Bíró András Zsolt előadása Délvidéken, Topolyán – A Délvidéki Ősök Napja előestéjén

A 2023-es ŐSÖK NAPJA (Magyarország, Bugac, augusztus 4-5-6.) előtt, a jelenleg Szerbiához tartozó bácskai térségen, Bajsán rendezzük meg a Délvidéki Ősök Napja ünnepet, június 24-25-én. Az ünnep előtti napon, június 23-án pénteken, 18 órai kezdettel Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója előadást tart Topolya Község Múzeumában.

 Biro_Andras_eloadas_Delvidek

Előadás címe:

Magyar őstörténet a természettudományok (antropológia és genetika) tükrében

Előadó:

Bíró András Zsolt a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője, a Magyar Turán Alapítvány elnöke.

Vetített képes, tudományos ismeretterjesztő előadás

Időtartam: 1 óra 15 perc

Időpont:

2023. június 23., péntek, 18 óra

Helyszín:

Topolya Község Múzeuma

Topolya, Tito marsall u. 60.

Bíró András Zsolt a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója, akinek a szakterülete a hun, az avar és a honfoglalás kori kutatás. Az előadás témája az eurázsiai sztyeppövezet népességeinek antropológiai és genetikai kutatása, valamint a nomád népek vándorlásának a történeti és humánbiológiai alapú modellezése. Az utóbbi évek antropológiai és genetikai kutatásainak tükrében mutatja be a magyarság őstörténetének bizonyos fejezeteit, valamint a néprajzi adatok és a régészetei leletek tükrében az ősi magyarság kultúrájáról is sokat megtudhatunk. Az elmúlt évtized embertani kutatómunkája által létrehozott adatbázisok számos új érdekes eredményt mutatnak. A kutató maga is több mint nyolc expedíciót és adatgyűjtő utat szervezett a Kaukázus vidékére, Dél-Szibériába, valamint Közép-Ázsia számos régiójába. A vetített, képes előadáson első kézből értesülhetünk a magyar őstörténet kutatásának néhány fontos eredményéről, az embertan és a genetika, a néprajz és a régészet tükrében. Betekinthetünk őseink rendkívül érdekes őstörténetébe, valamint az utóbbi évtized modern természettudományos kutatásainak ide vonatkozó eredményeit is megismerhetjük.