Nagy sikerrel zárult a VI. Ősök Napja ünnep

Óriási sikerrel zárult a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe. Az elmúlt év komor válsághelyzete után, a családokat, gazdaságot, hagyományőrző közösségeket súlyos helyzetbe hozó járványveszély lecsillapodásával csak reménykedni mertünk egy szép ünnep megvalósulásában. Az Ég meghallgatta kívánságainkat, és a 2021. évi Ősök Napja ünnepünk fényesen valósult meg. Hatalmas tömegek érkeztek a bugaci pusztába, hogy együtt ünnepeljük az élet újraindulását, és az őseink hagyományát.

Osok_napja_01_U80

A hatodik alkalommal megrendezett Ősök Napjára a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek magyar hagyományőrzők, illetve a rokon népeink országaiból is szép számmal jöttek vendégek és látogatók, így a kiérkező közönséggel együtt közösen ünnepelhettük a magyar ősök napját, illetve a közös pusztai, nomád hagyományainkat. Már a pénteki napon is az eddigi Ősök Napja ünnepek „nyitó napi” látogatószámát jóval meghaladó létszámú vendég érkezett. Majd a szombati napon a 2019-es rekord nézőszámú Ősök Napja „fő napjának” látogatottságát is jócskán felülmúlta az idei ünnepre kiérkezett közönség száma.

Ezúton is köszönjük a bugaci pusztára kisereglett százezres tömegnek (résztvevőknek, segítőknek, rendfenntartóknak, vendégeknek, látogatóknak, hagyományőrzőknek), hogy a rekkenő forróság ellenére, minden komolyabb probléma nélkül, méltóságteljesen ünnepeltek!

Osok_Napja_seregU75

Az idei ünnep nem csak látogatószámban múlta fölül a  két évvel ezelőtti Ősök Napját, hanem a megszervezett programok nagyságát tekintve is. Másodszor került megrendezésre a Nomád Vonulás című program, amely a Árpád népének, a honfoglalás-kori magyar nemzetnek, a Kárpát-medencébe érkezésére emlékezett. A Vonuláson több mint 260 lovas és 5-600 gyalogos hagyományőrző vett részt. A seregszemlén is komolyan bővült a korhű fegyverzettel és viselettel rendelkező hagyományőrző csapatok száma.

Osok_napja_nomad_vonulas_70

A hagyományőrző sportversenyek is kibővültek 2021-ben. Az idei lovasversenyek egyik közönségsikere a köböre viadal volt, ahol a nomád „lovasfoci” (inkább rögbi) csapatok mérték össze tudásukat. A Puszta Vágtán (gyorsasági lovasversenyen), a Puszták Népe Lovasviadalon és a Lovasbirkózó Kupán kívül, Lovasíjász verseny is megrendezésre került. Az övbirkózáson felnőtt és ifjúsági kategóriákra bontva mérhették össze tudásukat a versenyzők. Az emberpróbáló, nagy erőt és ügyességet kívánó szablyavívó, illetve vértes hadivívó versenyek mellett az idei íjászversenyek lettek kibővítve. A már hagyománnyá vált Harci Íjászaton kívül most egy Távlövő Íjászverseny is megrendezésre került. (Az eredmények lejjebb olvashatják.)

Osok_napja_ovbirkozas_70

Az idei évben is több ezer látogató tekintette meg az Ősök Napja tudományos kiállításait. “A hunok hagyatéka és Árpád népe”, régészeti – antropológia kiállítást a Magyar-Turán Alapítvány a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével rendezte meg. Új kiáltáselemként a tárlatra érkező látogatók megtekinthették egy hun lovasharcos teljes rekonstrukcióját, szemkápráztató hun ékszerrekonstrukciókat, és korabeli lószerszám, illetve nyereg fajtákat.  A hun korszakot bemutató régészeti, antropológiai kiállítások mellett, “Hunok, avarok, magyarok, besenyők” – régészeti és antropológiai kiállítások is megtekinthetőek voltak az Ősök Sátraiban. Az idén felállításara került a Trianon Sátor, ahol az elszakított országrészeink képviselői hozták magukkal a szülőföldjük üzenetét.

Bíró András Zsolt antropológus, az Ősök Napja főszervezőjének megnyitóbeszéde

Az Ősök Napja ünnepe megmutatta, hogy a magyar nép a bajban, a nehéz időben is képes az összefogásra, a hagyományőrző közösségek a kitartásuk, áldozatvállalásuk mentén egy nagy és szép ünneppel tették lehetővé, hogy a Kárpát-medence magyar nemzetrészei idén is méltóságteljesen emlékezhessenek magyar Őseinkre.

Osok_napja21_Szertuz70

A rendezők ezúton mondanak köszönetet a programok megvalósításában segédkező múzeumok és tudományos intézetek munkatársainak, a lovas és gyalogos hadi hagyományőrző csapatoknak, a lovasoknak, hagyományőrzőknek, zenészeknek, műsorvezetőknek, a rendfenntartóknak, orvosoknak és mentősöknek, a parkolásban és forgalomirányításban dolgozóknak, és az építésben, bontásban segédkező önkénteseknek.

Találkozunk szeptembertől a Magyar Turán Alapítvány által szervezett hagyományőrző sportversenyeken, kiállításokon, előadásokon és jövőre a Kurultajon!

Osok_napja_lovasharc70

 

A hagyományőrző sportversenyek eredményei

 

Övbirkózás:

Felnőtt: -75kg

1. Szatmári György

2. Horváth Mihály

3. Horváth Péter, Sánta László

Felnőtt: +75kg

1. Gunics Endre

2. Balog Máté

3. Szabó Frigyes, Földi Csanád

Ifjúsági: -55kg

1. Stefanek Hunor

2. Pocsári Alex

3. Pinke Bence, Nagy Áron

Ifjúsági: +55kg

1. Lajtos Erik

2. Rafael Dániel

3. Csiszár Adrián, Szekeres Levente

 

Harci Íjászat:

Férfi:

1. Koczka László

2. Szécsényi Ádám

3. Apostol Kostov

Női:

1. Klányi Kitti

2. Szász Nikolett Holan

3. Schüszler Anna Villő

Távlövő Íjászverseny:

1. Mónus József   (460 m)

2. Szatmári István   (395 m)

3. Dr. Rácz Attila    (385 m)

 

Lovasbirkózás:

-85Kg

 1. Turcsányi Gábor

2. Vig Bálint

3. Gémes József

+85Kg

 1. Ujaczki András

2. Ujaczki Miklós

3. Chemez Farkas

 

Szablyavívás:

1. Apostol Kostov

2. Pataki András

3. Szűcs Mihály

 

Vértes Hadivívás:

1. Egervári Máté

2. Karádi Attila

3. Apostol Kostov

 

Puszták Népe Lovasviadal:

1. Déri Barnabás

2. Balogh Péter

3. Őri Márton

 

Lovasíjász Bajnokság:

1. Leidinger Dániel

2. Zatykó Levente

3. Lakatos Valentin

 

Puszta Vágta Lovas Gyorsasági Verseny:

1. Vig Bálint                       (Csengele)

2. Tompa Balázs                (Szittya)

3. Oroszi Attila                 (Bella)

 

Köböre Bajnokság:

1. Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület

2. Lovas Betyár Közösség

3. Keleti Végek Őrzői

 

Gratulálunk a győzteseknek és tisztelet minden versenyzőnek!

 

Osok_napja_dijatadas70