Sikerrel zárult az I. Turán Lovas Viadal

Idén a járványhelyzet miatt elmaradt a Kárpát-medencei magyarság és a turáni népek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe a Magyar Törzsi Gyűlés – Kurultaj, azonban a szervezőknek, hiánypótló rendezvényként sikerült első ízben megvalósítaniuk, a lovasnomád hagyományokon alapuló, Turán Lovas Viadalt a Magyar–Turán Szövetség és az Íjász Útja Egyesület jóvoltából.

Turan_Viadal_01

Több mint 30 kitűnő lovasíjász mérte össze tudását az elmúlt hétvégén, az Albertirsa közelében fekvő, Rezgőfészek lovastanyán. A hétvégi verseny volt az év eddigi legjelentősebb lovas-hagyományőrző rendezvénye. A Magyar-Turán Alapítvány célkitűzései között szerepel a lovas hagyományok és kultúra minél tágabb közösségekben való népszerűsítése, ezáltal ösztönözve a fiatal generációt, a sport és hagyományőrzés útjának megismerésére. Mivel már a versenykiírás is hatalmas nemzetközi érdeklődésre tett szert, ezért az elkövetkező években az alapítvány által megrendezett nagyszabású rendezvények keretei közt, a magyar lovasíjászok mellett, a turáni népek és lovasainak részvételével kívánják majd bővíteni az eseményt.

A7305313

A Rónai Attila és Marosvölgyi Katalin által biztosított helyszínen, az őseink tudását felelevenítő harci vetélkedőkön mérték össze képességeiket Magyarország legjobb lovasíjászai és hagyományőrzői. A rendezvény nívóját az is mutatja, hogy illusztris vendégek tisztelték meg jelenlétükkel az eseményt, így például Mongólia és Kazakisztán nagykövetei, Dr. Batbayar Zeneemyadar és Abdrasov Zsanibek, valamint a hozzájuk csatlakozó küldöttségi tagok is. A hagyományőrző versenyt Albertirsa polgármestere Fazekas László, illetve Bíró András Zsolt, a rendező Magyar-Turán Alapítvány elnöke nyitotta meg szombat délelőtt.

_A723460

Az első napon megszervezett Kassai rendszerű lovasíjász versenyen, egyenes pályán az győzött, aki a vágtázó ló hátáról, a pálya középpontjában elhelyezett, forgó célra a legrövidebb idő alatt, a legtöbb sikeres lövést tudta leadni. A számos induló közül végül Fedor Áronnak sikerült a legjobb eredményt elérnie, Árnyék nevű lovával, Kiss Péter és Kurszán a második helyen végzett, míg a dobogó harmadik fokára Vermes Balázs, Rezgő nevű lovával állhatott.

 A szombati Kurultaj Kupa – az eredeti Kassai rendszerű lovasíjász verseny végeredménye elérhető itt: Turán Lovas Viadal – Kassai végeredmény

A7304094

A második napon a szervezők által felállított versenypályán, a Turán Lovasharc viadalon több mint harminc lovasíjász mutatta be eleink fegyvereinek használatát, egy olyan egyedileg kiépített, kombinált pályán, amely magyarországi viszonylatban is nagy próbatétel elé állította a versenyzőket és paripáikat. Az indulóknak a futam során, először a szálfegyverek sikeres használatáról kellett meggyőzniük a közönséget és a bírákat, majd vágtában, számos terepakadályt leküzdve szablyával és kopjával ledönteniük a kihelyezett célokat. Ezt követően a labirintusban ember nagyságú bábukra, majd az erdei vadász pályán kihelyezett 3D-s állatokra kellett minél több célzott lövést leadniuk. Az erdei vadászatot követően egy csigarendszerrel ellátott mozgó célra és egy közel 100 méterre kihelyezett hadseregre is nyílzáport kellett szórniuk a versenyzőknek. Mindezt teljes vágtában, számos terepakadályok közepette amelyek a versenyzők technikai tudása mellett a lóval való együttműködés eredményességét is megmutatta. A több órás harc végül Fedor Áron és Árnyék lova győzelmével zárult, míg az összesített pontszámok alapján, Kiss Péter és Kurszán állhatott a dobogó második fokára, és Vermes Balázs, Rezgő lovával a harmadik helyet szerezhette meg.

A vasárnapi Turán Lovas Viadal eredménytáblázata itt olvasható: Turán Lovas Viadal – Lovasharc végeredmény

 A7304203

A győzteseknek járó érmeket és a rendezvény értékes díjait, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke, Bíró András Zsolt adta át. A két napos rendezvényre látogatók az izgalmas versenyek mellett, solymász röptetést, hagyományőrző lovas és gyalogos bemutatókat, illetve tradicionálisan berendezett jurtákat és viseleteket is megtekinthettek.

Az két nap versenyszámainak összesített eredménye, pedig itt tekinthető meg: Turán Lovas Viadal – Összesített végeredmény

Gratulálunk a győzteseknek és tisztelet minden versenyzőnek!

_A723462

 _A723106

A7304339