Erősödik a turáni összefogás – Türk egység napja, és kirgiz követségavatás Budapesten

A Magyar Turán Alapítvány már több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy a rokon türk népekkel történő összefogást elősegítse. Mára kormányzati szintűvé váltak a kitűnő kapcsolatok, és havonta születnek jelentős kulturális, gazdasági megállapodások a keleti rokonnemzeteinkkel. Tegnap Ruslan Kazakbaev kirgiz külügyminiszter érkezett hazánkba, hogy megnyissa az országuk magyarországi nagykövetségét, és számos fontos megállapodást kössön a két nemzet vezetése. Ezenfelül a Türk Tanács budapesti képviseletén megrendezték a „Türk együttműködés és egység napja” alkalmából rendezett ünnepséget.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter és Hóvári János nagykövet, a Türk Tanács magyarországi képviseletének vezetője (j-b) a türk együttműködés és egység napja alkalmából rendezett ünnepségen az Ybl-villában MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter és Hóvári János nagykövet, a Türk Tanács magyarországi képviseletének vezetője (j-b) a türk együttműködés és egység napja alkalmából rendezett ünnepségen az Ybl-villában MTI/Soós Lajos

Tegnap Budapesten Ruslan Kazakbaev kirgiz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösen nyitotta meg Kirgizisztán magyarországi nagykövetségét.

A tárca szerint beszédében a magyar külügyminiszter kijelentette, hogy bár korábban a kormány számos alaptalan bírálatot kapott, a keleti nyitás stratégiája mára egyértelműen sikeresnek bizonyult. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a világpolitika és világgazdaság súlypontrendszerének átalakulásával mára dicséretté vált az a korábban lesajnálónak szánt mondás, hogy a magyarok a legkeletibb nyugati és a legnyugatibb keleti nép.

A Magyarország és Kirgizisztán közötti viszonyrendszer kapcsán fontosnak nevezte, hogy a két kormány között nincs nyitott politikai kérdés, illetve a nagykövetségek kölcsönös megnyitásával már adott a személyes jelenlét is. A stabil pénzügyi hátteret is említette: pénzügyi alapot hoztak létre a kétoldalú kereskedelem támogatása céljából. Mint közölte, hatalmas túljelentkezés mellett, évente 150 kirgiz diák érkezik ösztöndíjjal Magyarországra, melyet most 200 főre emeltek.

Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Ruszlan Kazakbajev kirgiz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Ruslan Kazakbaev beszédében kiemelte, hogy Magyarország a legfontosabb stratégiai partnere Kirgizisztánnak az Európai Unióban. Kiemelte, hogy a baráti viszony, a stratégiai partnerség mellett a régmúlt, az őseink és az örökségünk is összeköt bennünket, testvéri országok vagyunk. Tehát nem véletlenül lett Kirgizisztán hazánk elsőszámú partnere. Beszámolt a Kirgiz nagykövetség budapesti megnyitásáról, és a két nemzet közös stratégiai tanácsának megalakulásáról. Közös befektetési alap létrehozásáról. Örömét fejezte ki, hogy a biskeki magyar nagykövetség fogja ellátni több Európai Uniós ország vízumképviseletét Kirgizisztánban. Ismertette, hogy aláírásra került a Mathias Corvinus Egyetem és a Kirgiz Köztársaság Diplomáciai Akadémiája közötti együttműködési nyilatkozat. Végül Kazakbaev külügyminiszter hangsúlyozta Magyarország nem csak stratégiai partner Kirgizisztán számára, hanem testvéri ország, közösek a gyökereink és közös történelmi múltunk.

Kirgiz kollégájával közösen a miniszter részt vett a türk együttműködés és egység napja alkalmából rendezett ünnepségen a Türk Tanács budapesti képviseletén is.

Türk Tanács geopolitikai szervezetet 2009-ben alapítottak, tagjai Azerbajdzsán, Kazakisztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. 2018 óta Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik a tanácsban.

Turk_tanacs_tagjai

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a Türk Tanács államainak jelentős része Magyarországtól messze van földrajzilag, ennek ellenére „rendkívül szoros baráti, sokszor mondhatom azt, hogy testvéri együttműködés jött létre”, ami már a mindennapi életben is érezteti hatását.
Erre példaként hozta fel, hogy az érintett országokkal tíz év alatt a duplájára nőtt a kereskedelmi forgalom értéke, amely tavaly meghaladta a 4 milliárd dollárt. Elmondta: a magyar Eximbank több mint félmilliárd dolláros hitelkeretet nyitott, s a kormány támogatja a türk befektetési alap létrehozását.
A miniszter aláhúzta, hogy a személyes kapcsolatok jelentik a jó együttműködés hosszú távú garanciáját, és ezen a téren fontos, hogy idén már 870 ösztöndíjat tartanak fenn a magyar felsőoktatási intézményekben a Türk Tanács tagországaiból érkező hallgatók számára. Ezekre a helyekre mintegy 5000-en jelentkeztek.
Végezetül pedig azt hangoztatta, hogy az „igaz barát bajban ismerszik meg”, kitérve arra, hogy tavaly a keleti országok nagy segítséget nyújtottak az egészségügyi védekezéshez szükséges felszerelések beszerzésében.

turk_lobogok

kurultaj.hu, MTI