Bajban ismerszik meg a jó barát – a Türk Tanács segíti hazánkat a koronavírus elleni védekezésben!

A Magyar Turán Alapítvány már több mint egy évtizede azon dolgozik, hogy a rokon türk népekkel történő összefogást elősegítse. Mára kormányzati szintűvé váltak a kitűnő kapcsolatok, melynek egyik legfőbb eredménye a Türk Tanácsban való részvételünk. A Magyar Külügyminisztérium a Türk Tanáccsal egyeztetett, melynek két országa Üzbegisztán és Törökország ma segítséget ajánlott fel a koronavírus elleni harcban.

 Turk_tanacskozas

Hosszú küzdelemre kell számítanunk a koronavírus ellen: több területen is védekeznünk kell – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán péntek hajnalban megjelent bejegyzésében. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az egészségügyi védőfelszerelések biztosítása érdekében Magyarország a Türk Tanácshoz is fordult, és két országtól, Törökországtól és Üzbegisztántól már kaptunk is segítséget.

Turk_tanacs_tagjai

    Az egészségügyi területen a védekezés egyik legfontosabb feladata, hogy legyen elég védőfelszerelés – hangsúlyozta a miniszter.
Emlékeztetett, hogy ennek biztosítása érdekében Magyarország nagy mennyiségben rendelt eszközöket Kínából, ahonnan az elkövetkezendő napokban és hetekben tucatnyi repülőgéppel több száz tonnányi felszerelés fog érkezni.
Emellett az elmúlt napokban a Türk Tanácshoz is fordultunk, és azután, hogy a török kormány engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil Magyarországra szállítását, ma Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk – tette hozzá.
   „Nagyrabecsülés és köszönet jár a török és az üzbég kormánynak a segítségért: a bajban mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát!” – írta Szijjártó Péter.
A miniszter bejegyzéséhez mellékelte Sardor Umurzakov, Üzbegisztán miniszterelnök-helyettesének neki címzett levelét, amelyben azt írta: Üzbegisztán baráti országként és a Türk Tanácsban partner tagországként Magyarország mellett áll ezekben a nehéz időkben. Az üzbég miniszterelnök-helyettes támogatásáról biztosította Magyarország népét, jó egészséget, összefogást és bátorságot kívánva.

Sardor Umurzakov üzbég külkereskedelmi miniszter levele Szijjártó Péter külügyminiszternek, / forrás: Szijjártó Péter közösségi oldala

Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes levele Szijjártó Péter külügyminiszternek, / forrás: Szijjártó Péter közösségi oldala

Turk_zaszlok

kurultaj.hu, MTI