hóvári János 1955. május 9-én született Kiskorpádon. Kaposváron a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett 1973-ban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1979-ben szerzett diplomát történelem-török szakon.
A diplomaszerzés után az Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében kapott kutatói állást, és a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának Történettudományi Intézetében is dolgozott egyetemi oktatóként. Szakterülete az oszmán hódoltság kora volt, de mellette a Balkán történetével, a magyarság keleti elemeivel, valamint oszmán-török forrásolvasással is foglalkozott. 1992-ben lépett be a Külügyminisztérium kötelékébe és megkezdte haláláig tartó diplomáciai pályafutását.

A Magyar –Turán Alapítvány  teljes vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak. Örök emléke velünk él!

Hóvári János a Magyar Turán Alapítvány irodájában a rokon népek kulturális szervezeteinek megbeszélésén

Hóvári János a Magyar Turán Alapítvány irodájában a rokon népek kulturális szervezeteinek megbeszélésén

 

kurultaj.hu, MTI, TÁSZ, Magyar Nemzet