Erősödik az összefogás – a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozót tart Üzbegisztánban

A Magyar Turán Alapítvány csaknem 15 éve azon dolgozik, hogy erősödjön az összefogás a rokon türk nemzeteinkkel. A mai vészterhes világban különösen fontos a rokon népeink összefogása, és az igazi kölcsönös megbecsülésen alapuló testvéri szövetség megerősítése. A hosszas előkészítő munkánk mára meghozta gyümölcsét, és kormányzati szintűvé emelkedő kapcsolatok folyamatosan erősödnek, és havonta születnek jelentős kulturális, gazdasági megállapodások a keleti rokonnemzeteinkkel. Tegnap megkezdte kilencedik csúcstalálkozóját a Türk Államok Szervezete az üzbegisztáni, Szamarkandban. A szervezethez Magyarország 2018-ban társult, megfigyelőként. Hazánkat a szamrkandi tanácskozáson rangos kormányzati és kereskedelmi delegáció képviseli. A magyar miniszterelnökön kívül, több miniszter és 60 üzletember is részt vesz a megbeszéléseken, illetve az üzbég – magyar üzleti fórumon.

Türk Államok Szövetségének csúcstalálkozója Szamarkandban

Türk Államok Szövetségének csúcstalálkozója Szamarkandban

A Türk Államok Szervezetének tagjai Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott. A szamarkandi tanácskozáson gazdasági, kereskedelmi, közlekedési témák is szóba kerülnek az aktuális nemzetközi politikai ügyeken túl. Orbán Viktor külön kétoldalú megbeszéléseket is folytat türk partnereivel, így várhatóan Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével, Szadir Dzsaparovval, Kirgizisztán elnökével, Savkat Mirzijojev üzbég köztársasági elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török államfővel is tárgyal a következő napokban.

A Türk Államok Szervezetének országai / turkkon.hu

A Türk Államok Szervezetének országai / turkkon.hu

Csütörtökön az üzbég-magyar üzleti fórum megnyitóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy kiemelt fontosságú a jelenlegi recessziós környezetben az Üzbegisztánnal tavaly aláírt stratégiai partnerségi megállapodás. Tájékoztatása szerint 44 magyar cég képviselői vannak jelen az üzleti fórumon, amelynek keretében 180 vállalatközi találkozóra kerül sor. Magyarország részt vesz az üzbég nukleáris energetikai fejlesztésekben a szárazhűtéses technológiával, illetve egy új gázerőmű építése során szintén jelentős magyar technológiai hozzáadott érték várható. Emellett a mezőgazdasági és vízgazdálkodási terület is kiemelt szerepet játszik az együttműködésben, több helyen is magyar részvétellel történik az ivóvíz- és szennyvízrendszer felújítása és üzemeltetése – tette hozzá.

A Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri tanácskozása

A Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri tanácskozása

Szijjártó Péter szót ejtett az ukrajnai háborúról, a globális élelmezési és energiaellátási válságról, illetve a „teljesen hibás, kudarcba fulladt” EU-s szankciókról, amelyek a kontinens gazdaságát „nagy erőkkel tolják a recesszió irányába”.
Leszögezte: „Ezen rendkívül nehéz világgazdasági és világpolitikai környezetben igazán felértékelődnek a barátságok, a kiszámítható partnerségek”. „Itt az ideje annak, hogy a nemzetközi politikában is a kölcsönös tiszteletre helyezzük a kapcsolatok alapját, és ne a kioktatás, ne a leckéztetés jelentse az alapvető hozzáállást” – fogalmazott.
 „Ez a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyökre törekvés jellemzi Magyarország és a Türk Államok Szervezetének tagállamainak kapcsolatát is” – tette hozzá.

Savkat Mirzijojev üzbég elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt / MTI-Fischer Zoltán

Savkat Mirzijojev üzbég elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt / MTI-Fischer Zoltán

A gazdasági, energetikai együttműködésről és a kulturális, oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel. Orbán Viktor arról beszélt: a jelenlegi háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét. Mi azonban ebben a helyzetben sem lassítjuk, sőt növeljük az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerünkkel, Üzbegisztánnal – szögezte le. Erősítjük az atomenergetikai, vegyipari, pénzügyi és telekommunikációs területen elkezdett közös projekteket – tette hozzá Orbán Viktor.
A miniszterelnök kifejtette: mivel a világban az energiaválság még sokáig fennmarad, törekszünk arra, hogy közös gázkitermelési lehetőségeket is keressünk Üzbegisztánnal. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy az üzbég diákok számára biztosított magyarországi ösztöndíjak számát évi 120-ról 170-re emelik. Ezeken kívül közel jutottak ahhoz, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását, és gyógyszeripari bejelentések is várhatóak egy ott létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről.

Kirgiz-magyar miniszteriális tanácskozás Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel

Kirgiz-magyar miniszteriális tanácskozás Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel  / MTI-Fischer Zoltán

A Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri ülésén Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a Türk Államok Szervezete azon kevés szervezet egyike, már ha nem az egyetlen ilyen, amely a Kelet és Nyugat közötti együttműködés pártján van, ami kulcsfontosságú a globális biztonság szempontjából.
Mint mondta, Magyarország fokozni kívánja részvételét a csoportban, a kormány minden tagállamban nagykövetséget nyitott és a hazai egyetemek évi 990 ösztöndíjas diákot fogadnak ezen hat országból. Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy ezentúl a magyar turisták személyi igazolvánnyal, útlevél nélkül is beléphetnek Törökországba.

Orbán Viktor miniszterelnök és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kétoldalú megbeszélést folytat - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kétoldalú megbeszélést folytat – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Türk Államok Szervezetének megbeszélései tovább folytatódnak Üzbegisztán fővárosában, Szamarkandban.

kép: turkkon.hu

kép: turkkon.hu

 

 

kurultaj.hu, MTI